Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 13:40 - Гласували за Бойко, не получили Костов...
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 5255 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сигурно сте забелязали, че напоследък костовистите са най-яростни критици на правителството. Из форуми и социални мрежи стоманеното им ядро дава организиран отпор на властта, атакувайки я отдясно. В техните интерпретации финансова политика на Симеон Дянков-Бойко Борисов е представена като социализъм, направо жив комунизъм. Откъдето и особеният успех на колажите в стил "Бойкоживков". В кръга на разочарованите са и голяма част от старите седесари. Повечето от тях преди две години приветстваха появата на новия реформатор и борец срещу корупцията, даже гласуваха за него. Възприемаха Борисов, при все недоказаната му "дясност", за ракета-носител, която, добра или лоша, ще върне "техните" във властта. И най-вече Костов, понеже за лидерство при Мартин Димитров е трудно да се говори. По някаква странна ирония на съдбата повярваха в оня прословут предизборен клип, според който "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов".

Да, десните очакваха ГЕРБ да си сътрудничи по-плътно с Иван Костов, както обещаваха предизборните им договорки. Надеждите им подхраниха няколко знакови назначения в правителството - зам.министърът на екологията Евдокия Манева, външният Николай Младенов, бившият зам.-министър на външните работи Марин Райков. А както май ще се окаже, скрити лимонки на сините са и ключовите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. В ДАНС отново бе върнат като зам.-шеф старият пазител на сините "малки тайни" в контрабандата - Иван Драшков. Сиреч всички предпоставки за по-тясно сътрудничество бяха налице.

Следизборните очаквания на тоя електорат бяха за поголовна сеч в най-добрите костовистки традиции. Това, което в публични изяви се формулира с евфемистичното "реформи". Сиреч затваряне на болници, масови уволнения в държавната администрация, никакви социални помощи (що за разхищение!). Та нима може да се нарече дясно едно управление, ако не остави поне няколко хиляди без работа по време на криза в името на бюджетната оптимизация! Към това се добавяха обичайните десни очаквания за всякакъв род отстъпки пред бизнеса и нулева отстъпчивост спрямо пенсионери и безработни (считани от твърдия костовистки електорат за паразити и направо излишни хора). Затова не простиха на Борисов, когато си позволи да вдигне, макар и със символичните 1.8 процента осигурителната тежест за бизнеса. Жестът бе изтълкуван като най-долно предателство към "дясното" и "ляв завой". А когато посегна и на личните осигурителни партиди в частни пенсионни фондове, те обявиха началото на нова национализация и пълзяща реставрация на живковизма. Това Костов никога не би го направил!

Фрустрираните "десни", които все по-трудно съзираха профила на Командира иззад широкоплещестия гръб на премиера (както бе в клипа), намериха утеха в традиционните си форми на групова психотерапия - войнстваща русофобия и пещерен антикомунизъм. Хардагитката врътна няколко заклинателни кръгчета с хоругва около паметника на съветската армия и съжали, че наоколо няма вечен огън, на който да си пръжне яйца по примера на украинската опозиционна младеж. Сетне дойдоха страстите около строежа на АЕЦ "Белене". Темата отприщи въображението на "десните", които се раздадоха докрай в катастрофичните описания на последиците от това "престъпление". Вълни цунами откъм Дунава се редуваха с разрушителни земетресения откъм Вранча, а към това се прибавяха "пълната енергийна зависимост от Русия" и "предателство на националния интерес". За нуждите на театрото Костов и Димитров понякога заменяха излинелия син плащ със зелен. Решението на премиера Борисов да се построи централата напълно отблъсна русофобите - традиционен десен електорат. Това Костов никога не би го допуснал! Дали?

За обострянето на втората им обсесия - комунистите-ченгета, способства акцията на кабинета да прекрати мандатите на всички посланици, сътрудничили на Държавна сигурност. Операцията, предназначена да освободи сладки постове за наши хора, бе наново подета с патос от десните запалянковци, нищо че от 20 години чоплят тия семки-занимавки. За малко доверието им в "десността" на Бойко Борисов се върна, но скоро го охлади съмнението, че лустрацията е половинчата, защото ченгетата в МВР, МО и областните управи си останаха по местата, докато местната синя клиентела клечи без работа. Затова пък феновете се сдобиха с нова дясна икона - външният министър Николай Младенов, който се показа абсолютно неотстъпчив в разправата срещу колегите на собствения си баща. А само допреди десетина години, в битността си на седесар, все още ги траеше.

Неспособността на правителството да се справи с кризата окончателно скъса връзката между Борисов и Костов. На бившия премиер му дойде в повече фрапиращата икономическа неграмотност на герберите и скочи от потъващия кораб. Стана неприлично да пази гърба на такава некомпетентност. Десните привърженици окончателно се простиха с мисълта да получат Костов, след като са гласували за Бойко и силно се радикализираха в антигерберските си настроения.

Преди дни, 10 години след като СДС го шитна за един лев, Борисов продаде "Кремиковци" за 316 млн. лева. Е, това Костов никога не би допуснал! Спор няма, но обидата се трупа.

Сега на сините не остава друго, освен да чакат заблудените овце да се върнат в стадото на традиционната десница, за да ги поведе Костов към следващия рубеж с викове "Путин вън" и "Долу червената мафия". Ама дали?



Тагове:   бойко,   костов,   хардагитка,


Гласувай:
8



1. alexs - Не получили Костов
26.04.2011 23:14
Получили Волен Лошо няма
Костов много искаше ама Бойко не търпи да му извиват ръцете малките партии и взе че го отряза.
Но и Сидеров иска да е президент
http://alexs.blog.bg/politika/2011/04/03/koi-shte-e-noviia-prezident-gerb-moje-da-me-podkrepi-za-prez.721718
цитирай
2. svet80 - Щрихи от прехода. СДС- ПРАВИТЕЛСТВОТО на КОРУПЦИЯТА
27.04.2011 09:33
"Кабинета на СДС /1997-2001г./ само за четири години внедри "свои хора" /братовчеди/ на всички възлови държавни органи. Корупцията бе издигната в ранг на държавна политика. Иван Костов и най-близкото му обкръжение прикриваха и толерираха корупцията. Чрез нея, която днес е в гигантски мащаби, се попълваше актива на СДС и се укрепваше неговата социална база, което стана чрез използване на механизмите на държавната власт. "
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=65:2009-01-23-21-39-58&catid=76:vazhnifakti&Itemid=124
цитирай
3. анонимен - MQxxBhiYTVh
04.07.2011 00:42
Your answer was just what I nedeed. ItВ’s made my day!
цитирай
4. анонимен - rdpBvACLhGmpbnmHpGk
04.07.2011 05:59
Way to go on this essay, hleepd a ton.
цитирай
5. анонимен - XCtXQyUhasPnULMqC
04.07.2011 12:14
Ws9qQ6 <a href="http://kxwjkvwbngek.com/">kxwjkvwbngek</a>
цитирай
6. анонимен - PdALNyOQxPkQgjbuTE
04.07.2011 12:15
i7BHM2 <a href="http://aaairurzdaem.com/">aaairurzdaem</a>
цитирай
7. marystaneva - В подкрепа на казаното в статията!
28.08.2011 17:12
Мнението е на Евгений Дайнов:

http://marystaneva.blog.bg/politika/2011/02/17/koi-mrazi-borisov.688433
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727539
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031