Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 17:36 - Листите на БСП - презареждане на матрицата - статия за в. "Сега" от 28.05.2009 г.
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1969 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2009 17:44


БСП намести водачите на листи за парламентарния вот. С това добрите новини от "Позитано" 20 свършват. Защото знаците, кодирани в тази подредба, не вещаят нищо радостно. Първенците в листите са все познати лица от миналите парламентарни избори. Новаците, условно казано, са шестима - Меглена Плугчиева в Русе, Корнелия Нинова в Благоевград, Ивелин Николов в Габрово, Антон Кутев в Силистра, Димчо Михалевски в Смолян. Макар всички те от години да се въртят в оборота на БСП до степен, че политическата им свежест отдавна се е изпарила. Водачът в Бургас Орешарски дори не го слагам в сметките. Що за лице на БСП е бившият зам.-председател на СДС?

И сто кол-центрове за агитация по домовете не ще накарат редовите социалисти да преглътнат Орешарски, Гагаузов и Михалевски, които носят лична отговорност за спрените от ЕС средства по ФАР. Само една Плугчиева в Русе едва ли ще стигне, за да заличи неприятния спомен за този стратегически провал на сегашното правителство. Изглежда, Сливен не може да роди нищо по-добро от регионалния министър, защото той ще е и мажоритарен кандидат на БСП в града.

В Монтана пък партийните отговорници отсега се тюхкат как ще мобилизират хората си зад натрапения им за водач ловешки депутат Янаки Стоилов и мажоритарния софиянец Младен Червеняков. Несменяемият Георги Божинов във Враца също няма с какво да очарова публиката. Напротив - предизвика допълнителни пукнатини в и бездруго разнебитената местна организация. Заради страха да не отврати съвсем врачани с дословно повторение на листата от 2005 г. третият - Димитър Гъндев, доброволно се оттегли. Втори там е лидерът на "Рома" и бивш оряховски прокурор с недоказани злоупотреби Тома Томов.

БСП поема риск и с Любен Корнезов в 24 софийски МИР, който бе посрещнат на нож от столичните овчаровисти. Роденият в Ямбол зам.-председател на НС влезе в сегашния парламент от Благоевград. Като търговски политически пътник сега изведнъж се озовава в София. Наградената с челното място в Кюстендил Мая Манолова също ще се озори доста без подкрепата на братя Галеви, които ще й се явят конкуренти на тези избори. Димитър Дъбов в Шумен си е просто класика от феодалните нрави на прехода.

Като се разгледат по-внимателно главите на листите, лъсва цялата илюзорност на рекламното начинание "България-Презареждане", което имаше за цел да извади на преден план свежите млади лица на столетницата. Нито едно от тях не фигурира в първата шеренга. Презареждането се оказа по старата бесепарска матрица - бетониране на старите муцуни в следващия парламент, а младежта се ръси по-надолу в листите за разкош.

Затова пък на "коалиционните партньори", разбирай ЕТ Тома Томов, социалния хуманист Александър Радославов, комуниста бивш банкер Александър Паунов и евророма Цветелин Кънчев с криминална присъда, са гарантирани сладки места в листите. Коалиционният ресор в БСП се надзирава лично от Румен Петков, така че в следващия парламент несполучилият вътрешен министър си осигурява непренебрежимо лоби в лявата група, допълнено и от неколцина лично предани нему партийци. В следващите четири години ще се завърти лентата "Петков - Завръщането". Жанрът без съмнение ще е трилър. Всички групирани зад силовика "партньори" са доказано лоялни креатури на левицата. Някои са твърде уязвими по линия на криминалните си досиета, което пък ги прави зависими. А дон Цеци е втори в плевенската листа, зад гърба на Петков. Тази групичка за натиск тепърва ще разгръща художествено-творческа самодейност в парламента, респективно в БСП. Тук е мястото да припомним едно по-старо и не толкова предизборно изявление на Бойко Борисов, че никога не би се съюзил с БСП, "не и с това ръководство". Ами ако след изборите ръководството се смени? И то с предани на президента бесепари? Като Петков, например?

Предателство спрямо своите верни люде демонстрира Станишев с подредбата на водачите. Краткият преглед сочи, че близкият до лидера член на ИБ Антон Кутев е пратен почти в Сибир - в Силистра. Районът е труден. На предишните избори Добромир Гущеров успя да си гарантира присъствие в НС с големи финансови инжекции за местната организация и пренасочвайки гласове на подчинените си чрез удостоверения за гласуване на друго място.

Не е безрезервна и подкрепата на габровската БСП за Ивелин Николов - друго доверено лице на лидера. Номинацията на главния редактор на в. "Дума" бе посрещната хладно от местния областен червен лидер Николай Григоров, който също се надяваше на тази чест. Битката на Николов в Габрово ще се води на два фронта. Откъм гърба с приятелски огън ще го обстрелва Татяна Дончева, която не просто се отказа от участие в изборите заради непрозрачното редене на листите, но ще работи активно срещу сегашното ръководство.

В подобен капан е вкарана и младата надежда на левицата Корнелия Нинова в Благоевград. Говорителката на БСП ще мери сили лично с Ахмед Доган, който води местната листа на ДПС. Сокола изглежда силно амбициран да разшири изборната география на партията си в този регион - процес, който започна още на местните избори през 2007-а, така че едва ли ще се поддаде на женския й чар. Отделно от това Нинова ще трябва да се бори с недоверието на вечно мрънкащия срещу БСП кмет на града Костадин Паскалев и срещу влиянието на бившия комунистически градоначалник Лазар Причкапов.

След като разстави оръженосците си из минните полета, самият Сергей Станишев заложи на сигурното и отказа да се яви пред електората като мажоритарен кандидат.

За да не се разпаднат съвсем нестройните редици на столетницата по места, лидерът остави празни повечето втори и трети места в листите с обещанието да ги попълни след евровота. Така ще впрегне местните партийци да поработят яко за избора на евродепутати с надеждата, че трудът им ще бъде осребрен с място в НС. Ще държи до последно в очакване и мнозина местни лидери, които са с единия крак в Левицата на Илия Божинов.

И за финал още една добра новина. Има две имена в предизборния списък на БСП, които предизвикват безрезервна симпатия - тези на четирикратния олимпийски медалист по спортна гимнастика Йордан Йовчев, спряган за мажоритарен кандидат на левицата във Варна, и на първия български космонавт Георги Иванов, който ще заработва мажоритарен вот за БСП в Ловеч. Всичко останало е презареждане по матрицата.

  image  

Презареждането на БСП започна от Кирил Добрев и свърши с темелите на матрицата Румен Петков и Асен Гагаузов.

Снимка: Велислав Николов



Тагове:   Цветелин Кънчев,


Гласувай:
0



1. haralanov - Данчо Йовчев им е отказал...
11.06.2009 17:43
Така,че БСП нищо ново не предлагат!Има ли нормален човек в България,който би си помислил,че вторият в листата в Плевен,Дон Цеци е редно да участва в Политиката..?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727514
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031