Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 17:04 - След постите на Дянков влизаме в годината на Трайков
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 4811 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Откак ГЕРБ взе властта, промени летоброенето. 2011-а мина под знака на постната пица, а премиерът благоприлично я нарече "годината на Дянков". Като че ли затягането на колани е някакво забележително постижение, а не политически провал. След двегодишните пости на Дянков 2012 -а бе провъзгласена от същия орисник за "годината на Трайков", каквото и да значи това. А то значи, че навлизаме в годината на енергийните експерименти, които са  в ресора на въпросния министър. Отсега може да се предположи, че "голям шлем" и "шистов газ" ще са изразите на годината. И то не само заради смяната на караула в президентството след 10-годишния застой на Първанов.

След издънките на главния илюзионист - Дянков, сега е ред на колегата му от енергийното министерство да омайва електората с шистови импровизации върху светлото бъдеще. Колкото повече се доближаваме до 2013 г. и подписването на ново споразумение за доставка на руски газ, толкова повече ще растат кубиците на шистовите залежи, добивани по опасна технология. Енергийната независимост ще бъде основен аргумент в извиването на ръце между преговарящите страни. А предвид влошените ни отношения с Русия заради разтурянето на "големия шлем" в енергетиката, ще ни трябват бая кубици. От "годината на Трайков" до голяма степен ще зависи "мандата на Борисов". А китайският Черен Дракон може да придобие най-неочаквани превъплъщения.

Решаващ за политическите маневри на български терен ще се окаже мащабът на икономическата и финасова криза в Европа, чието развитие тепърва предстои. Даже новогодишните фойерверки не успяха да снемат притеснението от лицата на европейските лидери. А като се има предвид, че политиците по професия завеждат оптимизма, перспективите явно са доста по-мрачни, отколкото ни ги представят.

И понеже 2012-а се очертава трудна във всяко едно отношение, а през 2013-а се задават избори, което връзва ръцете на властта за непопулярни решения, по жълтите павета все по-упорито се търкаля мълвата за възможен предсрочен вот, който да гарантира стабилно мнозинство на управлението. Снежната топка пръв търкулна заместникът на Доган - Лютви Местан като излезе с програмна статия в пресата с красноречивото заглавие "Предсрочните избори са пътят към националното съгласие". В статията се твърди, че моделът на еднопартийно управление е изчерпан и се изтъкват предимствата на надпартийните правителства на националното спасение по модела на Гърция, Италия и Кипър. Този политически манифест бе подминат без коментар от основните политически играчи, но отляво веднага заподозряха опит за римейк на "кабинета Беров" с участието на ГЕРБ и ДПС. Отдясно пък притуриха в заговора и БСП.

Притиснат от кризата, социалните протести и спада в рейтинга (а знаем колко е лошо да ти пада), нищо чудно Бойко Борисов да прибегне до спасителния пояс, хвърлен му от Доган и да предизвика предсрочни избори. Така ще капитализира успеха си от местния и президентски вот преди шуса надолу. Има и още един аргумент, който не е за пренебрегване - финансовият. По изчисления на бившия икономически министър Румен Овчаров само дотук правителството е изхарчило 10 млрд. лева над предвиденото. Което застрашава стабилността на държавата. За да се прикрият следите на неправомерните харчове трябва време. И солидно мнозинство. Така че нищо чудно "годината на Трайков" да се окаже последната за това правителство и първата от нов управленски мандат на ГЕРБ. Само така Борисов ще избута във властта до 2016 г., когато си направи резервация за президентския пост. Разбира се, ще се иска умение да обясни как така сключва съюз с онзи, когото ужким щеше да маха от властта, но след всички нелепости, които изслушахме за две години, това едва ли ще му е проблем.

Такъв сценарий плаши БСП. В началото на 2012 г. столетницата влиза в тежка отчетно-изборна кампания, която ще усили вътрешнопартийните разногласия и ще отслаби позициите й на политическата сцена. Евентуални предсрочни избори ще сварят левицата в лоша кондиция, с неизяснена самоличност и лидерски крамоли. Но ако опрем до "националното спасение", може коалицията да стане и тройна, защо не. Все някой, обаче, ще трябва да го играе опозиция. За ролята вече загрява Меглена Кунева и гражданското й сдружение, което обещава да стане партия. Неслучайно учредяването му стана някак прибързано, в самия край на годината, седмица преди Коледа и Нова година, което не е време за сериозни политически решения.

Каквото и да се случи - с избори или без, новата политическа година се очертава също толкова интересна, колкото и предишната, която беше белязана от местни и президентски избори, стачки, парламентарни бракове и разводи. Проклятие!

2011-а се оказа обрамчена по особено символичен начин от два скандала. Първият бе предизвикан от тайни записи, разкрили схеми за покровителствани от властта престъпления. Флашките и "Мишо Бирата" разклатиха сериозно правителството. Обстоятелствата около теча на секретните записи останаха низяснени. В мистерия тъне и заключителният скандал за годината - масовите палежи на автомобили, които определено дестабилизират властта и са подозрително организирани за обикновено застрахователно събитие. Така с различни средства в началото и края на 2011 г. някой се опита да дръпне килимчето под краката на премиера.

Пожарите от миналата година рискуват да се прехвърлят и в "годината на Трайков". Дано не тръгне да ги гаси с газ, както обещава, че току-виж лумнала експлозия, която и главният пожарникар няма да е в състояние да загаси.




Тагове:   шистов газ,   Трайков,   Русия,


Гласувай:
9



1. aidriell - he he
03.01.2012 18:02
Прави лошо впечатление че откакто са ги сложили да управляват лумпенският език и начина на надуто хокане с менторският тон на управление се превърнаха в запазена марка на ГЕРБ .
Вместо да дават отчет и обяснения ,реални резултати пред хората избрали ги гледаме ежедневно едни хора държащи лекции в ефир Явно психо отклоненията са норма за тях
Стигат нови висоти вчера след като започнаха някои от ефира на Нт да ругаят публично свой министри.
Какво стана, че до вчера дянков бе един от най любимите министри - в кабинета на ИПОН само дянков има мозък ,идеи и реформаторски дух
Найденов? -същият глупавият ,некомпетентният чиновник назначил Калина Илиева без грам ценз и образование това беше найденов нали?
Същият говорещ като абсолютно бавноразвиващ
Същият падна на мушката на дянков и дянков успя да му спелува културно думата тъп /по тъп /най тъп министър
в тъпо по тъпо най тъпо министерство и чудо приза го взе Мирослав найденов .
Всяка правилна крачка от Дянков и следва пълна лудница с дежурният хамалин изживяващ се на разсилен да хока ругае и кастри в ефир .
Това не е фирма Ипон пълна с огранители бе хора .
Не е състезание минута е много за припечелване на рейтинг .
Гледаме 2 години подобни недомислици
С трайков беше не по различно .
Той настъпи Лукоил за датчици и тогава слушахме менторският му тон с последното предупреждение с което даде улитиматум на трайков под заплаха публично Обезглавяване .
Чудя се как 25 години преход успяха да сътворят подобна жалка катринка и върхушка некомпетентници начело с старшината от пълна лудница че и да ги сложат на управляващи постове и да представляват българия и хората в нея .
Жалко наистина за хора с поднобно поведение и морал на охранители ако това е най доброто което може да излезе от тях
Да уволни дянков и да видим как остро завива към комунизъм в условия на тотален икономичеки копапс наоколо
Дянков е единственият качествен и смислен министър в това тъпо управление което е съставено не от специалисти като дянков а от лумпени като м
цитирай
2. aidriell - хе хе
03.01.2012 18:04
лумпени като мирослав наденов
след мандата какво правим ?
съдбата на улично куче криещо се от държавата и народа си който той лично закопа също като СИМЕОН САКСКОБУРОЛИГОФРЕНСКИ .
Ами няколкото магистрали с тона цимент бетон и асфалт не правят икономика
80 % от хора в страната в трудоспос.ВЪЗРАСТ са без работа и доход Хората са в безпътица
Бизнесът създаващ работа фалира
Да ПАЗИШ ОЛИГАРСИ КАТО ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА И НЕЩАТНИЦИТЕ ИЗДИГНАЛИ ТЕ НА ПОСТА г-н ПРЕДСЕДАТЕЛЮ е най малкото ЖАЛКО,НЕМОРАЛНО и нищожно
мислиш че правиш услуга на българия нереформирайки нищо като тези преди теб /
В дебелите книги ще остане имало едно време Ипон и една магистрала и един милион и половина безработни, 25 хиляди убити при ПТП ,Бедни хорица и деца без перспектива това ще е страницата на Герб в учебниците
+ няколко стотин запалени коли ,изнасилени, изтрепани старци в севрна българия разширена 2 пъти контрабанда, протекторат над мутри, олигарсите , двуцифрено обедняване на българските семейства и срив в националното богатство .Сигурен съм че ще пише и с големи букви ВРЕМЕТО НА 4 тата национална катастрофа за България начело с премиер Бойко Борисов
цитирай
3. анонимен - Умно момиче си:)
04.01.2012 16:35
".....А то значи, че навлизаме в годината на енергийните експерименти, които са в ресора на въпросния министър"

Не знам дали знаеш или имаш отлична интуиция:) Но се справяш много добре!
Към средата на годината - хунтата ще вдигне цената на тока с 20% на kWh....
Ще има и още много "изненади" за това тъпо просто стадо наречено народ на несъществуваща държава България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729047
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930