Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 11:56 - Къде сте, храбри български синдикати?
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 7705 Коментари: 14 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък всеки ден дава поводи за многохилядни протести по улиците. Първо ни орязаха отпуските по най-безцеремонния начин - който ползвал, ползвал. Сетне правителството посегна на инвалидите, забележете - социална група, която се нуждае най-много от държавна грижа - отне им добавките. Вдовиците ще чакат 2012-та година, за да получат обещаните им лично от премиера увеличения. Скача и възрастта за пенсиониране, нищо че властта ползва евфемистичния израз "увеличение на стажа". По-дългият стаж означава и повече години, нали? Или нещо бъркам?

Дотук всички "антикризисни" тесли са върху гърба на работещите. Оказва се, че инвалидите, бачкаторите без отдих, вдовиците и пенсионерите ще платят цената на кризата. От тях се очаква да напълнят саможертвено държавната хазна. За сметка на това работодателите бяха пощадени. Държавата ги натовари леко с малко по-скъпите болнични за първите три дни, но им компенсира неудобството с чуден подарък - намали рязко глобите за нарушаване на трудовото право, сиреч позволи им насред кризата да уволняват и безчинстват почти безнаказано.

Само едно от тия посегателства досега щеше да е изкарало стотици хиляди французи и германци по улиците. А къде са нашите синдикати?

Когато се водеха преговорите с финансовия министър по антикризисния план, те се пъчеха като защитници на онеправданите. Триеха изнурените си чела от неравната битка с държавата за повече социална справедливост. Сега, когато всеки ден безцеремонно се отнемат мъчно извоювани социални права, централите на КНСБ и "Подкрепа" мълчат. Дали пък устите им не бяха запушени с нещо апетитно, та по никое време запушиха лулата на синдикалния мир? Къде останаха лютите им клетви, че ако се посегне на пенсионната възраст, повеждат народа на бунт? Или и те се престориха на наивници и се подлъгаха по формулировките?

С какво покачването на данъчното бреме за заможните е по-скандално от 25-те лева, които държавата ще отнеме от инвалида? Що за солидарност е това? И защо отмяната на плоския данък да се счита за конщуство? Защото щели да си тръгнат инвеститорите? Че те и без това панически бягат, подгонени от кризата. Значи мярката вече не е ефикасна. Но да сте чули синдикалисти да повдигат този въпрос? Техните икономически експерти се занимават с бъдещето на "Булгаргаз", докато държавата извършва поголовна сеч на социални привилегии.

Прави се оказаха онези лоши пророци, които отрано предупредиха, че тая криза ще я платят най-бедните. За момента прогнозата им напълно се оправдава. Секирата на антикризисния план трябваше да бъде смазана от компенсаторни мерки като покачване на минималната работна заплата, например. Но и досега няма постигнато съгласие в тристранката по този въпрос.

На този фон правителството се държи като пиян тийнеджър на абитуриентски бал. Финансовият министър Симеон Дянков ухилен отброява до 12 добрите икономически показатели, които щели да ни изведат от кризата. Несвоевременното му веселие, обаче, не се споделя от смръщените и гневни физиономии наоколо. В лицето на този кабинет свръхбогатите намериха своя най-последователен закрилник. Точно според очакванията Трайчо Трайков се доказа като лобист на бившия си работодател и се обяви против всяко посегателство срещу монополите в енергоразпределението, завлекли с милиони българските данъкоплатци. Гарантирана бе пълната неприкосновеност и на съмнителна медийна предприемачка, която приватизира разпространението на печата, а отскоро и на телевизиите. За капак депутатите от ГЕРБ сгазиха закона и правилата, за да осигурят печалба на крупни алкохолни босове от продажбата на водка с листо канабис на етикета.

Виж, инвалидите никой не пожали. Не се намери лобистка група в парламента, която да се пребори за правото им на интеграционни добавки. И премиерът не даде интервю за пет-шест телевизии по този повод. Дянков с присъщата си емигрантска неадекватност просто ги прати, барабар с всички останали, на море с плазмен телевизор под ръка, тъй като краят на кризата се провиждал съвсем ясно през неговите очилца. Ми като се вижда, що им взима добавките?

Защото няма кой да ги защити. Това мнозинство успя да вбие клин и между организациите на хората с увреждания с едни уж невинни промени в закона, с които старите бойни организации бяха изтласкани от казионни съюзи, към които се оттичат държавните пари. Синдикатите пък се окопаха в хартисалите държавни предприятия и оставиха частния бизнес да вилнее необезпокояван. Политическата опозиция дъвче социалната тема само предизборно. В резултат площадите са празни, въпреки че има повод за революция.




Тагове:   Очилца,


Гласувай:
7



1. bayhuy - Ами Дянков нали ги почерпи синди...
29.06.2010 12:13
Ами Дянков нали ги почерпи синдикатите с кафе, платено от собствения му джоб?
Баси и евтините к*рви са тия синдикати - другите искат по уиски, те и на кафе са съгласни.
Ама Уорлик щом каже "congratulations", значи е правилно...
цитирай
2. pontis - няма движеща сила. Всички се оглеждат безпомощно. Четат книги,
29.06.2010 12:23
в най-добрия случай. Елитите правят каквото поискат. Създадените обществени организации вече се приватизираха. Време е за организация на мислещите.
цитирай
3. анонимен - К'ви синдикати, к'ви 5 лева...?
29.06.2010 16:36
Кога, мили ми съграждани, ни помогнаха синдикатите?!
И да - смели са, на маса, отрупана с пиене и на думи, неподплатени с действия.
цитирай
4. анонимен - В сайта на Аг-я по заетостта има д...
29.06.2010 16:49
В сайта на Аг-я по заетостта има данни за едни милиони, дадени на синдикатите и работодателите в края на миналата и началото на тази година, т.е. при старта на преговорите в Тристранката . Дали не е това цената на мълчанието?!
цитирай
5. flyco - Поздравления за статията!
29.06.2010 20:50
Време е левите избиратели на ГЕРБ да разберат, че това не е тяхната партия. Но в България политическите понятия "ляво" и "дясно" са толкова относителни...
цитирай
6. анонимен - Революцията е в ход и никой не може да ...
29.06.2010 23:32
Революцията е в ход и никой не може да я спре, тя е навсякъде по света. Мрачното мълчание на хората е предвестник на страшни събития.
цитирай
7. анонимен - ми как каде на позитано
30.06.2010 07:15
Най добре ги определи един грък "Путьовци Орденоносци"
цитирай
8. анонимен - Случайно минаващ
30.06.2010 09:35
Все още има ли наивници, вярващи че синдикатите наистина ще се опънат на която и да е власт?Всички стачки до сега, включително и най-голямата-учителската, се проваляха отвътре, от синдикатите.
цитирай
9. анонимен - Щом хората не протестират, значи им харесва.
30.06.2010 09:44
Та синдикати ли да протестират.

Първото нещо, което се направи преди време беше ангажирането на синдитатите в "прехода" т. е. реставрацията на капитализма.

Синдикатите вече и проформа протести не могат да направят.

Цената на прехода винаги се плаща от обикновенните хора. Това вече го разбраха всички. Само нашите си български медии (що ли ???) не го виждат.
цитирай
10. stone - Звучиш като пролетарска лидерка - но това време свърши
30.06.2010 10:06
Една по една точките ти издишат:
- Отпуските: в БГ имаме достатъчно много, пробвай в Америка да видим ще ти дадат ли 37 дни платен отпуск годишно, колкото имат чиновниците. Там имат по 10, 15, 20 най-много, колкото и тук има в частните фирми. И никой не е натрупал 200 невзети дни в частна фирма.
- Инвалидите: от 2 млн. пенсионера имало 500 хил. инвалида - е в коя друга държава има толкова като %? И за слепите е ясно, че се цака $ на комисиите да те пишат инвалид и вземаш пенсия на 40 г. А кой я плаща? Ами такива като мен (будали), които работят, за да я плащат с данъците си
- Уволненията: пак да сравня с Америка или други държави, които са най-напред в световния Индекс за Икономическа Свобода (не Франция и не Гърция!) - когато не си нужен, уволняват те и чао! Помисли си ти ако си наела някого и той вече не ти е нужен, поради кризата или нещо друго - защо трябва да си длъжен да му плащаш? Даваш му обезщетението и чао!

Нататък не ми се продължава. Не съм за Бойко, не съм гласувал за него, и не го одобрявам, но поне тези мерки, за които пишеш ти, са много правилни!
цитирай
11. анонимен - zzd
30.06.2010 10:27
aide sega da ripnem kato garcite i da dosasipem darjavata ot staki.pa posle 6te mi blije6 sladoleda,6to hepten nema da ima kakvo drugo.vie ne razbirate li 4e hem e svetovna ikonomi4eska kriza,hem nasledstvoto ot komunistite e kato vodeni4en kamak na pravitelstvoto.awe,pitam vi 6to ste hem prosti,hem bezotgovorni.na karta e postaveno samoto fizi4esko oceljvane na darjavata ni.posle 6te hodih pro6lek po 4ujbina s tri diplomi da im smenj6 pampersite,idiot ne6taste.
цитирай
12. rpatel - Знаеш ли какво ми каза преди години ...
30.06.2010 10:33
Знаеш ли какво ми каза преди години една моя приятелка французойка. Дойде ми на гости в България, постоя известно време, гледа как живеят хората и накрая ми каза: ако някой принуди французите да живеят така дори един месец, ще направим нова революция!!! Просто ни се чудеше на търпението. И май е права. Това да беше друга държава, ще вдигат цените на парното ли? Ще замръзяват заплатите ли? Че нали правителство, което си позволи такова нещо в момент на криза е обречено на провал в близкити 2-3 седмици. Не стачки, ами не знам какво ще има! Я виж какво правят гърците? И не само те. Ама ББ и Дянков ще ни се хилят от екрана и ще си изкарат мандата! А ние ще си броим последните левчета и ще си псуваме по форумите. Ама от псуване по форумите ефект няма. А колкото до синдикатите какво да ти кажа, само им виж доволните изражения и няма какво да коментираме. Подхвърлили са им някой друг кокал от държавната трапеза и те веднага млъкнаха. Хич и не се надявай на тях!
цитирай
13. kostadin - Нали всички искахме демокрация ...
30.06.2010 11:44
Нали всички искахме демокрация !
Така беше и при соца-"Всичко в името на човека"-сега се радвайте на втората му серия -"социален живот при прехода"... и си мислете за третата му част "Кога изчезна Б-я?"
цитирай
14. анонимен - Аз бих попитала къде е храбрият б...
03.07.2010 13:01
Аз бих попитала къде е храбрият български народ?
Защото синдикатите - това не е някаква там държавна структура, която се движи от само себе си, за да защитава работещите. Синдикатите - това са всъщност всички онези хора на наемния труд, които решават или не да бъдат част от синдиката. Какъв процент от българските наемни работници участват в синдикат- всички ги е страх да станат членове, за да не си загубят работата. Ето от този стах да не си загубиш хляба идват всички проблеми.
И затова всички очакват някой "от горе" - било то синдикат, Европейски съоз или не знам си каква друга институция- да дойде и да ги защити, да им осигури средства, да се погрижи за тях. Това е тази пасивност на българина, който не е свикнал сам да си търси правата.
До авторката на статията - мнението ти е изпълнено с много гняв, но не е особено информирано въпреки всички факти, които цитираш. Колко от българите изобщо членуват в синдикат и си знаят правата?? За да си защитиш правата, първо трябва да ги познаваш и да ТЪРСИШ, а не да чакаш синдиката с негови средства да ти направи простест, да ти организира всичко и накрая ти да излезнеш по площадите да се периш. На мен са ми разказвали работещи в синдиката как при организирането на протест, тези, които отиват на протест искат да им се осигури транспорт до софия, обяд и нз си още какво......
Продължавайте да чакате и да обвинявате синдикатите, съседите си и незнам си още кого!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729873
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930