Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 18:02 - Организираната престъпност ще инвестира във всички партии
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2460 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2009 18:03


Някои хора ще спестят данъци от аферата "НАП"  Интервю на Тихомир Безлов за в. "Сега"
  image  

Тихомир Безлов

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Тихомир Безлов е роден през 1960 г. в София. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски", има завършена аспирантура по политология. Един от основателите и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Смята се за един от най-добрите анализатори на наркотрафика и българската организирана престъпност.

--------------------------

 

- Г-н Безлов, има ли размествания в организираната престъпност, породени от кризата и предстоящите избори у нас? Знаем, че тя е фактор в политическите борби.

- Кризата доведе до силно редуциране на пазара на недвижими имоти. А това беше най-големият ресурс на организираната престъпност. Нейният звезден миг беше след 2003 г., когато всякакъв тип криминали - крадци на коли, сводници и какви ли не, инвестираха основно там. И бяха щастливи. Докато сега нещата драматично се промениха. Тепърва ще им свършват парите. Въпросът е кога и колко ще огладнеят и дали ще намерят алтернативни източници. Един от проблемите при кризи е, че се разрастват пазарите на пороци. Примерно голямата депресия в САЩ е свързана с разцвета на алкохолната мафия. Кризата в Сърбия роди организираната престъпност в България.

- Може ли да се предположи към какво ще се преориентират огладнелите организирани бандити?

- Не може.

- Възможно ли е да потърсят спасение в модерни инвестиции като зелените енергии например?

- Още преди две години част от инвестициите на престъпния бизнес, включително и от сводничество, се насочиха към възобновяемите енергийни източници - вятърни паркове. Не можем да кажем, че там се перат парите на организираната престъпност, но и там. Част от проблема е, че държавата гарантира изкупуването на това електричество и все едно сте си отворили златна банкова сметка. Започвате да получавате много сериозна рента. Това, което ме впечатли, е, че има страшно скъпи проекти от български инвеститори. Обикновено те привличат чужди фирми за прикритие на парите. Но проектите очевидно са прекалено скъпи за страна като България. Което ми дава сигнал, че има нещо нередно. В този бизнес има целият потенциал на прането. А и привлича всякакви световни мръсни пари. Впрочем от тази промукаемост на страната ни като периферия на ЕС ще зависи и развоят на кризата у нас. Тук е възможно да влязат всякакъв тип пари. И ако това продължи безпрепятствено и занапред, тези мръсни пари ще имат своето положително влияние върху кризата. Ще намалят натиска върху българската икономика.

- Откъде идват тези пари?

- Напоследък на мода са фондовете от Близкия изток, през които се изкупуват банки и дружества. Те са заместителите на офшорките след решението на ЕС да се разбие банковата тайна. Тепърва много интересни неща ще се случват. Разкриването на банкови сметки е по-лошо и от белязана с химикали банкнота. Защото банковата информация разкрива схемата на преводите и не може да се скрие началото. Няма измъкване. Независимо кога сте били на власт. Аз с известна ирония наблюдавам някои политици, които не подозират какво ще им се случи, ако започне една систематична работа по този тип пари. Независимо дали сметките им са в Дубай, Кувейт, Цюрих.

- Разполагате ли с информация кои клонове на организираната престъпност зад кои политически партии ще застанат на предстоящите избори. Може ли да се предположи например, че големите алкохолни босове, на които им бяха спестени огромни разходи за акцизи, ще подкрепят БСП?

- Аз се съмнявам, че ще подкрепят само БСП в тази неясна ситуация. Те ще инвестират във всеки, в когото могат. Става дума за огромен пазар и огромни пари, които спестяват от митниците и данъчните. Когато миналата година сравнихме данните с 2004 г., стана ясно, че четирикратно е спаднала продажбата на бандероли. Което означава, че огромни средства не се отчитат и не влизат в хазната. Сега кризата ще се окаже много удобно извинение за несъбрани планирани приходи.

- И все пак каква е обвързаността на тези престъпни групи с политиците? Може ли да се предположи с кого ще играят на вота?

- В момента тези хора търсят максимална диверсификация, защото не е ясно колко партии ще влязат в парламента - четири, пет, шест.

- А може би ще заложат на всички, които имат шансове?

- Винаги правя аналогия с инвестициите. Политическият инвеститор е като всеки друг. Той трябва много добре да сметне кой ще влезе, какви са му шансовете да направи коалиция и да направи правителство. Нещо повече, той трябва да направи още по-сложна сметка - кои ще са бъдещите министри и зам.-министри. Тоест какво ще е влиянието на всеки конкретен участник. Ако сбърка в залаганията, парите му ще отидат на вятъра.

- Казахте, че икономическата криза идва дюшеш на управляващите, за да оправдаят несъбраните приходи. Аферата НАП част ли е от този замисъл? Какво представлява тя?

- За мен това, което се случи с НАП, е прераздаване на картите. След дългите обяснения за източване на огромни средства от ДДС не видях някой да извади документ и да докаже кой колко е източил. Нищо не се случи освен отстраняването на Мария Мургина. Странен е и начинът, по който това стана. Първо се формира една група в ДАНС, оглавяван от човек, който е бил уволнен от Мургина. След това се включи и Яне Янев. Операцията имаше първа, втора, трета стъпка. И накрая - нищо.

- Отстраняването на Мургина ли е било целта на тази акция? Отмъщение на засегната бивша служителка?

- Не, никой не би оставил някой да си отмъщава, когато залогът са милиарди.

- Каква тогава е целта?

- Още е рано да се каже. Очертаха се някакви тенденции кой какво ще спести. Да видим...

- Някой ще спести пари от тая работа, така ли?

- Да, ще плати по-малко.

- Това политически инвеститори ли са?

- Да, вероятно това е било и условието да платят определено количество данъци. Обикновено у нас големите данъкоплатци се договарят за размера на данъците, които ще платят. И никой не го оспорва.

- Тоест държавата оставя тези хора сами да си определят мизата?

- Какво значи държавата? Винаги става дума за определени хора, които договарят тези неща.

- Но тези хора би трябвало да са достатъчно влиятелни в държавната йерархия?

- То е мрежа. Като не се съгласите да влезете в схемата, някой се обажда на шефа и го пита: "Кво правят твоите хора, защо така", и пред страха да го махнат служителят приема аргументите, че данъкът всъщност наистина е толкова.

- Има ли някакви конкретни последствия от вашите проучвания и събраната от вас информация?

- Има. Много хора загубиха много пари в различни периоди. И продължават да губят. Чудеса не можем да направим. Но имаме някакво влияние, особено през чужди канали.

- Загубата на тези пари за добро ли е?

- От моя гледна точка е за добро, защото тези пари развращават политическата класа. Създават неравностойност в конкуренцията. Блокират влизане на големи мултинационални компании в България. Основното, което се опитва да прави този моментен модел, е да ограничава достъпа на страната до нормална конкуренция.

- По какви схеми става прането на пари през земеделието и туризма? Вие бяхте консултант на последното проучване на "Риск монитор" по тази тема.

- Земята не е основният пазар, в който се инвестират мръсни пари. Засега първенството държат недвижимите имоти и строителството. Тези стени от хотели по морето са в резултат от този тип пари. За собствениците им няма значение, че стоят празни цяло лято. По счетоводни документи те са пълни с туристи. Много от тези хотели са строени с пари от износ на плът. Това вероятно са най-големите пари, които се връщат в България.

- В какъв размер са?

- Трудно е да се изчисли точно. Но по минимални оценки проституиращите българки са между 8000 и 12 000. Само в град като Сливен има около 1000 момичета. И това е само един от 27-те по-големи градове в България. От този бизнес се изкарват около 1 млрд. лв. годишно, като в България се връщат между 50 и 80% от тези пари.

- И как тези пари се препират в земеделието например?

- Ами изкупувате земя на малко по-висока цена, за да стане по-лесно. Сключвате договора на по-ниска, за да избегне клиентът ви данъците. След това продавате земята на себе си или на партньори на многократно по-висока цена. И понеже при земята трудно се доказва каква е реалната цена, сделките трудно могат да бъдат оспорени. Има много случаи на хора, които уедряват земя, за да получат европейско финансиране, другаде групировки имат контрол върху селскостопанската продукция. Има всякакви проекти за отглеждане на пчели, билки, гъби, за рафинерии на олио, започнати с пари от продажба на сексуални услуги. Пазарът на земя е така структуриран, че участниците в него нямат интерес да докладват изпиране на пари. Виждал съм много брутални схеми. Сводници буквално отиват при някой производител и му дават 100 000 евро, за да участва в даден проект по САПАРД, след което 10 000 остават за него, а останалите се връщат при първоначалния им собственик. Това е в началото. Докато се стигне до рафинирани схеми от типа "Батко-Братко" и "Стойков-Николов", където парите минават през много фирми, офшорки и т.н.

- Сред сегашните политически играчи виждате ли някой, способен да прекърши гръбнака на организираната престъпност?

- Кризите са възможност. А ние сме в много тежка предкризисна ситуация. Нашата изкривена икономика със силен превес на строителството и недвижимостите наподобява Испания, където безработицата нарасна от 6 на 16% с прогноза да достигне 20% догодина. Нас ни чака същото, с отсрочка от половин година.

- Как България може да изгази от блатото, в което се намира в момента?

- Бихме могли да заимстваме рецептата на Хонконг. Идва един администратор и започва да управлява държавата като фалирала корпорация. Унищожава активи, съкращава драстично администрацията, оставят се малки, жизненоважни сектори и едва след това се надгражда системата. Това са социални технологии за държави като нашата, където не може да се въведе система от репресии заради тотално корумпираната администрация.



Тагове:   проституция,


Гласувай:
0



1. анонимен - Организираната престъпност ще инвестира във всички партии
16.04.2009 18:11
И организирани престъпници, и неорганизирани, все в партии ще инвестират.....защото съзнават, че с по добрият начин не може!!!
И партии,и престъпници, дал бог! Но накрая ще останат само те! Живея за този МОМЕНТ!
Благодаря за споделеното интервю!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729507
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930