Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 10:59 - Преходът свърши, да живее арабската пролет!
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 7191 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 05.03.2012 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прав е Райчев, да знаете. Преходът верно свърши. Чета тия дни, че тунизийски младежи ще се учат на морал в политиката по български модел. Щели сме да им отворим нещо като училище за политика. Първите си уроци по демокрация тунизийската демократична младеж ще учи от ... Йордан Соколов. Е, как да не  е свършил преходът. В българската политика морал да искаш! Що народ изморализаторства за 22 години! Сега ще преподават демагогия на развиващите се.

Амбициите на българските лектори по демокрация надхвърлят териториалните граници на северноафриканската държава. "Това, което се случва днес в Тунис, ще бъде моделът, по който ще се развият процесите в много страни в арабския свят", поведе пропагандата външният министър Николай Младенов. Един вид България ще зададе тона на перестройката в целия арабски свят до окончателната победа на пролетта и разцъфването на налъмите. И всичко това въз основа на нашия демократичен опит с морала, разбира се. Но на първо време сме щели да обучим тунизийските демократи как да не се чувстват стреснати в първите дни, когато излязат на политическата сцена, обяснил Младенов. Понеже той само с едното актьорско майсторство стана министър , както ни е известно. Трябва да се помага на по-изостаналите неевропейски народи, зер демократи сме.

Щото ние, нали, сме вече в клуба на богатите и развитите, дето викат същият оня Райчев и себеподобните му.

Ние, дето преживяхме българския преход, също имаме кое що да разкажем на тунизийския електорат, ама никой не ни пита. Затова пък лесно можем да отгатнем кои ще са опорните точки на българските лектори по морал. Правило номер едно за тунизийците, поне през първите 10 години на арабската пролет, е  да повтарят до откат,  че вина за всичките демократични несполуки носи Зин ал Абидин бен Али - тунизийският Тодор Живков. И неговите репресивни специални служби, разбира се. През втората декада на пролетния преход трябва така да се измагери тунизийското законодателство, че голямата пролетна разпродажба на държавни активи да стане необратима, а ревизията на заграбените богатства - невъзможна. И още нещо - много е важно папките на специалните служби от времето на Диктатора да преминат в ръцете на демократичния вътрешен министър. В тази част Йордан Соколов може да е от голяма полза на прохождащите демокрации. Както е важно синковците на тунизийската номенклатура да се обявят кресливо за демократи и да заплюят пагоните на бащите си, ако искат един ден и те да станат министри. По тоя въпрос няма по-подходящ лектор от Николай Младенов.

Към бившите телохранители на Бен Али демократичен Тунис трябва да се отнася особено ласкаво, защото един ден те ще управляват страната. Това е запазена марка на българската демокрация, за която арабският свят може само да ни завиди. Там по принцип превратите ги правят поне полковници.

Добре е тая българска школа за подготовка на кадри в Тунис да внуши на тамошните демократи, че партиите не възникват спонтанно - те се създават. Щом изчерпат напълно политическия си морал, им се подсигуряват приемници. Виж ГЕРБ. Добре е също народът да се раздели на два цвята, които впоследствие да прераснат в два свята - "наши" и "чужди". Така по-лесно се удържа властта.

Не знам колко е развита сега тунизийската икономика, но в края на арабската пролет ще бъде, ако ми позволите израза, неузнаваема. Това е азбучна истина от букварчето на българския преход. Не е изключено в резултат на множество "демократични" фактори дори арабската плодовитост да не надмогне демографската криза, която неизбежно съпътства дълбоките демократични преобразувания. Ей я где е Италия.

Можем да успокоим братския тунизийски народ, че рано или късно преходът свършва, и то непременно зле. Така че колкото и да се стараят, българският демократичен опит не оставя място за илюзии. И за да не се деморализира отрано народът, защото "е аморално да се отчайваш", както казва българският демократичен вожд и учител Иван Костов, в Тунис е добре "спонтанно" да отворят офиси два до три инстута по пазарна икономика и няколко тръста за демокрация,  които да хвърлят прах в очите на хората поне десетина години, докато престанат да виждат накъде ги водят. А пясъчните бури по ония ширини допълнително ще спомогнат за идейно-политическата обосновка на арабската пролет.

И още един съвет от мен. Много е важно българското школо по демокрация в Тунис да няма изнесени часове в България, щото ония хора току-виж се усетили и го закрили. Хубаво е, че още в началото им пратихме нашия премиер Бойко Борисов като еманация, завършен образ на българския преход, та да няма после не чух-не видях.


Тагове:   Тунис,   морал,   борисов,


Гласувай:
18



1. chavdar01 - БРАВО!
05.03.2012 11:50
И МАЛКО ДА ПРОДЪЛЖА.
ВЕЧЕРНО ВРЕМЕ МЛАДИТЕ ТУНИЗИЙЦИ МЕЖДУ ДВЕ НАРГИЛЕТА МАРИХУАНА ЩЕ ВЗИМАТ ПО ЕДНО АМФЕТАМИНЧЕ,ЗА ДА СИ СПОМНЯТ ПО ЛЕСНО
ЗА БЪЛГАРО-ТУНИЗИЙСКАТА ДРУЖБА!
цитирай
2. анонимен - Много добре казано!!
05.03.2012 21:07
Да пази Бог (в случая Аллах) тези, на които сегашните ни управници ще им дават акъл... за морал в политиката(!?)
Предполагам, не, искрено се надявам, че до тази "договореност" се е стигнало само от уважение към дипломатическия протокол от страна на Тунис, т.е. да не се изсмеят в очите на гостите си...
цитирай
3. aidriell - Не вярвам
05.03.2012 22:49
Преходът никога дори не е започвал в България .Това което е направено е раздържавяване и проста приватизация (термин изполуван звместо разграбване на бившата планова собственност )и създаване отново на пълен монопол от бившите структури на БКП и ДС които и до днес на монополен принцип контолират всичи аспекти на живота в БГ и които за дълги години занапред ще го правят .
Преход към маркет капитализъм означава да има реално работеща и независима пазарна икономика генерираща смислен брутен продукт който задоволява
всички асекти на обществото
Преход означава насърчавне на личната инициатива, успех ,предприемчивост откриване на огромни нови пазари за наша продукция и налагането и глобално Преход в среда на страх от мутри групировки и държавна намеса не може да се случи на пазарен принцип нещо което още дълги години няма да се случи Преход без пурво да е гарантиран живота и собственността ви не може да се случи
Прехода в крайният вариант ще означава ясно разграничаване на отделните сегменти и гръбнак на икономиката както и създаването на радикално различна система на управление на богатството на нацията базирано именно на ценностите за растеж и предприемчивост .
Кой сектор в е реформиран и работи на пазарен принцип ?
Никой !!!
25 години Абсолютно никакеви реформи .
Единственните които се замозаблууждават че има такива са хората останали вътре в експерименталният салон за изтезания наречен България
цитирай
4. afftar - Прочетете романа от Виктор Пелевин ...
06.03.2012 10:19
Прочетете романа от Виктор Пелевин "Generation П" на същността на "демокрацията".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729005
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930