Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 16:14 - Ксенофобията на сините арийци от градския център
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 9581 Коментари: 17 Гласове:
14

Последна промяна: 01.07.2011 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помните ли с какъв патос само преди 10 години сините скандираха по площадите "чер-ве-ни бо-клу-ци" и охотно деляха хората на първа категория - ние, демократите, образованите, от града, и те, второразрядните - комунисти, селяни, неграмотни. От другата страна пък, "червените бабички" се реваншираха с озъбеното "седераси". Разделението по оста комунизъм-антикомунизъм бе първият сполучил опит за дискриминация между сънародници. Етикетите на нетолерантността се лепяха масово, безогледно, като значка връз ревера. Дискриминацията по пол, възраст и политическа принадлежност не притесняваше правозащитните организации. Езикът също изживяваше своята революция. Тази разюзданост в ругатните ни направи доста снизходителни към онова, което днес осъдително назоваваме "език на омразата". Впрочем езикът на омразата и досега се схваща като иманентен само на една партия - "Атака", въпреки че фашизоидни нотки в политическите послания у нас звучат много преди появата й. 

Политическата реч през последните 22 години рядко е залагала на интелигентния сарказъм и фините формулировки. Нападките между противници са груби, недодялани, често цинични. Но когато започнат да се прокрадват расистки и сегрегационни нотки, вече става опасно. Не пледирам за политкоректност, но коварният парадокс е, че ако хулите към ромите вече се наказват с политико-обществено порицание, то хулите към "селяните", да речем, минават за бон тон и заявка за висока класа.

Как стигнахме до "Циганите на Сатурн"

Латентният расизъм на българите се прояви най-напред в уж безобидни изрази от речника на новоизлюпения демократ. Той искаше да живее като "бял човек" в "бяла държава". За него руснакът бе непременно сатрап, а американецът - по презумпция пич. Африканецът бе сведен до "печка", независимо от личните достойнства.
Постепенно сегрегационната реч доби политически измерения. Партийната пропаганда на сините прокара ясна разделителна линия между града и селото като символи съответно на напредничавост и ретроградност. "Градскостта" седесарите обявиха за свой монопол, а "селото" стана равно на комунизъм. И досега в предизборни речи много често представители на десницата спекулират с дискриминационните понятия, делейки народа на "център" и "периферия", стимулирайки вечното недоволство на "чистите" софиянци от "провинциалистите". Което според дясната философия предполага, че компетентността и политическата активност са строго обусловени от мястото, където си роден. Което пък си е чиста форма на сегрегация. Докато един хубав ден не осъмнахме със срамна табела на един от изходите на София: "Сбогом, селяни, и повече не се връщайте". Утре "селяни" спокойно може да бъде заменено с "цигани", "турци" и "евреи", а продължението го знаем.

Ухажването на "расовите" жители на София от страна на десни политици си има и бумерангови последствия - все по-малко хора от провинцията днес подкрепят СДС и ДСБ, откъдето и влиянието на двете партии рязко намаля през последните години. Част от този отлив със сигурност се дължи и на това дълбоко пренебрежение към нестоличани. Вярно е, че на последните първични избори на сините в някои монтански села се забеляза почти саддамовско въодушевление сред електората, но това е друга тема.

Архетипът на идеалния десен избирател е наследник на "стар софийски род", роден в историческия център на столицата, та да е сигурно че носи "градски дух". Да е "генетично" син, което ще рече с буржоазни предци или поне царски офицер в семейния албум. В абсурдността си някои дори претендират да са "родови", "биогенетични" антикомунисти.
А когато една идеология се сведе до нивото на гена, това винаги свършва зле.

Десният избирател или политик страда от комплекс за елитарност. Той държи да подчертае своята изключителност и ерудиция повече от останалите. Десните са задължително образовани, слушат класическа музика или джаз, интересуват се от изкуство, пътували са по света и могат да оценят прелестите на розов танк със среден пръст, които убягват на простолюдието. Специализацията в чужд университет също е неизменна част от "демократичната" визитка. Ужасно се дразнят, ако попаднат на сходен профил у представител на опонента, защото това ги лишава от единствената им привилегия - елитарността. Която впрочем считат за свое вродено качество, както ариецът превъзхожда останалите по рождение. В ранните години на седесарлъка дори бе мода да се изтъква детството в дантелени пелени, което в демократичния свят би предизвикало присмех. Новата пишман аристокрация, която до вчера бе разнасяла унило папки из учрежденията, бранеше "демократичните" си ценности с фашизоиден плам. Неслучайно в тези среди и досега минава за шик да си почитател на "немската педантичност". Нима е чудно, че най-изявеният ксенофоб днес е бил главен редактор на синия вестник "Демокрация"?

Парадоксално партиите, които най-много претендираха да са "демократични" (СДС, ДСБ) днес са в плен на ретроградното мислене. Мобилизацията на електората им минава през "биогенетичния" антикомунизъм, жреческите заклинания към паметници и расовите термини, а това е признак за окончателно изчерпване.




Гласувай:
16



1. анонимен - Здравей, Галя,
01.07.2011 16:38
разделителната линия като последица винаги има някакъв комичен елемент.
По-страшното е друго, а именно това, което беше избрано за разделителна линия между хората - исторически период, недалечен, само на 45 години разстояние. Което означава живи свидетели и от двете страни на барикадата, всеки от които носи личната си драма. Повече от ясно е, че от двата лагера ще се захапят настървено и ще продължат да го правят, защото раните са трайни. Което пък чудесно устройва архитектите на разделителната линия, т.е. на прехода.
А доколко те са намерили най-трайното разделение, за да властват, се вижда и до днес.
Поздрави!
цитирай
2. prebroitel - Ето кои направиха сегрегацията.
02.07.2011 17:12
http://ivo.bg/2011/07/01/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80/
цитирай
3. tomcat2 - Страхотно написано ,браво!
03.07.2011 13:27
Страхотно написано ,браво!
цитирай
4. анонимен - Добре, но дали това е всичко по темата?
04.07.2011 14:54
Хубаво е, че все повече се намират мохито-социалисти, да вдигнат знамето на етническата и расовата търпимост, но докато левицата не намери начин да поеме отговорност за геноцидалния "Възродителен процес", това ще си останат само коктейлни стойки по ронещия се Софийски паркет и ще бъдете просто рядка димна завеса, зад която беловласи и зеленочорапи "национално-отговорни" коальори формират ядрото на лявото. Волен може и да е почнал от "Демокрация", но Първанов почна от ОКЗНИ, реститут-дантелите може и да са тъпанари, но не те насаждаха класово-партийно съзнание в продължение на десетилетия. Много е куул да се наплюят правозащитниците, но може би е редно да се каже нещичко и за бруталното потъпкване на всякакви политически права преди това? Вярно е, че политическата ни култура е пещерна, но дали това няма нещо общо с факта, че живяхме в система, която обезчовечаваше (вкл физически) всеки, който мисли иначе? Тези, дето днес се кланят на ген. Луков са чудовища, но дали е трудно да се забележи, че тяхната идея за национализъм е буквално заета от идеологията на възродителния процес? Докато не намерите начин да си поемете отговорността за десетилетните насилия и поругаване на всички възможни права, ама така както се поема отговорност за етническо прочистване и терор, дори да правите верни констатации, ще си останете просто екзотично оперение за столетницата. Ще се опитвате да докопате мезетата, без да отговорите за вината. Гледката е тягостна....
цитирай
5. анонимен - 2
04.07.2011 15:08
И понеже, ще кажете, че съвременните ни "националисти" са различни от "възродителите" по антисемитизма си, бързам да ви припомня, че днешният антисемитизъм в България е внос от Русия. Той обслужва травмата от разпада на съветската империя и съпротивата сещу вестернизацията. Този антисемитизъм има носталгични корени и е генетично свързан с дълбоките ментални основания на "лявото" у нас. Който има съмнение - печели абонамент за вестник "Нова Зора" срещу обещанието да го чете редовно. Дали е случайно, че тази носталгично-русофилска конспиративна папирка се пръкна от котилото на ОКЗНИ, роди Атака и открадна името на Крапчевата Зора? Дали това не описва точно траекторията на огромна част от днешния БГ национализъм, антисемитизъм, ксенофобия?!
цитирай
6. анонимен - Чавдар
04.07.2011 17:36
Много точно наблюдение! Браво!
цитирай
7. madamerosa - До анонимен
04.07.2011 17:47
Разбира се, може да се върнем и към мракобесието на Великата Инквизиция, чиито разбирания и методи и до днес намират частично приложение в политиката, но не това е темата на публикацията :) Освен това фактът, че и други преди сините са проповядвали омраза и разделение не ги оневинява!!!
цитирай
8. u4itel - Не знаеш колко си права
04.07.2011 20:27
В момента в София действа закон, който забранява гаражите да са офиси. Мой приятел от провинцията си купи гараж по акт, но с направена данъчна оценка в неговия офис вид. На него общината не му дава да прави офис и го заплашва с глоба. На фона на софийските "заварени"(със заварено положение) гаражи неговият е цвете.
цитирай
9. darcy - Доста добра статия
05.07.2011 11:33
цитирай
10. анонимен - Истинската природа на Суверенитета е непозната :-).
08.07.2011 08:24
И въпреки това историята не представлява особена загриженост за хората с визия. Фактът, че държавите се издигат и рухват, че са пораждали велики водачи и злокобни тирани, по никакъв начин не дарява това минало с мъдрост днешните политици в работата им. Без съмнение, някои учени мъже ще кажат, че аз съм глупак; че онези, които не успяват да видят в историята собственото си бъдеще, могат да обвиняват единствено себе си за нечуваните нещастия. Може би. Но аз бих отговорил, че тези така наречени "учени" не правят почти нищо, за да открият утеха, в която и да е остаряла стратегема, които обещават ред в цикличния процес на политическия живот. Полибий е може би този, който най-често ни идва наум: че от кралското управление идва аристокрацията, от аристокрацията произхожда олигархията, от олигархията произлиза демокрацията, от демокрацията произхожда тиранията, а от тиранията отново произлиза кралското управление.

Само ако пътищата на политиката бяха толкова елементарни, толкова добре дефинирани, толкова лесно подредими, както тези велики мъже се мъчат да ни убедят. Тогава, по всяка вероятност, миналото би трябвало наистина да застане като прозорлив водач при всички възможни случаи на управлението на хората и държавите. Случаят обаче не е такъв, нито има вероятност да бъде. Властта е като неуморно дете, което не носи лесно дрехите на демократа или олигарха. Те го стягат по ръкавите, разпарят се при китките, а то се мъчи да направи така, че дрехите да паснат на мерките му. Нито пък е вероятно детето да се придържа към ограниченията на един праволинеен курс. По-скоро то избира програмата на демократа сутринта, тази на олигарха - следобед, и на тиранина - вечерта. Последователността не е приятел на властта (макар и да съществува необходимостта от подобна видимост). Властта трябва да си задава свой собствен курс и да носи различните костюми според модата.
цитирай
11. pitashtia - Митология
09.07.2011 18:58
Всяко време си има своите митологии и обяснение за неблагополучията. Обикновено се налагат тези, които обслужват най-добре интересите на Елита, които легитимират неговите привилегии и обществено положение. Обществото винаги е потопено в някаква митология и не може да излезе от нея, а само да я замени с друга или да я промени.
цитирай
12. анонимен - за анонимните и другите
09.07.2011 22:12
много бърборите и хабер нямате от нещата, и тези за критиките срещу десните -
ВЕЧЕ ИЗОБЩО НЕ СА ВИ НАЙ-ВАЖНИЯ ПРОБЛЕМ, ЗАТОВА ГОВОРИТЕ СМЕЛО, НАЛИ...
цитирай
13. анонимен - Респект!
10.07.2011 14:52
анонимен написа:
Хубаво е, че все повече се намират мохито-социалисти, да вдигнат знамето на етническата и расовата търпимост, но докато левицата не намери начин да поеме отговорност за геноцидалния "Възродителен процес", това ще си останат само коктейлни стойки по ронещия се Софийски паркет и ще бъдете просто рядка димна завеса, зад която беловласи и зеленочорапи "национално-отговорни" коальори формират ядрото на лявото. Волен може и да е почнал от "Демокрация", но Първанов почна от ОКЗНИ, реститут-дантелите може и да са тъпанари, но не те насаждаха класово-партийно съзнание в продължение на десетилетия. Много е куул да се наплюят правозащитниците, но може би е редно да се каже нещичко и за бруталното потъпкване на всякакви политически права преди това? Вярно е, че политическата ни култура е пещерна, но дали това няма нещо общо с факта, че живяхме в система, която обезчовечаваше (вкл физически) всеки, който мисли иначе? Тези, дето днес се кланят на ген. Луков са чудовища, но дали е трудно да се забележи, че тяхната идея за национализъм е буквално заета от идеологията на възродителния процес? Докато не намерите начин да си поемете отговорността за десетилетните насилия и поругаване на всички възможни права, ама така както се поема отговорност за етническо прочистване и терор, дори да правите верни констатации, ще си останете просто екзотично оперение за столетницата. Ще се опитвате да докопате мезетата, без да отговорите за вината. Гледката е тягостна....

цитирай
14. анонимен - Хи-хи!
21.07.2011 09:15
Ташак! Все едно чета "Дума" от пролетта на 90-а :)
цитирай
15. apostapostoloff - СДС от самото си създаване беше
10.08.2011 05:04
само една фракция на БКП.
цитирай
16. bella2008 - Коментар на една провинциалистка
10.08.2011 05:16
Може би си заслужава да споменем, че комунистите първи въведоха разделението граждани-селяни с понятията "пролетариат" и "селячество". Да си пролетарий беше къде по-престижно. После продължиха разделението с въвеждането на софийско жителство. Сините "гражданя" (както им викаше с презрение баба ми - селянка по произход и убеждения) само продължиха тенденцията на разделението, защото както правилно отбелязва авторката на статията това им дава фалшив повод за самочувствие. Селяните и провинциалистите на свой ред също имат своите си фалшиви основания за чувство за превъзходство (виж коментара на баба ми) и с удоволствие поддържат и подчертават разделителната линия. само не са съгласни с това кой е по-по- най-. Ксенофобията се поддържа масово от целокупния народ не само от сините/интелигенцията/белите/гражданите.

цитирай
17. анонимен - Interesting, thanks
26.11.2011 20:19
Everything is extremely open and extremely clear explanation of troubles. was truly details. Your internet site is quite useful. Many thanks for sharing.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727520
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031