Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 18:10 - Социология по костовистки
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 3324 Коментари: 7 Гласове:
3





И без да е социолог, лидерът на ДСБ Иван Костов направи логична прогноза - ГЕРБ отива към коалиция с БСП. Следизборна, добре маскирана с вражеска реторика, подобна на валса, който социалистите изтанцуваха с НДСВ през 2005 г. Впрочем, социологията потвърждава неговото предположение. Само заедно ГЕРБ и БСП правят мнозинство в следващия парламент, в който ще влязат най-много четири партии. Разбира се, остава една открехната вратичка за коалиция между ГЕРБ, ДПС и сините, но присъствието на последните в 42-рото народно събрание съвсем не е сигурно. Пък и разцеплението в ДПС допълнително разклаща аритметиката. А Костов, както знаем, е математик. Но като политик се опитва да представи неизбежното като желано, за да постигне максимален предизборен дивидент. Затова и подбира основно политически, а не социологически аргументи.

Предположението му се основава на косвени доказателства: секнаха "като с нож" яростните атаки срещу Борисов около записите със СРС, ерго премиерът се е договорил с противниците си. Според лидера на тъмносините тъкмо флашките са били водоразделът за ГЕРБ - да продължи да отстоява националния интерес или да влезе в задкулисни договорки с всички. И той избрал второто. Като в графа "всички" Костов подрежда собствените си обсесии в геометрична прогресия - Алексей Петров, Първанов, Русия.

Наблюдението му не е лишено от смисъл. Действително, откакто Борисов състави БОРКОР и намести вътре хората на Алексей Петров, атаките срещу него постихнаха. Политическото крило на баретата - РЗС, се отблагодари за жеста с подкрепа за Дянковия пакт за стабилност. Вестник "Галерия" също прекрати канонадата и се върна към нормалния си редакционен живот. Но оттук до следизборна коалиция с БСП крачката е необяснимо голяма. А пък и парламентарни избори не се провиждат на хоризонта.

Защо му е на Костов тази подранила прогноза?

Със сигурност има отношение към приближаващите президентски и местни избори. Заради тях дори "Атака" се отвърза от каишката на Борисов. Окопчаването на ГЕРБ с БСП цели да отблъсне от управляващата партия ония сини блудници, които припознаха ГЕРБ за новата десница. Плашилото "Русия" пък се цели в групата на русофобите, също изконен десебарски електорат, въпреки приятелското отношение на Костов към руския олигархичен капитал у нас. Накратко - страшната прогноза просто стяга сините редици преди вота. Нищо по-естествено от това.

Но има и втори, невидим с просто око план. И БСП, и Костов играят сложен карамбол за отстраняването на Борисов от премиерския пост, а оттам - и за съставяне на ново правителство. Непримиримите уж врагове изглежда са от едната страна на барикадата. Социалистите завършват всяко свое медийно участие със заклинанието "Правителството трябва да си ходи". Костов пък се цели в ахилесовата пета - неспособността на ГЕРБ да овладее кризата. Обезглавяването на кабинета може да стане по два начина - чрез вот на недоверие или чрез избирането на Борисов за президент. Вторият изглежда по-безболезнен за всички и усилията сякаш са насочени натам.

За решаването на задачата бяха впрегнати същите социолози, които още преди две години издигнаха лозунга "Борисов - президент". Преди дни те разиграха социологически комбинации, според които единствен Борисов излиза победител в битката срещу Меглена Кунева. И никой друг. С ясното внушение, че ако ГЕРБ иска да спечели и президентството, няма избор. Към това се наслагват и амбициите на "Синята коалиция" да издигне собствен кандидат за "Дондуков" 2. Изборът им изглежда се е спрял върху бившата външна министърка и днешен евродепутат Надежда Нейнски. Сблъсъкът й с кандидата на ГЕРБ няма да е лесен, тъй като един срещу друг ще се изправят десен срещу десен, а това е братоубийствена война. За нуждите на кампанията ще е потребен автентичен враг, а каква по-добра боксова круша от столетницата. Като прикачва ГЕРБ към БСП, Костов решава това уравнение, но атаката е не толкова срещу соцпартията, колкото срещу управляващите.

Залогът за президентската надпревара нараства и поради един изненадващ факт - глашатаите на сарая твърдят, че Доган вече е решил да подкрепи кандидатурата на Нейнски. А това вече е сериозна миза. Така, казват, щял да се осъществи прословутият десен завой на Доган, за който отдавна ни подгряват говорителите му. И Нейнски, и другата спрягана кандидатка - Меглена Кунева, се позиционират вдясно и свиват силно полето за маневри на третия десен претендент - този на ГЕРБ. Партията ще бъде притисната да хвърли най-силния си коз - самия Борисов. Което пък ще освободи терен за сформиране на ново правителство с нови параметри.

Ето как и без избори социологията на Костов може да му заработи по-плътно присъствие в изпълнителната власт. Пред заплахата партията му да изпадне от следващия парламент това си е печеливш ход. След като отдавна се самопровъзгласи за специалист по кризите, каква по-добра възможност да се реализира по специалността. Уравнението, разбира се, е с много неизвестни. Не знаем ще се впише ли Борисов в схемата. Официално не са огласени и опонентите на ГЕРБ в президентската надпревара. Комбинациите все още се разиграват в тъмната зона на задкулисието, но сценарият изглежда правдоподобен. Също като прогнозата на Костов за бъдещ съюз между ГЕРБ и БСП.
 


Тагове:   БСП,   костов,   задкулисие,


Гласувай:
3



1. prebroitel - Анализът е...
05.04.2011 11:00
Почвам по реда на отделните фрагменти от анализа.По това за съюза между ГЕРБ и БСП Костов предполага ,но предположението му клони към реалност. Видяхме ,че преди предишните изборе НДСВ и БСП бяха непримирими противници, а след изборите се прегърнаха.За отстраняването на ГЕРБ работи за сега само БСП, именно за да се случи първото.Синята коалиция има политическа сметка ГеРБ да изкара мандата си до край,нека да го кажа директно ,за да се изтощи.Карамболите за кандидаг президент са интересни ,но по слухове от кръчмата се долавя ,че Надето няма да е кандидат.Колкото за братоубийственната война то, кой е казал ,че са братя или пък, че ГЕРБ са десни.Договорките с групата на Трактора са ясни и проличаха ,както е отбелязано от Вас ,но според мен това е резултат на друга зависимост.Плашилото Русия не е в скоби , заплахата си е истинска. Колкото до " любовта " на Костов към олигарсите ,тя пролича от атаката срещу тоталното завладяване на пазара на нефто продукти от приятеля на Бойко.(Влез в блога " семки и бонбонки").И тъй като Ви чета редовно ,очаквах по сериозен и дълбок анализ.За по сериозен коментар ме мързи и мисля ,че няма смисъм.
цитирай
2. prebroitel - Последната дума е смисъл
05.04.2011 11:00
Последната дума е смисъл
цитирай
3. alexs - Галя Има мнго време до парламентарните избори
26.04.2011 20:13
НЕ СЕ ЗНАЕ знае ли се
е може и нова сила да излезе на хоризонта
Ясно няма да позволят да се появи но ....
За президентските избори картината е ясна
цитирай
4. alexs - и друго има често социолозите грешат
26.04.2011 20:14
примери колкото си искаш в следизборните нощи
а избирането на Борисов като президент е мечта на Алексей
цитирай
5. анонимен - oUurwwhOhoAYPvv
03.07.2011 19:41
I really neeedd to find this info, thank God!
цитирай
6. анонимен - lPBmOBWUVjaaCWbjEW
04.07.2011 07:38
None can doubt the veracity of this airctle.
цитирай
7. анонимен - hYGScYQVoESAJIeupY
04.07.2011 11:54
uWMc7r <a href="http://gbzdadwvafwc.com/">gbzdadwvafwc</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729980
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930