Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 16:42 - ГМО - не просто вредни, а разрушителни - интервю с Надежда Савова
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 18656 Коментари: 34 Гласове:
7

Последна промяна: 23.02.2010 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Надежда Савова е родена през 1983 г. в София. Завършва Италианския лицей в Горна Баня. През 2002 г. заминава да учи в САЩ със стипендия на Американския университет. Завършва международни отношения и испанска филология. В момента готви докторантура по културна и социална антропология в Принстънския университет.

---------------------------------

- По какъв начин се сблъскахте с темата за ГМО - не ви е пряка специалност?

- В университета Принстън изследвам социалното развитие чрез изкуство, култура и нематериално културно наследство, което включва и храната. Изследвам мрежи от читалища и културни центрове в Куба, България и Бразилия. Три месеца живях в Мексико, работейки за националния институт по антропология. Там изследвах живота на малките фермери. Никога не съм смятала да се занимавам с ГМО, директно не се занимавам и сега. Но при общуването ми с мексиканските селяни установих, че те страдат ужасяващо от вноса и отглеждането на генномодифицирани продукти. Мексико, родината на царевицата, в която се отглеждат над 44 вида от тази култура, в момента не може да изнася своята продукция. Местното производство е напълно задушено от вноса на евтина американска генномодифицирана царевица, която е в много по-големи количества, при това обилно субсидирана от държавата. Видях с очите си как осимромашели фермери нямат пари за учебници на децата си. Да, те все още произвеждат, колкото да си изхранят семействата, но скоро и това ще е под въпрос, защото генномодифицираните растения заразяват площите им и изтребват местните сортове царевица. От срещите ми там започнах да се интересувам не толкова от самата политика на ГМО и международното законодателство, а от това как хората все пак успяват да оцелеят, да запазят чисто човешките си и социални ценности.

- Храненето също е част от културата на една нация.

- Разбира се. Най-тъжното е, че тази култура се губи масово по света. Традицията да си приготвяш сам храната, да търсиш местния продукт, да го закупиш от човека, който го отглежда, е напълно загубена. Сега има култ към най-евтиното. Из планините на Етиопия могат да се видят потресаващи гледки - напълно изолирани от света къщи с изрисувани по стените огромни реклами на кока-кола. Там децата нямат вода, но пият кока-кола.

- Когато преди години разправях на селските баби, че скоро хубавите градински домати ще изчезнат и ще се загубят семената им, те не вярваха. С пускането на ГМО в България съществува ли такъв риск?

- Разбира се. Огромният проблем е, че ГМО прониква навсякъде. Мутантите се разнасят - чрез пчелите, вятъра и т.н. Като по-устойчиви видове те заразяват другите, убиват ги, променят ги и местните сортове загиват. Знаете, че в Америка има процеси срещу фермери, само защото техните плантации са били неволно заразени от ГМО. Ще дойде момент, когато и да искаш, няма да можеш да гледаш собствена градинка. В момента България е изправена пред едно съдбовно решение - да разреши или не отглеждането на ГМО. Ако политиците позволят да бъде пусната заразата из нашите земи, връщане назад няма. Първо ще се промени храната ни, после хората, земята, цялата страна. Тези процеси са неразривно свързани. Нищо няма да е същото. Страх ме е, че това ще стане, защото тук няма достатъчно активно гражданско общество, което да го спре.

- Засега опасенията ви са основателни. Протести има, но рехави.

- Много е важно генномодифицираните организми да бъдат представени с човешко лице. Не просто един домат с гени от риба, а да се види лицето на човека, който яде тези мутанти, променя се физически, а заедно с него се променя и заобикалящата го среда. Това, че ще изгубим местните сортове, не е най-големият проблем. Скоро земята ни няма да бъде обработваема.

- Какви са наблюденията ви от Индия, където сте снимали документален филм за Раджастан?

- Голяма част от този северен щат е пустинен, но бяха успели да го засеят с устойчива на суша генномодифицирана рапица. През 2006 г. там имаше масови самоубийства на фермери, за които светът чу, но за съжаление забрави. За една година 1044 земеделци, отглеждащи ГМ-рапица, сложиха край на живота си. Тези хора бяха изгубили надежда за бъдещето, защото земята им вече не беше годна. Повечето бяха задлъжнели, а с времето земята даваше все по-малко и не можеха да си връщат дълговете. Всяка година трябваше наново да купуват семена, защото нямаха право да ги запазят от предходната. Големите корпорации като "Монсанто" така извратиха нещата, че да не можеш да си засееш нивата без тяхно разрешение. Присвоиха си семената. Заедно със семената, задължиха фермерите да купуват от тях и пестицидите, защото ГМО никога не вървят сами, а в комплект със скъпоструващи препарати, които тровят почвата и водата. Постепенно индийците бяха заробени. И понеже тяхната култура е друга, за тях бе въпрос на чест да могат да си изхранват семействата. В Етиопия пък сега се опитват да им пробутат генномидифицирани пшеници под претекст, че местният сорт не е достатъчно калоричен, което е чиста лъжа.

- Допускате ли, че е възможно нашите министри на земеделието и екологията да не знаят за всичко това?

- Притеснявам се, че е възможно. Дано да преосмислят решенията си. В случая не заемам политическа позиция, а чисто човешка. Аз съм антрополог изследовател, който е виждал с очите си как хората страдат от ГМО. Знам, че последиците са непредвидими. Чрез лабораторни експерименти е доказано, че плъховете, които се хранят с генномодифицирана пшеница, имат по-малки жлъчки. Имунната им система се руши, по-често боледуват.

- Доказана ли е вредата от ГМО, защото и около това има спорове?

- Вредата е безспорна. Научно доказано е, че при мишките настъпват анормални изменения. А какво ще стане с човека, дори не можем да си представим. Защо си играем с природата? Дори от християнска гледна точка е недопустимо да се намесваме в Божиите дела. Загубихме най-елементарно човешко смирение и способността за радостно приемане на природата.

- Видимо ли е отражението на ГМО върху хората в САЩ?

- В момента Америка е обхваната от масова психоза да се ядат само биопродукти. Само необразованите американци ядат чипсове, бургери и храни с хиляда "Е"-та в съдържанието. Мания на американците в момента е да четат етикетите до последната запетая и да купуват само "био". Осъзнаха се, но късно. Защото земята им вече е отровена от ГМО и няма връщане назад. Богатите американци си внасят храната от други страни, а бедните са по 200 килограма, без преувеличение, защото ядат предимно ГМ-храни.

- Каква е връзката между биогоривата и ГМО?

- Захарната тръстика за биогорива, която се отглежда в Бразилия, е изцяло генномидифицирана. Като всеки ГМ-сорт и тя изсмуква земята за кратко време. Това са т.нар "cash crops" - бързи печалби. Само, че този кеш няма да вали вечно. Самата индустрия на ГМО предполага една постоянна миграция. Тя е временна, масова, носи много пари за кратко време и след като опустоши даден район, се мести другаде. Кому са нужни тези биогорива? Доказано е, че те са много по-вредни от нормалния бензин. Производството им гълта толкова петрол, електричество, изисква сложни съоръжения и води до похабяване на земята, че те излизат много по-скъпи и вредни от бензина.

- Каква е алтернативата?

Още преди години в Америка бе създаден автомобил, който изцяло се движи с вода. Мой познат в Принстън пък си кара колата със старо олио от "Макдоналдс". Но тези малки неща не се разчуват. Сега работя по интересен проект за създаването на "Хлебна къща" в Габрово. В стария дюкян на прабаба ми в града иззидахме истинско огнище, около което всяка вечер се събират между 20 и 30 души на възраст от 8 до 80 години, за да си месят заедно хляб. Така създадохме и социално огнище. Подтикваме хората да се замислят защо са загубили контакт с всичко в живота си. Ние все по-рядко общуваме помежду си, не произвеждаме сами храната си, забравили сме допира с изконни материали като дърво, вълна, глина, тесто. Това ни осакатява. Според психолози контактът с всеки от тези материали развива определена част от мозъка. Страдаме, защото сме престанали да бъдем част от окръжаващия ни свят. Затова и не можем да усетим колко голяма заплаха са ГМО, защото сме изгубили контакт с храната си, купуваме я замразена и пакетирана. Дори престанахме да си режем хляба, купуваме го нарязан. Каква трагедия е, че хлябът ни е нарязан?! Дори не си даваме сметка за това! Трябва да осъзнаем колко е важно да запазим единственият истински вкусен в света домат - българският. Защото само тук се усеща, че това е плод. Никъде другаде не е толкова сладък. Защо чужденците не могат да се нарадват на нашите уникални вусове? Аз съм била в 51 страни и никъде плодовете и зеленчуците не са толкова вкусни като в България. Просто земята ни е уникална и горещо се надявам политиците ни да я запазят. Съкровището на България е черно и то се нарича чернозем. Всякакви експерименти с него трябва да се забранят. Трябва да си пазим сортовете, те са достатъчно, за да ни изхранят. Защо ни е ГМО? Това не е просто ненужно, а разрушително.



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - въпрос
23.02.2010 19:27
А кой е източникът на това интервю?
цитирай
2. анонимен - Сандо/Блогуващия с пилци - Това е то,
23.02.2010 23:39
модерната форма на робовладелски строй - не е нужно вече да се прастя армията, за да се колонизират чужди територии и да се експлоатират "туземците". Сега Великите сили заробват чрез Монсанто, Международната банка и Международния валутен фонд.

цитирай
3. madamerosa - отговор
24.02.2010 08:29
Аз съм източникът на това интервю. Разговарях лично с Надежда Савова преди дни.
цитирай
4. анонимен - даниела
24.02.2010 13:16
Тя потвърждава с опита, знанията и размишленията си всичко, което вече съм чела казано от много и различни хора от ръзлични крайща на света с различни думи. Убедих се в тази правота отдавна. Престъпление срещу човечеството и целия растителен и животински свят, което носи печалба на безкруполни компании от които по-страшна мафия незнам. В ЦЯЛ СВЯТ трябва да се забранят изцяло и завинаги тези маниполации със здраве, природа, бъдещи поколения. Природата се обновява, а гмо възпрепятства този процес. Храната може да е лек и трябва да си остане така. Глас народен, глас Божии. Монсанто са изверги, асоциирам ги с черен мрак, пустош, безплодие, уродливос, болести, глад, мизерия, гибел, сигурна смърт... страшно е нечовешко. Процесът е бързо неконтролируемо разпространяващ се и необратим. Пазете свободния ни избор за храна, която носи живот в себе си и на нас. Има много материали по темата, само напишете ГМО в Гугъл и четете. Тази статия ми отвори очите преди време: http://otrova.org/index.php/2009/05/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/
цитирай
5. анонимен - МОЛБА
24.02.2010 14:31
madamerosa написа:
Аз съм източникът на това интервю. Разговарях лично с Надежда Савова преди дни.

Моля за връзка с тази дама - журналист съм и бих искала да продължа темата. Предварително благодаря! katerinas@mail.bg
цитирай
6. svet80 - Поздравления за интервюто
24.02.2010 17:05
Корпорациите използват ГМО като биологично оръжие. :(
цитирай
7. mkaragyozov - Малко допълнение
25.02.2010 11:09
Чудесно интервю!!!

Искам само да допълня, че в броя си от март 2008 г. (тогава все още излизаше като самостоятелно месечно издание) в-к "Монд Дипломатик" публикува статията на мексиканската журналистка Ан Виня "Денят, в който Мексико беше лишено от тортиля". В нея се разказва точно за задушаването на местните производители и как от износител на селскостопански продукти, Мексико се превръща в нетен вносител... Как вече сте се досетили, вносът е на ГМО от САЩ....
цитирай
8. анонимен - Не знаех че социалната антропол...
26.02.2010 02:49
Не знаех че социалната антропология дава такива задълбочени познания по ГМО. Бих препоръчал на интервюираната поне да си прочете учебниците по биология от училище.
Единственото сериозно нещо е бедственото положение на мексиканските фермери. Обикновенно в света така става - тези които отглеждат по-качествена и евтина продукция изхвърлят другите от пазара. Докато ревете против ГМО има опасност да не останат производители и на традиционни домати у нас. Тогава всички ще трябва да си купуват гадните американски храни :)
цитирай
9. анонимен - До "анонимен" от 26.02
01.03.2010 17:32
Да, интервюто съвсем не е на висок научен стил и е леко мелодраматично, но това не му отнема много от силата.
А вие не сте прав/а, за това, че по-качествената и евтина продукция изхвърля другите от пазара - само по-евтината го прави, изобщо не по-качествената. Вие какво качествено виждате в ГМ организмите???
А българския домат може да го спасят само инвестицията в модернизация и реална стратегия за развитие на земеделието в България, за да може да е не сампо качествен, но и малко по-евтин, за да е конкурентоспособен.
цитирай
10. анонимен - Да се пазим от ГМО - айде дееееееееееееее!!!
13.03.2010 20:11
Да се пазим от ГМО - айде дееееееееееееее!!! При такива Генно Модифицирани Политици какво очаквате???
Симеон II - Проклети - фашистко копеле от дето и да го погледнеш! Готово и с комунисти да се чифтоса стига да може да завлече нещо от България - гори, дворци...!
Горги Първанов - Агент Гоце Трипера! Безсрамен и... комунист от най-червените и кръвясалите!
Бойко Б..андитов - главатар на сбирщина охранители и ибрикчия на Дедо Тошо - правешкия червен султан! Комбината на банкерката която изкопува и разпродава България - Цветелина Бориславова!
Цецка Цачева - адвокато-партийната секретарка мутирала през синя кучка до гербаджийска подлога!
Цветан Цветанов - с червена жилка и минало достойно за поне 10 години строг тъмничен зандан!
Божи-дар Димитров или по скоро Боже проклятие - министър без портфейл, без срам и българщина. Човека на който дължим потурчването на гроба и мощите на светеца Български - Васил левски!
... и ред други мутирали червени, сини, жълти и манафски бандити които години наред погубват България и народа и!
цитирай
11. анонимен - Да се пазим от ГМО - айде дееееееееееееее!!!
14.03.2010 07:23
Да се пазим от ГМО - айде дееееееееееееее!!! При такива Генно Модифицирани Политици какво очаквате???
Симеон II - Проклети - фашистко копеле от дето и да го погледнеш! Готово и с комунисти да се чифтоса стига да може да завлече нещо от България - гори, дворци...!
Горги Първанов - Агент Гоце Трипера! Безсрамен и... комунист от най-червените и кръвясалите!
Бойко Б..андитов - главатар на сбирщина охранители и ибрикчия на Дедо Тошо - правешкия червен султан! Комбината на банкерката която изкопува и разпродава България - Цветелина Бориславова!
Цецка Цачева - червената адвокато-партийната секретарка мутирала през синя кучка до гербаджийска подлога!
Цветан Цветанов - с червена жилка и минало достойно за поне 10 години строг тъмничен зандан!
Божи-дар Димитров или по скоро Боже проклятие - министър без портфейл, без срам и българщина. Човека на който дължим потурчването на гроба и мощите на светеца Български - Васил Левски!
... и ред други мутирали червени, сини, жълти и манафски бандити които години наред погубват България и народа и!
цитирай
12. анонимен - Гласувайте за мораториум на ГМО в Европа
20.03.2010 22:02
Общоевропейска петиция за мораториум върху ГМО
----------------------------------------------------
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/
----------------------------------------------------
Необходими са 1 милион подписа срещу ГМО!

За по-малко от 1 седмица петицията събра повече от 200 хиляди гласа Smile
цитирай
13. анонимен - kdNjLlvvwE
03.07.2011 15:48
Super infromtavie writing; keep it up.
цитирай
14. анонимен - HXGHZNLAKvRbN
03.07.2011 19:44
Great post with lots of ipomtrant stuff.
цитирай
15. анонимен - EShljgnXaQq
03.07.2011 20:01
Very true! Makes a change to see sonmeoe spell it out like that. :)
цитирай
16. анонимен - ufNAdgtpgLGw
04.07.2011 00:15
That's way the besstet answer so far!
цитирай
17. анонимен - KVvzjOkLPT
04.07.2011 10:40
cG4RU2 <a href="http://xxwrigbhketu.com/">xxwrigbhketu</a>
цитирай
18. анонимен - fujNmclSBW
04.07.2011 10:41
pSAmCL <a href="http://vjhodlwwkoig.com/">vjhodlwwkoig</a>
цитирай
19. анонимен - KqAYDyMnWEt
04.07.2011 11:03
Ef4KVr <a href="http://dvlhaeqriuku.com/">dvlhaeqriuku</a>
цитирай
20. анонимен - dVlnWbQqIJLwRGZu
04.07.2011 11:45
JmgVPE <a href="http://ifyeqnyyfwwc.com/">ifyeqnyyfwwc</a>
цитирай
21. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 12:08
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/fungicides/>фунгициды классификация</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/fungicides/>не всі фунгіциди це пестициди</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/glyphosates/>властивості гербіцидів</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>применение гербицидов</a>
цитирай
22. анонимен - payday loans online 631 20378
20.10.2012 21:16
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8078>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13773>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13876 payday loan
цитирай
23. анонимен - viagra online 767 11286
20.10.2012 23:05
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8504>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6632>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17013 buy viagra
цитирай
24. анонимен - buy cheap kamagra 10337
21.10.2012 12:28
<a href=http://orderkamagranow.com/#strkm>online kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#mxput >kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#hokud kamagra usa
цитирай
25. анонимен - cialis 10 mg 18337
21.10.2012 23:44
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#xuuwp>generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#sxmoi >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#etwuj order cialis
цитирай
26. анонимен - buy generic cialis 564 876
22.10.2012 16:50
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6713>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#21007>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#11207 buy generic cialis
цитирай
27. анонимен - payday loans 954 14998
22.10.2012 18:30
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#16118>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10105>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#2103 payday loans
цитирай
28. анонимен - cheap generic viagra 16450
23.10.2012 01:43
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ucmmi>buy viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ydpdu >viagra 150 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#itswm buy generic viagra
цитирай
29. анонимен - levitra 20 mg 17922
23.10.2012 02:28
<a href=http://orderlevitrahere.com/#bwyaj>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#xwucs >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#aheoc cheap levitra
цитирай
30. анонимен - cheap cialis 20434
25.10.2012 07:39
<a href=http://cialisstorehere.com/#ikgnp>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#hlpfq >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#enafp cheap cialis
цитирай
31. анонимен - cheap kamagra 7632
25.10.2012 16:08
<a href=http://kamagrastorehere.com/#weclv>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#lkqxe >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#waiux generic kamagra
цитирай
32. анонимен - viagra online 10910
25.10.2012 19:41
<a href=http://viagrastorehere.com/#lcnct>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#jvyxp >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#qtnpf buy viagra
цитирай
33. анонимен - buy generic cialis 969 8809
26.10.2012 00:29
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11814>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8490>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#2527 cialis online
цитирай
34. анонимен - Handy orten
01.11.2012 01:25
<a href=http://handy-orten24.com/#Befehagodef>handy orten</a>, <a href=http://handy-orten24.com/#locackrof>ortung</a> , http://handy-orten24.com/#SmahlodaaNogS ortung
цитирай
35. анонимен - buy propecia 2929
04.11.2012 01:43
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#umgda>buy propecia online</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#bbiig >cheap propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#onyfm buy propecia online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727486
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031