Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 16:37 - "Помашката карта" отново влиза в политическия пасианс
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 7174 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 16.04.2009 16:56


"Помашкият въпрос" се възпламенява периодически при всеки кризисен момент, казваше големият родолюбец и познавач на тая изстрадала общност Николай Хайтов. В този смисъл появата преди дни на поредната помашка партия у нас е сигурен симптом за политическа криза. Макар и да мина някак незабелязано, новината заслужава внимание, тъй като е част от поредица опити за политическа употреба на българите мохамедани. Колкото и пламенно да проповядва междуетническа хармония, лидерът на "Прогрес и благоденствие" - професорът от Медицинска академия Адриан Палов, е под подозрение. До неотдавна същият твърдеше, че в България съществува помашки етнос и като активист на отцепилата се от ДПС фракция на Осман Октай се опитваше да получи политически монопол върху помаците по примера на Ахмед Доган.

Неслучайно четиристотинте учредители на партията "Прогрес и благоденствие" в Пловдив били предупредени да не използват думи като "помак" и "българомохамеданин", та да не подклаждат допълнително съмненията, че се създава поредната етническа формация.

 

Какви хора станаха учредители на т.нар. помашка партия?

 

Според официалната информация това са предимно бивши членове на ДПС и българомохамедани от смесените райони - Велинград, Шумен, Ловеч, Разград, Кърджали, Момчилград, Благоевград, Пазарджик. Засега партията се прокламира като дясна и не крие близостта си със СДС, ДСБ и РЗС. Амбицията й е да се коалира с тях за парламента. Известно е, че в ранните демократични години помаците припознаха СДС като свой политически проект, но клиентелизмът на сините отблъсна мнозина. Към ДПС са силно резервирани, макар и да се поддават на бизнес офертите на Доган. БСП посрещат с недоверие след "възродителния процес". В новата партия към ренегатстващите депесари даже се прилага лустрационна мярка - нямат право да заемат ръководни постове.

Сред учредителите се открояват две по-известни имена. Едното е на доскорошния зам.-социален министър от квотата на ДПС Васил Войнов, отстранен през януари т.г. вследствие на конфликт между Девинското ДПС, в което членува, и ръководството на партията. И Войнов започва политическата си кариера в СДС, но през 1998 г. го напуска и се сближава с хората на Доган покрай работата си в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Смолян. Той е от ония българомохамедани, които запазват българското си име, както и повечето учредители на партията. Важна подробност от биографията му е, че има магистърска степен по икономика и специализация в университета в Делауер, САЩ.

Второто име е на скандално известния шеф на съдебна медицина в Александровска болница д-р Станислав Христов, който бе арестуван преди година за незаконна експлантация на тъкани и клетки за САЩ. Христов дори бе избран за зам.-председател на "Прогрес и благоденствие". Всъщност, ако се съди по професионалното занятие на по-изтъкнатите й членове, партията е по-скоро докторска. Такива са лидерът й - проф. Адриан Палов, световнопризнат анатом и член на Нюйоркската академия на науките, както и националния консултант по "Уши, нос, гърло" проф. Веселин Павлов, член на същата академия.

На пръв поглед изобщо не става ясно какво свързва тези медици с помашката кауза и за чий дявол им е да се месят в политиката. Само за лидера Палов знаем, че рожденото му име е Али и е помак. Възможно е и останалите да имат този личен мотив.

 

Неслучайно подчертах връзките на тези хора със САЩ,

 

защото детайлът е от значение. Преди тях опит да създаде помашка партия направи и небезизвестният бивш кмет на ардинското с. Жълтуша Камен Буров. В зората на демокрацията след обучение в САЩ той се завръща с твърдото убеждение, че е помак и трябва да се бори за утвърждаване на "помашко" малцинство в България. Започва да тръби из вестниците, че "помаците" са изповядвали исляма и преди падането на България под османско владичество и са едва ли не са коренно население по нашите земи. Същото твърди сега и лидерът на "Прогрес и благоденствие". "Тук на Балканите, преди да дойдат османците, е имало хора, които са изповядвали исляма. Но как са дошли, откъде са дошли - не мога да кажа", заявява Палов в интервю за сайта "Всеки ден". Да не забравяме, че през 1999 г. Демократическата партия на труда на Буров настояваше да се подпише Рамковата конвенция за малцинствата без интерпретираща декларация и да се признае съществуването на помашко малцинство. А в архива на БНТ може би още се пази информацията от 5 май 1993 г., че тогавашният кмет на с. Жълтуша Камен Буров е поискал официално съдействие от американския посланик у нас - Хю Кенет Хил, за признаване на "помашки" етнос в България.

Историята показва, че "помашката карта" най-често се разиграва отвън - Високата порта, Великите сили и прочее. Поради двойнственото му самосъзнание, това население често става жертва на користни внушения и манипулации. Започва се още от Априлското въстание. Жестокото Баташко клане е извършено от средногорските помаци, предвождани от свирепия Ахмед Ага Барутанлията, но по нареждане на турските бейове. Мохамедани са хвърлени срещу християни "по чуждо подбуждение".

Манипулирането на помаците продължава и през Освободителната война (1876-1878). Преди да е подписан Санстефанския мирен договор започва организирането на мохамедански бунт в Родопите - т.нар. "Сенклеров метеж", който трябва да послужи като претекст за ревизия на Санстефанска България. Организатор е англичанинът Сенклер, полковник на турска служба. Той успява да вдигне на бунт малка част от родопските помаци, но това било достатъчно за дипломатите, за да орежат територии от България. Един от доводите за разпокъсването на Санстефанска България е да се осигури "надеждна закрила на попадналото в нея мохамеданско население".

След Освобождението започва активна просветителска дейност по приобщаването на помаците към българската нация. Удивителен е примерът на каменския учител Стою Докумов, който през 1884 г. решава да ограмоти на българско четмо и писмо няколко помачета от Чепинско. Сред тях е и синът на ходжата Хасан Тумбев - един от най-яростните главорези в Баташкото клане.

 

Последвалите многократни преименувания

 

на българските мюсюлмани обаче пораждат недоверие и смут в тази и бездруго мнителна общност. Първата "кръщавка" е през 1912-1913 г. Без капка кръв и често драговолно, тъй като мнозина са искали да изличат спомена за историческия си грях в Батак и Перущица. Покръстването е само сред помаците. Тюркоезичното население остава незасегнато. През 1914 г. обаче спечелилият изборите Васил Радославов връща старите имена като благодарност към 150 000-те помаци, дали глас за него. Писателят Николай Хайтов определя операцията по "разкръстването" на Радославов като най-голямата политическа грешка в българската история след подялбата на Българското царство между Шишман и Срацимир. През 1961 г. част от тях възстановяват българските си имена по самоинициатива на местни партийни ръководители, тъй като БКП няма последователна политика спрямо това население. През 1974-1976 г. е проведено най-масовото побългаряване на помашките имена. И когато процесът изглежда завършен, режимът на Живков извършва фатално престъпление през 1984 г., като посяга на имената на турскоезичното население. А най-лошото е, че тази грешка се използва за атака и срещу по-ранните мирни "кръщавки" на помаците.

Тъкмо върху този необмислен "възродителен процес" сред българските турци покълват опитите на "демократичните" партии след 1989 г. да заиграват с българските мюсюлмани. Използват ги съобразно политическите си нужди - ДПС експлоатира и до ден днешен страха им от насилствено побългаряване, СДС също ги ползва в битката си срещу "покръстителката" БКП-БСП. Манипулира ги и столетницата заради някогашната партийна грижа и привилегиите спрямо това население. Сега на мода излиза Бойко Борисов, който се ползва със симпатии сред помаците. Възможно е новата партия "Прогрес и благоденствие" да обслужи тъкмо неговия интерес.

В резултат на тези политическите игри и интриги расте броят на съмнителните ислямски емисари из Родопите, както и на интернатите по ислям, които изкушават родителите със социални предложения като безплатна храна и подслон за децата. Защото усилията за отродяване на българите мохамедани са правопропорционални на бедността, липсата на поминък и държавното нехайство.




Гласувай:
1



1. photonik - Много добре
16.04.2009 16:54
но нещо се е бастисало на някои изречения и липсват отделни думи.
цитирай
2. madamerosa - Извинявай photonik
16.04.2009 16:57
Има някакъв проблем с шрифтовете и големината им. Мисля, че вече е ок.
цитирай
3. анонимен - истинския цар
01.05.2009 17:03
добра статия,
малки подробности - Ахамед Ага е от село Барутин, което е близо до Батак а не е в Средна гора.
Сега там активно работят ислямисти и за съжаление успяват.
Част от младежите пратени да се учат в арабски страни и провеждащи тази политика са подбрани от семействата на верните до комунистическия режим активисти
цитирай
4. анонимен - Лъжи
07.05.2009 23:01
Да бе, при покръстването от 1912-1913 година не била пролята капка кръв. Глупости на таркалета - всички признават за касапницата в села като Црънча и Жижево. Прочети Любомир Милетич - и той сам е писал за зверствата над помаците. Също е голяма глупост твърдението, че БКП нямало конкретна политика към помаците. Кой тогава прокара Възродителния процес дето помашките села бяха обградени от танкове и окупирани от редовна армия и полиция? А авторът на статията като е писал за помашката история, защо е пропуснал да спомене за насилственото покръстване на Смолянско през 1942 година, за Тъмръшката помашка република от 1878-1886 и за Гюмюрджинската помашка република от 1913 година?
цитирай
5. анонимен - не
22.05.2009 19:23
тая дето го е писала тжа е страшно проста
цитирай
6. maximoff - хахаха простотия
19.06.2009 21:27
абе сладуранООО Земи прочети нещо по история.
или не знаеш къде се простира и с какво се занимава тази наука,този предмет или...
СТИГА СТЕ ПОЛЗВАЛИ ''COPY/// PASTE'' бутоните видели невидели за к'во става дума
и правя евала на просветилия се господин или госпожа в по горни пост цитирам '''''''Да бе, при покръстването от 1912-1913 година не била пролята капка кръв. Глупости на таркалета - всички признават за касапницата в села като Црънча и Жижево. Прочети Любомир Милетич - и той сам е писал за зверствата над помаците. Също е голяма глупост твърдението, че БКП нямало конкретна политика към помаците. Кой тогава прокара Възродителния процес дето помашките села бяха обградени от танкове и окупирани от редовна армия и полиция? А авторът на статията като е писал за помашката история, защо е пропуснал да спомене за насилственото покръстване на Смолянско през 1942 година, за Тъмръшката помашка република от 1878-1886 и за Гюмюрджинската помашка република от 1913 година?'''''''
БРАВООООООООО..... ЕДИН БГ
абе зарежи....
пийй един викодин и бегайййй в библиотеката да се просветишшшшшшшшш за простащината дето си писала
утепа ми времето да чета БАЛАСТРА
цитирай
7. анонимен - Opinion
04.12.2009 09:29
Kamen Burov naistina se opita da osnove pomashka partiq i tazi godina otnovo zavze vlasta v selo Jaltusha kato kmet,no tova ne ot golqmo znachenie spored men,vaobshe ideqta e absurdna...i oshte po malko tova che pomacite sa izpovqdvali islqma i predi padaneto po turska vlast na naroda ni.Ako Kamen Burov tvardi taka ta toi sam se otricha ot istoriqta na seloto ni...zatova kak dedite ni sa se borili s posledni sili da zapazqt pravovednata si vqra...toi se otricha ot blagorodnoto delo na Jaltoto momiche na koeto e krasteno seloto ni...za men lichno toi prosto iska da si kupi malko slava s cenata na samootrichane, a ne samopriznanie kakto tvardi...
цитирай
8. анонимен - backlink services
16.08.2011 01:04
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727493
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031