Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 13:37 - Кадрите ще загробят ГЕРБ
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 6044 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 23.01.2012 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кадровата банка на ГЕРБ е същинска фабрика за недоразумения. От крайпътната здравна министърка Анна-Мария Борисова през злополучната еврокомисарка Румяна Желева, та до шефката на софийския градски съд Владимира Янева - назначаването на случайни хора начело на държавата се превърна в трайна практика на това управление. Рядко България е била управлявана от толкова анонимни граждани със съмнителни биографии накуп. Откъде ги намира Борисов, кой му ги препоръчва и по какви критерии ги назначава, е строго пазена тайна. Критерии няма, всичко изглежда лично. Калинки без дипломи, полицейски синковци и щерки, чиновници от чужбина с очилца напъплиха високите етажи на властта със самочувствието на "експерти". По всеобщо мнение никога управленският капацитет не е бил толкова оскъден, колкото сега. Което, разбира се, не попречи на ГЕРБ да спечели последните избори. Да го наречем "парадоксът на посредствеността" - колкото по-ниско, толкова по-близко... до масите.

Кои са кадровиците на ГЕРБ?

Още преди изборите през 2009 г., които възкачиха ГЕРБ на власт, на полутайни сбирки кръг от десни икономисти, политолози и бизнесмени очертаха контурите на бъдещото правителство. Водещият принцип бе да се запази посоката на либералния преход, да се защитят интересите на големия бизнес и да се ограничи намесата на държавата в икономическия процес. Всички те гравитираха около познатите ни донори на прехода - фондация "Отворено общество" и Института за пазарна икономика, които и досега неотлъчно ескортират правителството по пътя му към постигането на главната цел - глобална България и му размахват пръст при всеки опит да се отклони от първоначално начертаната посока. Това са хайтек кадровиците на ГЕРБ, отговорни за назначенията на най-високо ниво. От тяхната банка във властта се просмукаха Дянков и Трайков, просветният министър Сергей Игнатов, външният Николай Младенов, транспортният Ивайло Московски, а последният им пробив е правосъдната министърка Диана Ковачева. След тях идва главният партиен кадровик Цветан Цветанов, завеждащ средния ешелон - местни лидери, общинари, кметове и депутати. И тъй като при подбора на кадрите човек обикновено предпочита себеподобни, нищо чудно, че партията се напълни с милиционери и техни роднини. Трета квота бе заделена за приятелски настроения бизнес. Да не пропуснем и дела на Иван Костов, който спазари подкрепата си преди изборите. Над всички тях стои Бойко Борисов, без чиято спомагателна харизма никое назначение не може да се легитимира. Виж Росен Плевнелиев.

Много кадровици - хилав кабинет

е казал народът. И още нещо - разни кадровици, разни идеали. Фактите го потвърждават. Пръв го изпита бившият здравен министър Божидар Нанев, който се задържа само седем месеца на поста, преди да го пратят на подсъдимата скамейка по обвинение в злоупотреба с ваксини. Атаката имаше лобистки привкус, останал скрит за публиката. И всичко това, за да бъде заменен от ... незабравимата по своя колорит Анна-Мария Борисова. Вярно, че докторите в България станаха кът, но измежду наличните това беше един необясним избор. Хайде Нанев поне оглавяваше лекарския съюз преди стане министър, но за госпожата никой не бе чувал, освен строго специализираните среди. Извадиха я като зайче от ръкава. Защо тя? Освен, че е стояла на правилното място и в правилното време на разклона преди Тръново, нищо друго не потвърждаваше пригодността й за този пост. И тя се задържа на него само 5 месеца. Впоследствие един симпозиум разкри сходството във възгледите й за лечение на остеопорозата с тези на американския посланик Джеймс Уорлик, който откровено лобираше за американската фармацевтична индустрия, но ще е пресилено от този факт да се правят по-глобални изводи. Май бизнесът с лекарства взе главата и на Борисова заради хрумката й да прави мегакомисия към Министерския съвет за контрол върху фармацевтичния сектор. След несполуките с хирурга и ендокриноложката, Борисов най-накрая повери възраждането на системата на кюстендилския акушер-гинеколог Стефан Константинов.
И ако в здравеопазването резилът се разигра на национално ниво, то

с Румяна Желева брахме международен срам.

И досега няма обяснение как тази жена се оказа единствен претендент за еврокомисар и благодарение на кои свои качества. Версията за български заговор срещу нея в Европарламента не отменя тези въпроси. По същия начин не се разбра достатъчно ли е да си близка с чиновник от ОЛАФ, па макар и без диплома, за да станеш шеф на Държавен фонд "Земеделие" и да се разпореждаш с милиарди евро и със съдбите на хиляди българските фермери. Нямам нищо против да го запишат в критериите си за назначаване, но нека да е ясно отнапред: спиш с врага - ставаш шеф. 28-годишната Калина Илиева сътвори прецедент за фалшифициране на компетентност.

Назначението на бившата шефка на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева за министър на правосъдието също буди недоразумение. Макар да парадира с репутацията на "представител на гражданския сектор", въпросната дама се е облажила със стотици хиляди лева от спечелени европейски проекти по време на сегашното правителство за изготвяне на ... стратегия за експорт - материя извън компетенциите на оглавяваната от нея неправителствена организация. Новата й заместничка - Деница Вълкова, прочута със стремглавата си кариера в съдебната власт и с оспорена в Страсбург присъда срещу журналисти, също е необяснимо назначение.

Съмнение буди и новата регионална министърка, наследила Росен Плевнелиев. Партизанската внучка Лиляна Павлова се явява незаменим кадър в последните четири правителства. Подобно на безценния капацитет Делян Пеевски кариерата на 33-годишната Павлова върви само нагоре. Още като студентка е назначена за финансов мениджър на проект по програма ФАР при Костов. На 24 вече е шеф във финансовото министерство при царя и контролира изразходването на средствата от ЕС. Поста запазва и при Станишев. ГЕРБ я прави автоматично зам.-строителен министър. Дава и решаващ глас в съвета на директорите на фонда, който разпределя десетки милиони евро на общините - "ФЛАГ ЕАД". А към днешна дата вече е министър.

Връх на злополучната пирамида от кадрови недоразумения

е шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, която запази поста си, въпреки съпътстващите я скандали за конфликт на интереси и професионална недостатъчност. Моралният облик на цецовата семейна приятелка е допълнително натоварен с изключителна арогантност и наглост. Назначаването й на отговорния пост е зловещо предупреждение за типа съдебна реформа, която ГЕРБ се кани да проведе.

Трябва ли да споменаваме и уникални "мозъци" в парламентарната кохорта на ГЕРБ, които също са част от кадровия пъзел на сегашната власт.

Кой и защо реди тъкмо тези "експерти" по върховете на държавата, обикновено се разбира в края на мандата, след прецизен оглед на взетите от тях решения и на списъка с облагодетелстваните. Но ако е вярно, че кадрите решават всичко, то вторият мандат на ГЕРБ съвсем не е предрешен.


Тагове:   кадри,   недоразумения,   ГЕРБ,


Гласувай:
19



1. idealist - Какъв втори мандат?!
23.01.2012 14:18
Тези ако получат втори мандат - България ще опустее.
цитирай
2. анонимен - Сталин
23.01.2012 16:46
Както правилно и мъдро казва другарят Сталин, кадрите решават всичко...
цитирай
3. mitkaloto - БРАВО!
23.01.2012 18:14
БРАВО!
цитирай
4. evrazol - Нищо не зависи от кадрите. В нашия ...
23.01.2012 20:56
Нищо не зависи от кадрите. В нашия случай те са консуматив.
цитирай
5. анонимен - жалка БЪЛГАРКА
24.01.2012 15:50
Жалко, но всичко е вярно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 728598
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930