Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2009 17:17 - БСП отвори стаята с компромати
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1603 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво е временната анкетна комисия "Сретен Йоцич"? Просто част от арсенала на стаята с компромати, за която навремето загатна имиджмейкърът на левицата Нидал Алгафари. Казват, че тежката артилерия е задействана по препоръка на новите израело-американски пиари на Сергей Станишев, които пресметнали, че нападението е най-добрата отбрана. А кабинетът има от какво да се брани. Най-вече от неудобните въпроси за неизгодни заменки, престъпни сделки, спрени еврофондове, скандални назначения и безнаказана корупция. За да не се даде възможност на противника да атакува слабините на властта, БСП минава в режим "черен пиар" за омаскаряване на основния опонент - Бойко Борисов. Позивната е пусната и до всички регионални организации на червените с надежда това да спои разколебаните им редици. Защото немалко социалисти по места питат за същото, а техният премиер няма адекватен отговор. Е,

 

вместо отговор сега им дават "враг"

 

За разлика от друг път компроматът "Йоцич" бе институционализиран. Поднесоха ни го под формата на анкетна парламентарна комисия с членове, председател и т.н. Това, което в други времена щяха да развяват като анонимна папка пред телевизионните камери, сега ни се предлага като официална оперативна разработка на спецслужбите за покровителство на сръбския бос от български политици. Предимно опозиционни. Нищо че изпълнителят на мръсния пиар Христо Бисеров също принадлежеше към кръга на "покровителите".

Досието "Йоцич" се цели в два заека - Бойко Борисов и Иван Костов. И двамата гърмени. И не щеш ли тъкмо те се канят да сформират следващото правителство. Ударът е внимателно премерен и може да нанесе големи поражения, понеже част от съмненията изглеждат основателни.

Ако беше изолирана атака срещу опозицията, компроматът можеше и да бъде подминат. Но той е само част от по-мащабна и сложна схема за дискредитиране на очертаващата се управленска алтернатива и възпроизвеждане на мнозинството на БСП и ДПС.

 

Атаката се провежда на няколко фронта

 

- чрез съдебен натиск, законодателни промени, черен пиар и поръчкови медийни изяви.

С радикални промени в изборното законодателство, направени в последната минута, БСП и ДПС си осигуриха служебно предимство за вота. Изборната бариера, съставът на избирателните комисии и ред други по-дребни детайли облагодетелстват пряко двете партии и нанасят тежък удар върху опозицията. Така чисто процедурно социалисти и депесари взеха преднина още преди старта за вота.

Във втория план се разправиха чрез съдебни хватки със СДС - по-големия и влиятелен партньор в Синята коалиция, която претендира за място в следващото управление на страната. Легитимно избраният лидер на сините Мартин Димитров бе попилян от, меко казано, "странни" съдебни атаки и вътрешно разцепление в партията. Непризнатото от съда лидерство на Димитров и фалшивата подписка за самостоятелна регистрация на СДС за вота са щрихи към общия замисъл. Кръгът "Бисеров" в СДС, в който влизат Юруков, Радонов & co, довърши работата на съда, като разцепи партията и осигури парламентарно представителство на РЗС и Яне Янев, назначен за палач на старата десница. Впрочем проектът "Яне" също бе активиран през последните месеци за нуждите на възпроизводството на властта. На управляващите не може да им се отрече, че изпълниха брилянтно план А.

Резултатът от обединените усилия на чужди и свои

 

доведе до дестабилизирането и отслабването на СДС

 

и донякъде на цялата синя коалиция. Но тъй като ДСБ запази устойчивост и не се поддаде на атаката, БСП и ДПС прибегнаха до класическия компромат. В стила на Атанас Атанасов (с неговите камъни по неговата глава) поръчковата комисия "Йоцич" започна да възпроизвежда диалози от СРС-та и да намеква за непростимо снизхождение на тогавашния премиер Иван Костов към действията на сръбската мафия у нас. Засегнатите, уви, не се показват особено убедителни в защитата си. Така бе изпълнен и план Б от схемата за дискредитиране. До изборите едва ли ще чуем нещо за делото "Лиани" и незаконно финансиране на ДПС чрез обръча от фирми. Темата бе свалена от афиша и десните са впримчени в позицията да се оправдават.

Различни изпълнители имат своя роля в мащабния сценарий. Уж независимата Мария Капон, например, стана инициатор за сформиране на комисията "Йоцич" и услужливо легитимира мисията й. Яне Янев и Димитър Абаджиев бяха харесани за вносители на поправката за покачване на 8% на коалиционната бариера. Така позволиха на БСП и ДПС хем да не си цапат ръцете, хем да вбият допълнителен клин между разединената опозиция. Дори една невзрачна част от "Атака" бе впрегната в миманса при отхвърлянето на президентското вето. Така цялата хамалогия по

 

задушаването на опозицията бе поверена на самата опозиция

 

Злоупотребявайки с неудовлетворените политически амбиции на разни нейни представители, управляващите от БСП и ДПС се сдобиха с отбор килъри, които свършиха мръсната работа и прикриха следите към поръчителите.

А през това време премиерът се яви в няколко фризирани телевизионни предавания, за да засвидетелства грижата си за добруването на народа. Като пътьом не пропусна да отбележи, че скандалните сделки на властта в последните месеци от мандата са част, ако не и гаранция за това добруване.

Битката за следващия парламент се очертава като най-ожесточената за последните 20 години. Нищо чудно да се сбъднат мрачните прогнози на шамана Стефан Гамизов за "кървави избори". Залогът е твърде голям. Властта не успя да изконсумира докрай средствата от еврофондовете, което допълнително я настървява за бой. Евентуална победа на опозицията ще разстрои стройните й схеми за източване на пари (преди новата власт да устрои свои хора в тях). Особено плашещ е устремът на Костов към властта. Командира притежава управленски опит, включително и опасното познание за функционирането на властта. Знае как се заменят едни обръчи с други. Владее средствата на политическата разправа. Оттук и ужасът, че може отново да се върне на власт.

"Йоцич", Яне, Юруков, Бисеров са само началото. До изборите остават цели два месеца. А никой не знае колко голяма е стаята с компромати...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727603
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031