Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 16:14 - ГЕРБ обогати речника на политическите прякори
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 10893 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И ГЕРБ даде нещо на езикознанието - обогати творчески речника на политическите прякори. Томчето набъбна значително по време на прехода и разкри неподозирани същности и скрити качества на невзрачни наглед политици. Политическият прякор е по-скоро клеймо - вечен отпечатък за гафове и минали прегрешения. Васил Михайлов завинаги ще остане в аналите на парламентаризма с прозвището Нубиеца, заради нелепия си гаф в студентското предаване "Ку-Ку". Командира и Класната ще сподирят цял живот имената на бившия премиер Иван Костов и неговата сподвижничка Екатерина Михайлова. Въпреки че Командира по-късно бе прекръстен на Гаргамел от ББ (Бойко Борисов). Рядко политически прякор въплъщава достойнства и чест. Дори достолепното наглед "Сокола", както наричат Доган, е по-скоро превод на турското значение на фамилията му, отколкото знак за уважение. Най-милостив е прякорът, който журналистите дадоха на бившия премиер и монарх Симеон Сакскобургготски - умилителното "Дедо".

Миро Мършата, Фидоошу, Жицата, Пицата, Емо Ротманса (Фаса), Цвъ.Цвъ., ББ, Лъчо Мозъка. Не, това не са прякори на оперативно интересни лица, издирвани от полицията, а етикетите, които народът и журналистите лепнаха на видни представители на доскоро управлявалата партия ГЕРБ. Повечето от тях и на последните избори "красяха" партийните листи. Лъчезар Иванов, например, който се прочу с прозвището Мозъка заради "завидния" си интелект, зотново е депутат. Със своите интелектуални постижения Иванов изтръгна палмата на глупостта от ръцете на земеделеца Георги Петров, по прякор Тъпото. Личният лекар на Бойко Борисов така и не бе разжалван от знатния си пациент, въпреки лобистките си излети отвъд Океана на разноските на мощни частни търговци с органи и тъкани на покойници. С времето доктор Иванов се превърна в емблема на кадровата банка на ГЕРБ.

Редом до Мозъка се подреждат и бившите великотърновски депутати от ГЕРБ  Христо Христов (Ицо Пицата), Мирослав Петков (Миро Жицата) и Евгени Стоев (Евгени Вертуто). Първият се сдобил с тестения си прякор още в късния соц, когато бил управител на пицария в родния си град Елена. Депутатът е производител на суджук и развива селски туризъм в Елена. В началото на 2011 г. сгръмна скандал с фирмата му "Родопа-Г. Оряховица 96", която се оказа длъжник на държавата с над половин милион лева по програма "САПАРД". Предприятието му се обедини в сдружение с още две колбасарски фирми и се оказа, че занапред само те ще имат право да произвеждат месния деликатес с марката "Горнооряховски суджук". В началото на 2012 г. Пицата бе освободен от длъжността областен координатор на ГЕРБ във В. Търново лично от Борисов. "Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ", отсече бившият премиер. Впоследствие Христов отпадна и от листите. Колегите му Евгени Вертуто и Миро Жицата извадиха късмет и пак са в парламента, като им бяха отредени избриаемите второ и трето място в търновската листа след водача Цвъ. Цвъ. Евгени Стоев се сдоби с прякора си, когато избяга от парламентарно заседание, за да получи уж безплатен GSM, хващайки се на въдицата на журналистически експеримент. Мирослав Петков пък стана Жицата заради съмнения, че е крал ток от уличното осветление за заведението си в центъра на Горна Оряховица. Той се прочу и с лъжата, че има висше образование от руски университет, който се оказа закрит.

Тримцата не са ново явление в българската политика. В 38-то Народно събрание комисията по бюджет и финанси се оглавяваше от човек с метафоричния прякор Данчо Ментата (Йордан Цонев). Колегата му от ДПС Камен Костадинов пък си лепна прозвището "Коце Маца" заради близките си отношения с бившият президент на футболен клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов - Коце Маца, който бе замесен в скандал с "черно тото".

Находчиви зевзеци лепнаха сумисткия прякор Фидоошу на депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова заради "мащаба" на личността й. Някое време жълтата преса пък титулуваше шефката на парламента с махленското "леля Цецка". Така се нареди до Тато (Тодор Живков), Батето (Иван Славков) и Хубавото Наде (Надежда Михайлова) - все прякори, издаващи, макар и малка, доза симпатия.

Емо Ротманса, наричан още Емо Фаса, е друга емблема на ГЕРБ, макар напоследък партията силно да го низвергна. Етрополският бизнесмен и собственик на местния футболен отбор "Чавдар" се сдоби с прякора си покрай фирмата си за търговия с цигари на едро. Но не само за това го ценим, както се казва в известния виц. Димитров е герой и в друг скандал - за покупката на безценица на апетитен имот в София в съдружие с брата на тогавашния шеф на ДАНС Иван Драшков, като сделката бе парафирана лично от Бойко Борисов. След врявата, която се вдигна около случая, подписът на началника бе обявен за фалшив. Ротманса, който е концесионер и на двете ловни стопанства "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик, се прочу и като спонсор на скандалния полет на "Бистришките тигри" с правителствения самолет. Преди седмици Емо Фаса отново прикова вниманието с опита си да създаде конкурентна на ГЕРБ партия с футболния национал Христо Стоичков начело. След което заплаши да разкрие големи злоупотреби във властта пред германски нотариус като застраховка живот за себе си и семейството си.

Ненавижданият от народа бивш финансов министър Симеон Дянков бе наречен Хер Флик не само заради физическата му прилика с налудничавия гестаповец от телевизионния сериал "Ало, ало". Лепна му се и прякорът Брад Пит, на когото Дянков сам се оприличи, "само че с очила".  

С прякор народният гений е в състояние да срине всяка политическа репутация. Колко струват полицейските "уши" на Цветан Цветанов, след като в дебатите напоследък опонентите му публично го именуват Цвъ Цвъ?! Прякорът е като амулет - гони злите духове и оголва смешната същност на човека. Етикетът "Мършата", залепен върху името на бившия агроминистър Мирослав Найденов, винаги ще му напомня за далаверата с вноса на 20-годишно ирландско месо.

Така навремето бившият конституционен съдия Георги Марков се сдоби с прякора Жоро Дантелата заради непремереното си изхвърляне, че за разлика от червените плебеи, той расъл в дантелени пелени. Друг герой от смутните седесарски времена - отец Христофор Събев пък стана Фори Светулката заради организираните от него нощни бдения със свещи за прогонване на комунистическите духове. Прякорът "Валяка", прикрепен към името на Евгений Бакърджиев като свидетелство за изборните му победи, днес вече звучи комично предвид неуспешния му опит да взриви мавзолея.

Казват, че прякорът е синтезирано обществено мнение. Опитът сочи, че всеки, комуто народът е лепнал подигравателен етикет, не е прокопсал дълго време в политиката.





Гласувай:
11



1. getmans1 - да бе, виж народа
15.07.2013 17:21
само виж при кои прякорите са симпатични и малко на брой и ще видиш народа!
цитирай
2. dedenze - Фидоошу тренира сумо !
21.07.2013 13:37
Готви се за полет към Япония !
Пропуснали сте два много добри и сполучливи на Бога Буда и Смехурко !
цитирай
3. apostapostoloff - Прякорът на Симеон е
24.07.2013 14:02
"крадлив дедо" или "лъжлив дедо". Най- добрият прякор на Тиквата пък е "Треперко паша", ама за жалост той не стана много популярен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 726943
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031