Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 17:33 - Happy birthday, mister Prime minister
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 5071 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 14.06.2010 10:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Трудови колективи от цялата страна, артисти и министри посветиха последните дни от живота си на размисъл по кардиналния обществен въпрос с какъв подарък да дарят любимия премиер по случай 51-ия му рожден ден. Събитието доби и международен отзвук, след като италианският премиер подари сам себе си на своя български колега в знак на приятелство между двата братски мафиотски народа. Съпартийците на Борисов в парламента му поднесоха в дар бъдещото отроче на лъвицата в софийския зоопарк. Предрождественските пикантерии изостриха народното любопитство и вдигнаха тиражите на леконравните вестници. Хората трепетно проследиха и преките телевизионни излъчвания от столичния площад "Гарибалди", където бе открит паметник на италианския национален герой по случай рождество Борисово . Министри обявиха негласна надпревара в ощастливяването на началника. Финансовият Симеон Дянков се показа силно затруднен в избора на изненада след топката, която му подарил миналата година. Пишман меценати увенчаха юбилея с частни музейни експозиции. Световни випаджии в живописта му предоставиха възможност да открие изложбите им в София. А Пернишката частна Политехника го накичи със званието "доктор хонорис кауза" още преди да е започнала съществуването си. В пристъп на слагачество подопечният му областен управител в миньорския град дори го именува българският Нелсън Мандела. Ролята на Мерилин Монро в тържествата бе отредена на манекенката Ел Макферсън, която пристигна у нас като добавена стойност към изложбата на скъп китайски художник, пробутван ни като "велик". Красивата Ел не пропусна да поръси с комплименти българския министър-председател. Но дори и тя не успя да заличи горчивия привкус от вида на щуращия се край премиера аферист Спас Русев, организатор на хайлайф събитието.

Когато в управлението няма друг повод за радост, и рожденият ден на премиера е радост. В страна, в която пиарът е единственото мерило за политическа достоверност, каква по-подходяща дата за национални празненства от рождението на най-висопоставения. Вярно, че за да си успешен министър-председател не е достатъчно да удариш петдесетака, трябва и работа. Но нали в това се състои изкуството на политическата реклама - да си меценат, без да разбираш от изкуство и да си политик, без да провеждаш политика. Иначе какъв е смисълът да пилееш пари за рекламни фокусници?

Зрелището засенчи за малко световното по футбол и даже огнената джакпот-истерия около тотото. На този фон рожденият ден на коронованата особа Симеон Втори след два дни ще мине напълно незабелязано. Дори монархът, въпреки Божем синята си кръв, не се съблазни да превърне рождената си дата във всенародно тържество, докато бе начело на държавата.

В радостната суматоха, стоплени от празничните конграчулейшъни, за миг забравихме за теслата с парното и тока, която ще се стовари върху главите ни само след няколко седмици, за забавените заплати, за отъняващите портфейли. Това му е хубавото на премиера - че успява да докара народа до масово опиянение, въпреки високия акциз на алкохола. В същото време си остава "сам като куче". "Моето голямо предимство е, че нямам приятели. За мен това е цената на властта - тя се казва самота", внася драматизъм в еуфорията Борисов в поредната си телевизионна изповед. Но не се застоява дълго в тоя минорен лад и весело намига към аудиторията: "А иначе короната е тежка, особено когато я няма".

Изтървано или не, признанието поразява със своята фарисейщина. Да, властта може и да е тежка, но тежко и горко най-вече на оня, върху когото тя се упражнява експериментално! Защото не са еднакви лишенията на едните и другите във времена на криза. В подобен пристъп на откровение преди година неговият идеологически гуру Иван Костов заяви: "Проблемът на българина е, че никога не е бил беден. Никога."

По повод на тия двамата в едно много по-мъдро издание е казано: На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите; затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат... Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността...".  




Тагове:   Happy,


Гласувай:
11



1. aveboko - ЗА ДА ИМА ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ ГРОЗНОТО...ЗНАЧИ,ЧЕ
13.06.2010 18:04
НАЙ-АКТИВНИ СА ГРОЗНИЦИТЕ...ЗА ДА СЕ ВЪЗКАЧИ ОТГОРЕ НЕОГРАНИЧЕНАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ,ВИНОВНИ СА ПАСИВНИТЕ АКЪЛИИ,КОИТО ОТ МЪРЗЕЛ ИЛИ ОТ ДРУГО НЕ ЗАЕМАТ ПРАЗНИТЕ НИШИ НА ГРАЖДАНСТВЕНОСТТА И ОСТАВАТ ТАМ НАПОРИСТИ,НО МАЛОУМНИ АКТИВИСТИ ДА СЪЗДАВАТ БАЗАТА...
цитирай
2. pontis - Ел Макферсън, го определи като "висок, силен, деликатен и добър към хората" ...
13.06.2010 21:14
нещо такова...
цитирай
3. beckslover - :)
13.06.2010 21:17
Много Ъхъ за постингът ти!!!
цитирай
4. eien - При такова зрелище и суматоха артистите, клакьорите и свитата му
14.06.2010 07:34
"се облажили" само с бонбони. Никакви екстри!
цитирай
5. анонимен - кой съм аз
14.06.2010 09:55
Браво, много точен анализ.
цитирай
6. анонимен - Истинско удоволствие е четенето. ...
14.06.2010 10:16
Истинско удоволствие е четенето. Благодаря!
цитирай
7. анонимен - що не му направят и паметник
14.06.2010 12:33
що не му направят и паметник
цитирай
8. lambo - Тооо ... на Макферсън, може и да и излязло късмета с Борко
15.06.2010 12:49
Тъй де, за к'во шъ бий път чак до тук, ако не опита ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727630
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031