Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 13:43 - Подривни записки под флашката
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2707 Коментари: 5 Гласове:
3




Преди да ни е сполетяла поредната флашка, е добре да преговорим уроците от предишната. Понеже множество странични шумове - взрив, експертизи, БОРКОР, НАП, КСНС, апартаменти, тъст и тъща, са на път да изтрият паметта ни, не бива да се отклоняваме от главната тема и да оставим скандалът от флашките да изтлее в рамките на обичайната тридневка.

Какво научихме от конспиративно изнесените записи на разговори между големците във властта? Въпросът не получи подобаващ отговор, заглушен от второразрядни подпитвания за това кой го е направил, как го е изнесъл, има ли каскет, близък ли е до Алексей Петров и прочее. Случаят "Ало, Ваньо" не скандализира само заради подозрението, че у нас спецслужбите подслушват поголовно. Нито пък заради съмненията, че това не винаги става по закон. Истините от флашките се оказаха взривоопасни, защото свалиха паравана на политическото театро и откриха срамотиите на управляващите, които до този момент го играеха херувими.

Първо - научихме от сигурен източник, че между ключови представители на властта тече жестока битка за влияние, в която може да изгори държавата. Стана ясно, че вътрешният министър е в непримирим конфликт с шефа на митниците, а пък от обединените усилия на двамата зависи успешната борба с контрабандата, доколкото такава изобщо се води. Поводът за раздора е мащабен - контролът върху митниците. От разговорите на Ваньо Танов с финансовия министър Дянков и с депутатката Искра Фидосова става ясно, че в ГЕРБ тече устремна надпревара в наместването на "наши" хора по митниците. В първия разговор Танов дори описва схемата " Ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к"во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам". Бившата шефка на ПГ Фидосова пък държи сметка на Танов защо е пренебрегнато нейно протеже за шеф на митницата в Оряхово. А, да, разбра се също, че има недосегаеми фирми, но ние и бездруго отдавна им знаем имената. Преди редовно ги откривахме сред дарителите на партиите, та се наложи да пренапишат закона, за да ги прикрият. А Мишо Бирата е само художествена илюстрация.

Всички тези детайли обаче разкриват една още по-ужасна истина - че управляващите покровителстват контрабандата в България. Иначе защо им е да кадруват така настървено в митниците. Впрочем за съществуването на държавния чадър подозирахме отдавна, просто сега бе изпуснато доказателството. От пилешките бутчета, през амфетамините и китайското карго до безакцизните цигари, алкохол и горива, парите за партиите на власт никога не са секвали през последните 22 години. Но мълвата за преносителите на куфарчета Христо Бисеров и Йордан Цонев, за Доктора и картоиграчите, както и недомлъвките за връзката на Румен Петков, Велчев и Дъбката с пещерняците останаха недоказани.

И тук опираме до третото откровение от флашките. Нарушена бе омертата за съществуването на паралелен държавен бюджет от митническа контрабанда, от който се хранят партийните върхушки. Казвам върхушки, защото тази черна каса далеч не захранва само партията на власт. Иначе тайната нямаше да устои толкова години. Най-важното условие за съхраняване на далаверата е да делиш с останалите партии, които днес може и да са в опозиция, но утре ще са на власт. Тъкмо опититите на ГЕРБ да наложи монопол върху контрабандните канали и да отбие останалите играчи бяха на път да й изядат главата. Особено показателно за това бе средството за потушаване на скандала, предложено от премиера - БОРКОР. Сформираното по спешност аналитично звено за борба с корупцията не е нищо друго, освен жест на помирение спрямо опозицията. Органът без ясни функции, но с 16 милиона годишен бюджет ще запуши устата на най-яростните противници на властта, на разносвачите на флашки. Достатъчно е да се видят ръководните кадри в него - бившият началник на Алексей Петров - Петко Сертов (макар и до ден днешен да не е съвсем ясно кой кого е командвал в ДАНС) и Елеонора Николова от партията РЗС (рожба на същата тази ДАНС) и бивша синя депутатка. Ролята им ще е на гаранти за неприкосновеността на финансовите порции към партиите.

Флашките ни разкриха и друга отдавна научена истина - че разделението на властите изчезва, щом стане дума за много пари. В такива случаи съдебната власт автоматично става изпълнителна. Човек би рекъл, че част от парите се преливат към нея. Едва ли е само от страх за магистратските постове.

Най-подир разбрахме, че краткият път към успеха в живота минава през обедно мачле с премиера. В краен случай през благотворителните инициативи на президента, но както стана ясно от флашките - последният невинаги си държи на думата.
Вкратце - стана ясно, че нищо в порядките на властта не се е променило у нас след идването на ГЕРБ, че политиката си тече постарому, че борбата с корупцията и организираната престъпност се оказа само поредната голяма предизборна лъжа. А истината може да изплува само по невнимание.




Гласувай:
4



1. evrazol - тази черна каса далеч не захранва ...
07.03.2011 23:32
тази черна каса далеч не захранва само партията на власт. Иначе тайната нямаше да устои толкова години.

Флашките ни разкриха и друга отдавна научена истина - че разделението на властите изчезва, щом стане дума за много пари. В такива случаи съдебната власт автоматично става изпълнителна. Човек би рекъл, че част от парите се преливат към нея. Едва ли е само от страх за магистратските постове.

От тук трябва да започне чуденето за следващите избори. Защото тогава ще имаме не ден за размисъл, а ДЕН ЗА ЧУДЕНЕ!
цитирай
2. анонимен - NIMdymWjTEQJPLxLwl
03.07.2011 11:54
Good to see a taenlt at work. I canВ’t match that.
цитирай
3. анонимен - ZCPFFBab
04.07.2011 06:04
YouВ’re the one with the biarns here. IВ’m watching for your posts.
цитирай
4. анонимен - PTwJaoBuRPZHKv
04.07.2011 10:44
WdIHGT <a href="http://htnzlvfdvqkh.com/">htnzlvfdvqkh</a>
цитирай
5. анонимен - FmvtuznRCyLFW
04.07.2011 12:01
ThS7Wr <a href="http://usvdgxypjfap.com/">usvdgxypjfap</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727635
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031