Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 12:25 - Бойко, търсиш си белята!
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 21450 Коментари: 49 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В духа на премиера ви казвам: за правителството посягането на пенсионната възраст е като ортаклъка с Доган за коя да е политическа партия. Изгаряш! Ако ли пък смесиш пенсионната със здравна реформа, се получава гърмящ коктейл в ръцете дори на най-рейтинговия политик. С тези два едновременни и погрешни хода започна обратното броене за харизматика Борисов. Предричам му не повече от година. Независимо от способността му да укротява бесни гръцки фермери и да бори кризата с подръчни материали. Независимо и от топлите му прегръдки с Ангела Меркел и неимоверните усилия на фондация "Ханс Зайдел", че и на "Конрад Аденауер" дори.

След новината, че ще работим по 40 години, ако искаме да хванем пенсия, форумите пощръкляха. А недоволството изби в разяждащ черен хумор. Едни въздъхнаха, че им отпада грижата да събират трудов стаж по време на преход, което си е обречено начинание. Щом така и така няма да доживеят до пенсионни старини. Други пуснаха поредния виц за Бойко, който мисли с два живота напред. Трети отсега си избраха епитафия: "Тук почива един кандидат-пенсионер". Е, да, ама всичките трима българи, доживели до пенсия, ще станат милионери, внесоха оптимистична нотка четвърти. От такъв хумор да ти увехне настроението!

Междувременно четирибуквието ГЕРБ вече получи ново, нецензурно тълкувание в градовете Левски, Ардино, Трън, Кула, Радомир в още десетки населени места със закрити болници. Защото, както казват мозъците на тази партия, не може на 5 къщи да има болница, нали така? Само да не се реформираме до степен да няма кой да им озапти мозъчните делириуми, че тогава ще видим зор.

Не може да режеш едновременно дясната ръка и левия крак, особено когато спешната ти помощ я няма! Това народът няма да им го прости. Твърде болезнено е все пак. Това, че група самозванци са си пришили благовидния етикет "десен проект", не означава, че са им позволени всякакви безобразия. Колкото и да преливат от харизма. А пък и личното обаяние си остава твърде относителна категория...

Разбира се, ще се намерят "експерти" от неолибералните школи, които да обяснят, че не може всеки работещ да издържа по двама пенсионери и реформата е неизбежна. Ще ви открехнат как през 19 век Отто фон Бисмарк въвел пенсиите за хората над 70 г. при средна пордължителност на живота от 50 г. по онова време. Разни идеолози на "голямата ножица" дори ще ви накарат да обикнете "меката" реформа на ГЕРБ като ви изброят поне още десет мъчителни начина за преодоляване на застаряването - данък върху пенсиите, лишаване от безплатни здравни грижи и пр. Но няма и през ум да им мине да предложат по-висок данък "богатство", например, или активни мерки срещу безработицата, която е в основата на обществената диспропорция пенсионери/работещи. И в никакъв случай не ще им хрумнат хуманни средства за решаване на проблема като мерки за преодоляване на демографския срив, примерно. Тъкмо обратното, тези певци на чудодейно саморегулиращия се пазар ще ви втълпят, че дълбоката икономическа криза е таман времето да се правят реформи, да се режат разходи, да се уволняват работници, да се закриват болници и да се отнемат добавки от инвалидите. Със садистичен плам и макроикономическа безчувственост експертите с очилца ще ни внушат, че трябва да плащаме едва ли не данък живот на държавата, задето я обременяваме с еснафските си нужди и социални претенции за хляб, покрив и нормални старини. Пак добре, че още не са ни въвели лицензионна такса за отделяне на вредни емисии и отравяне на обществената атмосфера с вредоносни мисли.

Едно е сигурно - ако Борисов не озапти експериментите на мозъчния си "потенц"ял", скоро няма да му остане лабораторен "матр"ял" за опитите. Да, разбира се, това си има и положителната страна - ще се реши издъно проблемът с пенсионната система, но...

Подхванатите от кабинета реформи са откровено опасни за живота и здравето на инак покорното българско население и ще задействат първичните му инстинкти за самосъхранение. Проблемът на работещите не е в това, че трябва да хранят по двама пенсионери, а че заради кризата дори това не могат да правят. Заради орязани заплати, несигурност и риска да загубят работата си. Все проблеми, които повишаването на пенсионната възраст няма да реши. Както ликвидирането на болници няма да спре автоматично източването на здравната каса, сиреч на нашите пари. Как мозъците на ГЕРБ в областта на здравеопазването ще ни гарантират, че с окрупняването на клиники няма да се уголеми и размерът на кражбата?

Оставяме настрана, че закриването на болници ще повлече и средносрочна миграция към по-големите градове, единствено в които българите ще могат да разчитат на някакви медицински грижи.

Остава ни само надеждата, че Борисов ще се изплаши от клокочещия гняв и ще преосмисли политиката си в областта на здравеопазването и пенсионната система, както стана с акциза за ракията, с интерфейса, с рекета към Турция за обезщетенията на тракийските бежанци, със зиг-зага на Трайков по енергийните проекти, с изцепките на Дянков по адрес на БАН. Дано да е само тест за будността на гражданството. В противен случай го чака участта на Станишев след плътен допир с ДПС. Плаха надежда дава и фактът, че премиерът някак страни от съобщаването на лошите вести. Ролята на "негодниците" в социалния екшън е поверена на ресорните министри. Добре ще е, ако всичко свърши със строго мъмрене и последно предупреждение за уволнение на Тотю Младенов и Божидар Нанев. Защото правилно е схванал Борисов, че тая държава не му е бащиния и е важно да се вслушва в гласа на хората. А те вече с поглед му казват "Бойко, търсиш си белята".

Политическите игрички с живота и здравето на хората дори няма да постигнат търсения резултат, тъй като атакуват следствията, но не и фундаменталните причини за проблемите. А нима има по-голяма несправедливост от това държавата да наказва потърпевшите, а не виновниците?




Гласувай:
18



1. анонимен - Добре казано
01.02.2010 14:34
Наистина добре, но се съмнявам, че човек шменти-капели е в състояние да го проумее.Пък и едва ли си заслужава да съжаляваме за това.Колкото по-тъп, толкова по-скоро ще ни освободи от себе си.
цитирай
2. анонимен - Ето ме вече
01.02.2010 14:56
съкратена! С още топла заповед за "освобождаване поради съкращение на щата" в чантата! Ха сега да видим от кого ще удържат паричките, кръстени "осигурителната вноска". Както и ще видим колко от тези парички ще се върнат при мен под формата на помощ при безработица. Защото това е, което ме чака. Хич и нямам надежда да намеря работа - имам предвид ПЛАТЕНА РАБОТА, а не от тази, от която казват,че имало за целия китайски народ. Благодаря, аз не съм китайка! И така - работа няма, но няма и да се пенсионирам. Защото съм млада, нямам още 60 години. А съм загубила цели 5 години в придобиване на висше образование, вместо да трупам точки. За това сега - аут! И понеже на един работещ се падало да издържа двама пенсионери, и тези двама изгоряха покрай мен. Но нищо, както е тръгнало, ще ни карат да пращаме недоплатените осигурителни вноски и от "оня свят". Но не за да издържаме пенсионерите, а за да издържаме разплутите управници, денонощно мислещи как да увеличат благосъстоянието. Тяхното. Защото, както наскоро прочетох, 30% от заработеното от един работник се ползва от него. Останалото .....
цитирай
3. анонимен - Praznikyt na EGNetata, 2 fevruara! bravo na avtoryt za datata na koiato e izbral da publikuva syvetyt si kym Borisov. bravo
01.02.2010 15:24
do sega nebiah 4el statia v koiata bate boiko da e psuvan tolkoz kompeteno , obosnovano i vse oste s dobro 4uvstvo, osobenno kato se ima na predvid utresniat den kogato niakoi EGNeta ste praznuvat deniyt na GYZYT.

Boiko, po-goliama podadena ruka kym teb do sega ne e imalo. Nito Stanishev, nito Sofianski mogat da spolu4at kogato ti se kazva 4e niakoi te prevrysta v mishema. zastoto vsi4ko otricatelno te pravi imenno na negativna politi4eska, 4oveshka i administrativna mishena. shutyt Diankov skoro e zakupil uredi za tatuirane. ta syvetyt mi e da pregledat dali Diankov ve4e ne e iztatuiral za postoianno mishena na gyrbyt na Borisov i po-vaznoto ot koeto e dalo 10kata na misenata ne e onazi dupka koiato EGNetata ste praznuvast otreshniat den. Ta prikazkata 100 toiagi na 4uzd gryb da ste ne sto drugi nesta na 4uzd gyz sa malko.\edin ot malkoto vse oste viarvashti w mesiata na GERB, sposobnostite na Borisov i kydurnostta na Dainkov.
цитирай
4. анонимен - kirilizirane na nomer 3
01.02.2010 15:35
дo сега небях чел статия, в кoята бате Бойкo да е псуван тoлкoз кoмпетентнo , oбoснoванo и все oще с дoбрo чувствo, oсoбеннo катo се има напредвид утрешният ден кoгатo някoи ЕГНета ще празнуват денят на ГЪЗЪТ.

Бoйкo, пo-гoляма пoдадена ръка към теб дo сега не е ималo. Нитo Станишев, нитo Сoфянски мoгат да спoлучат кoгатo ти се казва 4е някoи те превръща в мишена. защoтo всичкo oтрицателнo те прави именнo на негативна пoлитическа, чoвешка и административна мишена. шутът Дянкoв скoрo бил закупил уреди за татуиране. та съветът ми е да прегледат дали Дянкoв докато си заспал ве4е не е изтатуирал мишена на гърбът на Бoрисoв и пo-важнoтo oт кoетo е дали 10ката на мишената не е oнази дупка кoятo ЕГНетата ще празнуват утрешнят ден. Та приказката 100 тoяги на 4ужд гръб да сте на стo други неща на чужд гъз са малкo.

един oт малкoтo все oще вярващи че гласуването за ГЕРб бе добро.
цитирай
5. анонимен - Социялаистическия раз свърши, няма друг начин
01.02.2010 15:39
Ок, Борисов е лошия и иска да затрие пенсионерите и малките болници. А вие какво предлагате ?.
Държавата да стимулира това и онова - е откъде да ги вземе парите да ги стимулира тия неща като никой не иска да внася данъци. Да ги напечата може би - ама тоя фирлм сме го гледали 97.
Или да обложи "богатите" може би - и тоя филм сме го гледали 50 години.
И какво остава - ами точно това което прави и остатъка от европа - либерализиране на икономиката, закриване на неефективни структури и вдигане на пенсионната възраст. В германия вече е 67 годни само между другото.
Ако измислите нещо друго смислено, непременно го публикувайте, много хора си блъскат главите как да направят нещо от нищо.
цитирай
6. анонимен - Социaлистическия рай свърши, няма друг начин
01.02.2010 15:43
Извинте за правописа
цитирай
7. анонимен - малко мой мисли
01.02.2010 15:45
Управлението на БСП ще ви се види като златен век за България след управлението на Б.Б. Факта, че 400 000 хиляди българи остават без здравни осигуровки, защото не са платити 3 години назад, ясно говори за "грижата"и здравната реформа на Б.Б.а закриването на болници ще доведе до голямо социално недоволство. НЕ може всичко да се струпва в големите градове, не може 70%та от инвестициите да отиват в София и после да се чудиш защо половин България се изнесе там, ами къде да живеят? В мизерията на провинцията ли, където никакви инвестиции не се насочват и ето бат ви бойко закрива даже болниците, абее пълна гавра. Направо София я направиха като отделна държава в България с тази глупава политика, вече 20 години., защо няма пари за селата, за малките градове, защо им закриват болниците и защо спирате осигуровките на бедните??? които са повечето от провинцията!
цитирай
8. анонимен - не че съм фен на Борисов, но...
01.02.2010 16:12
1. На него му се налага да вади кестените от огъня, защото 20 години никой нищо не прави по въпроса
2. В Германия пенсионната възраст е 67, а здравната осигуровка е 15%, но за бунтове никой не е чувал
3. Ролята на държавата не е да хрантути безделници, а да създаде ред, и предпоставки за бизнеса - а не мутри да перат пари от наркотици и крадено ДДС...

В край на сметка, най-големия проблем е чалга съзнанието, иначе на всеки му се живее по добре, но всичко си има предел и не може от вчера до днес всичко да се промени. Не може да подпират бюрата и да си купуват по 5 вестника отивайки на работа??? Момчета и момичета, комунизма свърши и всички, които са го разбрали са добре или поне са по добре от останалите...
Със здраве!!!
цитирай
9. анонимен - pesti si stotinkite narode!
01.02.2010 16:22
Diganeto na pensionnata vyzrast v BG e parodia na losh i bustandjiski Mutrizym.

Pri nesystestvuvatsa bankova sisteme ( ne mi so4ete onzi nevrystenik-klasiran na 298 miasto w USA-Diankofff).

Kak se gradiat pensionni fondove. i kak parite ot tiah se davt na bankite?

emi kak? zakon v parlamentyt, posle potoci ot reklma koia banka davo po-dobra manipulacia na daden pensionen fond i garancii pri krah.

ia idete da po4etet za pensionnite fondove na US, AU, UK da vidite razlikite. idet i vijte kolko banki, zastrahovateli i pensionni fondove krahiraha.
Nkraia edin shiban , nemosten vyv vsikaootnosenie pensioner-ste se bori s banka , Li be?

Vie ste ludi.

Iskat da ni napraviat robi, da plastame do 70 godini pensionni vnoski , a na nasata %smrtnost da si polzvaneme pensiite samo 5-6 sled posledniat raboten zvynec.

Fondove? da se ebyt w portumonetetata.
Banki da se ebyt w portomonetatata

vseki lev obrystaite w kamy4e, vseki 10 leva w tuhla, sveki 100 lv w torba ciment, vseki 1000 wyw wrati i prozorci, vaseko 10000 w now etaz. stroite malko i postepenno. tata kakto bihte davali pari na bankite.
ziveite s priateli, ziveute ne edna sofra s decata si, s vnucite si. togava zivotyt e sladyk. i baki niama da falirat zastot banki niam da ima.
цитирай
10. анонимен - Извинявай многооо но не сравнявай ...
01.02.2010 16:22
Извинявай многооо но не сравнявай Германия с България по никакъв въпрос! Там не вярвам да чакат по 2 часа пред личен лекар или да му кажат няма направеление и във всеки кабинет такси, нали плащаме осигуровки? какви са тези такси иии надали в Германия оставят 400 000 души без здравно осигуряване, защото Дянков решил да напълни хазната като друсат яко българския народ!Аз имах 150 лева да си платя осигуровките от преди две години, ноо хиляди нямат тези пари, а аз питам и друго, защо хората от тези градове, които остават без болници да плащат осигуровки? за каква здравна помощ говорим? за г-на който казва, че не е фен на Борисов, пич ти живееш в голям град, я върви да живееш в Трън да те видя дали така ще мислиш. И като свършил комунизма трябва да бъде див капитализъм ли? да сме жива работна сила и да ни изчисляват като парични банкноти. Мясля, че ако иска пълна хазна Борисов да подпомогне икономиката, да създаде отново селско стопанство, какво имахме, не да друса все повече джоба на бедния българин, защото сега се пълни хазната точно от джоба на бедняците
цитирай
11. niko71 - не се крийте !!!
01.02.2010 16:34
Докога ще се криете зад рожбата на комунизма,,АНОНИМЕН"".затова няма да ни бъде....къде Ви е демокрацията ???гласността???до кога ????срам Ви е от мислите си или се криете като мишки???зад ,,АНОНИМЕН""се крият подлеците и предателите!!!

цитирай
12. niko71 - АДМИРАЦИЙ
01.02.2010 16:36
ХИЛЯДИ АДМИРАЦИЙ НА АВТОРА НА ПОСТИНГА...
цитирай
13. анонимен - Каква демокрация бе смешник?!?...
01.02.2010 16:39
Каква демокрация бе смешник?!?!Къде ти е демокрацията и свободата, хората мрат като животни в тая смешна държава, едни се чудят какво да си правят парите, другите няма какво да ядат и сега и болници закриват в малките градове, това според мен е жива агресия срещу хиляди хора, каква демокрация? значи комуниза е лош за всичко, а сега е много добре? така ли? скрий се защото си смешен агресивен фен на Борисов и Дянков!!Като се изсипе и другата половина в София не се чуди защо!!!!!
цитирай
14. анонимен - bravo
01.02.2010 17:04
Браво на авторката. Трудно откривам контрааргументи! Ама дали ББ чете?
цитирай
15. zaw12929 - Подкрепям казаното в постинга
01.02.2010 17:34
Защоамо анонимни коментари.
Пиша си името и в блога ми- същите проблеми и ъеми, защото да се мълчи е страшно. Борисов има заден ход и макар и късно поема в правилната посока.
цитирай
16. niko71 - аз не съм комунист и никога няма да ...
01.02.2010 17:37
аз не съм комунист и никога няма да бъда,а ти си никой-един анонимен,който го е страх да се подпоше под думите и делата си-типично за комунистите.не ми харесва нито Бойко,нито Дянков,нито здравната система,нито икономика нито финанси...АЗ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ,ДОРИ БИХ КАЗАЛ И ПО-СИЛНИ ДУМИ!!!
цитирай
17. анонимен - PERFEKTNA STATIYA!MUTRATA B. B. ...
01.02.2010 17:38
PERFEKTNA STATIYA!MUTRATA B.B. SHTE SI BERE PLODOVETE NA NEKADARNITE SI MINISTRI SAVSEM SKORO!
цитирай
18. анонимен - Чалга съзнанието ще погуби бълг...
01.02.2010 17:42
Чалга съзнанието ще погуби българския народ! Това е проблема за всичко: непукизъм, изразен чрез кючеци, пиене и бездействие! Какви пенсионни възрасти, какви пет лева, след като от бъдещите поколения никой даже няма и да иска да работи... а само да играе кючеци и да пие...а камо ли да се стигне до пенсионна възраст. Така че пълен напред ББ!
цитирай
19. borsi - Моля, не обиждайте неолибералите и ...
01.02.2010 17:48
Моля, не обиждайте неолибералите и консерваторите (като моя милиост), защото те никога не са управлявали тази страна, нито някога са имали думата.

Да режеш пенсии и да събираш данъци като башибозук (като ги качваш на всичко отгоре), не е дясно управление!
Дясно значи (пояснявам бавно, като за журналисти;)) - Държавата да защити най-слабите, пенсионерите, децата и болните, да им осигури адекватни грижи и да остави всички други които могат да работят, както възможно най-малко им се пречка.
Да имаме държавна и общинска администрация колкото във Финландия (14 000 човека), а бизнеса и работниците вместо да се мачкат да имат ясни и конкретни правила.
Просто и ясно, но от 21 години на никой на власт не му се ще да го прави (Нали при равни условия ще изпуснат кокала ;))
Неолиебрални страни - Финландия, Люксембург и т.н., Неофеодални нашата.


цитирай
20. mamkamu - !
01.02.2010 17:50
Аз съм ще съм последния човек, който ще тръгне да защитава Бойко (имам генетична непоносимост към него), но едва ли ще е удачно да вземе да намали пенсионната възраст, например.

Нали знаеш -приходи и разходи. Когато дългосрочната перспектива е към намаление на трудоспособното население, това удря пряко върху парите за пенсионери. И това не е само тук, но и в такива развити държави като Германия и Дания, например, където населението застарява, въпреки всички мерки, които са взети до сега.

И на мен ми се ще да се пенсионирам по-рано, ама...
цитирай
21. анонимен - do mamkamu-и на мен ми се ще....
01.02.2010 18:19
Когато дойдеш на моите години, ще ти се доиска още повече. А когато аз бях на твоите години, въобще не мислех за пенсия,
цитирай
22. ib4on - И все пак има хора, които казват и...
01.02.2010 18:20
И все пак има хора, които казват истината. Това ме радва много... При това ,,темпо,, не харизма, но и Господ да слезе не би помогнал на правителството...
цитирай
23. анонимен - a kulturata, de vi klcnaha kulturata be razumnii mi urode
01.02.2010 18:26
budete razumni. zaradi praznikyt na GYZYT. molia urodite koito se psuvat na maika da se psuvat na tatako, na sysed i na premier!
цитирай
24. анонимен - Всичко написано си е точно така. ...
01.02.2010 18:30
Всичко написано си е точно така.Вчера гледах интервюто с министър Дянков и не повярвах на ушите и очите си.Човека на въпроса "Вярно ли ,че фирмите ,които имат да получават пари от държавата са привиквани и им е казано да намалят ценете си с 10% и ще им се плати веднага" отговори усмихвайки се -Да вярно е иначе ще им платим когато можем ,след 2-3 години.А в случая става въпрос за извършени доставки и услуги ,които са фактурирани ,на които фирмите са внесли ДДС-то .Ако има раздути договори да го докажат ,но да поставят всички фирми под един знаменател.Така ,че освен пенсионери и болни,едва ли и бизнеса е очарован от действията на кабинета.
цитирай
25. анонимен - Средната продължителност на жи...
01.02.2010 18:47
Средната продължителност на живота за мъжете у нас е около 68 г. Ако ни пенсионират на 65 значи средностатистическия мъж плаща 40 години около 40% от доходите си за да получава средно 3 години пенсия. При заплата около 300 лв. това означава, че плащаме 120 лв. месечно за пенсия което по 12 месеца и по 40 години прави 57 600 лв. без лихвите. От тези пари държавата смята да ви плати около 200 лв. пенсия средно за 3 години а именно 200 по 12 по 3 = 7 200 лв. Добра сделка!
цитирай
26. анонимен - проблема не е в многото пенсионери и ...
01.02.2010 19:10
проблема не е в многото пенсионери и застаряването ни. проблема е в това че държавата в лицето на структурите и не желае да си събира дължимото.
не знаех, но се оказах лично засегнат от това нежелание. просто се оказах само с "начислени" но неплатени вноски от работодателя за години.
и няма сила да го накара да ги плати.
при това положение и 90 г. да е пенсионната възраст, пак няма да има пари за пенсии.
и смятам че и за отпадането на тавана за пенсиите е прекалено рано. поне още 15 г. трябва да остане тавана
цитирай
27. анонимен - Обратно броене
01.02.2010 19:15
Много добър анализ. Ако имахме повече журналисти, които да пишат така талантливо...Само дано не се сбъднат мрачните прогнози на авторката! Поздравления!
цитирай
28. rembo - икономика
01.02.2010 19:22
Статията е чудесна, но е твърде обща. Изглежда, че на някой си му хрумнало нещо и решил да го изпълнява. Какви са аргументите, какви са икономическите реалности- това е оставено настрана. Защото утре, когато станем страна почти само от пенсионери, младите няма да издържат и просто ще изчезнат нанякъде. И това изобщо не е "неолиберален" аргумент, а си е чиста статистика, при това- адекватна. Всяко правителство в България би прибягнало до тази мярка.
Прогноза: ББ няма да падне и след 3 години. Защото народът не вярва на никой друг в момента. Волен вече тотално се прецака. Остава ни само Тити Папазов. А може би Азис. Не е зле, нали?
цитирай
29. анонимен - То и Симеон и Серго тъй си мислеха. Че ...
01.02.2010 20:42
То и Симеон и Серго тъй си мислеха. Че щат не щат-изберат.
Ядосаният избирател, заради Тотювщината и Марко Тотев ще избере
цитирай
30. анонимен - Браво за постинга
01.02.2010 21:20
Плана Ран-Ът действа той е антинароден и антибългарски , създаден от наши и американски специалисти срещу род, родина,народ и природа.Той е най-спазвания план от всички наши правителства.Подробности има в нета. Вече цели 20 години не могат да ни направят послушни роби ,не могат да ни унищожат.Не се гаси туй що не гасне-господа ''управляващи''.
цитирай
31. raylight - Какви
01.02.2010 21:35
алтернативи предлагате?
цитирай
32. анонимен - Мун4о1
01.02.2010 22:39
Мислех си го, но не мога да го кажа като теб.
Защо никога не срещам такива умни жени ?
цитирай
33. vazmushtenia - Възмутително
01.02.2010 23:37
Поразмърдайте се и проверете какъв празник е утре!
Комунизма обезвери тоя народ и това е най-големия ни проблем. Не Бойко и не Сергей. Но в България е налудничаво да си знаеш корените и да следваш заветите на дедите си, сякаш...Нов Паисий ни е нужен. От там трябва да се почне възстановяването на родината. Но от тази истина най-много хора се боят.
цитирай
34. stoqncho - Адмирации...
02.02.2010 00:06
Изключителен постинг. Скоро не бях чел нещо толкова добре написано. Искрени поздрави!!!
цитирай
35. анонимен - Da, v germania se chaksa2 chasa pri ...
02.02.2010 02:22
Da,v germania se chaksa2 chasa pri lichnia lekar,ako nyakoi ne si plashta osigurovki,si plashta sam lechenietoi t.n.Aman ot marzelivzi na koito darjavata tryabva da im dava i da se griji za tyah.Zashto 3 godini ne si plashtahte zdravnite osigurovki? I ako za 3 godini ste platili nyakakvi jalki 150 leva ,to e yasno kakvi mizerni sumi vlizat v zdraveopazvaneto.
цитирай
36. анонимен - Na vseki e yasno, cche ima nemalko ...
02.02.2010 02:25
Na vseki e yasno ,cche ima nemalko bolnici za zakrivane,no nikoi dosega nyamashe smelostta da go napravi.Samo za tova pravitelstvoto zaslujava pozdravleniya.
цитирай
37. анонимен - хубав пост,
02.02.2010 02:27
но не мисля, че изобщо е възможно някак тази държава да се реформира до един добре работещ механизъм, без да няма недоволни. Естествено, че по-малките болници трябва да се закрият - всички сме съгласни, че е по-добре да има една пълноценно работеща болница, отколкото две половинчати, нали? Също така просто трябва да се мисли в перспектива - вместо да се наливат пари в изгнили соц-клиники, трябва да се направят 10-20 истински добри, големи, оборудвани с най-съвременна техника медицински центрове, разпръснати из страната, и да се инвестира, примерно, в хеликоптери - никъде по света няма напълно оборудвана болница в села от рода на Ардино, да кажем - просто когато има нужда, с бърз транспорт нуждаещите се се превозват до голяма болница. В държава с малки размери като България това би било още по-лесно, отколкото в Германия или САЩ, например, така че като цяло изобщо не е трудно да се направи, стига да има нужната воля.

За неплащалите по 3 години - не съм запознат, но ми е интересно - в държавите на запад, какво става с моите права за здравни грижи, ако не съм плащал 3 години? Най-вероятно още на първата са изчезнали. Потърсете статистика колко американци са си отишли след отказана медицинска помощ поради липса на здравна осигуровка - цифрите ще ви изненадат. Българинът обича да смята, че някой му е длъжен с нещо - 3 години не съм плащал и без това символичната сума за здравна осигуровка, но държавата трябва да ме лекува - че на какво отгоре?

За пенсионната възраст съм съгласен, че не би трябвало да се вдига - но моето лично мнение за мен си е, че ако на 60+ години единственото, на което разчитам, е държавната ми пенсия, значи нещо с живота ми не се е получило, както трябва. Все пак предложената нова граница е висока, но какъв друг начин има за бъдещо решаване на - все пак - чисто бюджетния проблем с численото превъзходство на пенсионерите над работната ръка? С удоволствие бих чул идеи.
цитирай
38. gothic - 38. анонимен
02.02.2010 08:50
Наистина ли смяташ че реформата в здравеопазването ще се случи по този начин? Говориш за нужна воля. Ами приеми, че в България има воля за изграждане само на хотели, молове и бизнесцентрове.



Мадам Роза, комплимент и поклон за постинга. И моето усещане е че правителството се е качило на влакче на ужасите без спирачки. При цялото ми уважение към господин премиера, не мога да не отбележа че неговото изявление за "лошия човешки материал" беше превъплатено на практика в екипа му.
цитирай
39. анонимен - Няма пари, няма пари. Само не мога да ...
02.02.2010 09:45
Няма пари,няма пари.Само не мога да се начудя,в началото на мин .век ,обрулена България след 5-вековно иго откъде намери пари за училища,читалища,болници и т.н.,а сега всичко това умира,изчезва.Накъде си тръгнала,Българийо?Иначе и аз като много от вас все още вярвам на Бойко,но.....
цитирай
40. анонимен - ЯДОВИТ
02.02.2010 09:54
Резултатът от псевдореформата в здравеопазването ще проличи на общинските избори догодина.Ха познайте колко гласа ще получат хората на мутроБойко тогава.И аз и вие се досещаме.Само Мутрата-не.
цитирай
41. rpatel - Признавам си, не съм изчела коме...
02.02.2010 10:17
Признавам си, не съм изчела коментарите до края, обаче от тези които прочетох ми направи впечатление едно нещо. 2 или 3-ма анонимници говорят за Гемания и как пенсионата възраст там била 67 години! Хубаво! А какви са заплатите в Германия? Едва ли са 200-300 Евро! А стандартът им на живот? А средната продължителност на живота? Едва ли е 60 години! Така, че нямам нищо против да работя до 67 години, но когато ми направят заплатата като на германците и когато знам, че мога да си позволя да живея, а не просто да оцелявам някак си! Но докато ни третират като роби и ни подхвърлят жълти стотинки просто няма как да съм съгласна с тази реформа! Или може би това е целта. Голяма част от хората да измрът и изобщо да не доживеят до пенсия? И ха познайте какво става с пари който цял живот са внасяли в разни фондове. Ами държавата си ги прибира! Какво беше има човек-има проблем, няма човек-няма проблем!
Ама и какво ли ми пука, то е ясно, че аз пенсия няма да видя. На 28 съм, безработна с висше образование и само с 2 години трудов стаж. Т.е. за да успея да се пенсионирам ще трябва да работя до 100! Но ми е мъчно за предишното поколение, за поколението на родителите ми, които вече виждаха края и сега секира! Вместо още 3-4 години ще трябва да работят още 10!
цитирай
42. анонимен - Два пъти на държавна издръжка - това не е ли множко при криза?
02.02.2010 10:56
Във време на криза, така наречените военни пенсионери са на работа в администрациите на бюджетна издръжка, в по-голямата си част даже като държавни служители, така че държавата още веднъж да се грижи за тях. В това време младите специалисти да ходят да търсят реализация в чужбина, а кандидат пенсионерите да побързат да си заемат местата в гробищата, че да не създават проблеми. Кой и кога ще предложи да се направят изменения в законодателството така, че пенсионери да не могат да заемат длъжности в администрации на бюджетна издръжка, било по-служебно или трудово правоотношение. На който му се работи пък да се откаже от пенсията си като иска да заема държавни постове. Това е моето предложение и го смятам за напълно адекватно.
цитирай
43. borsi - За какво ни лъже Симеон Дянков
02.02.2010 12:14
http://borsi.blog.bg/biznes/2010/02/02/za-kakvo-ni-lyje-simeon-diankov.484900
цитирай
44. анонимен - Симеон Дянков руши непоправимо имиджа на ГЕРБ
02.02.2010 12:43
С крайно неподходящите за времето и за България финансово-икономически реформи юпито Симеон Дянков ще навреди непоправимо на имиджа на ГЕРБ. Това май е ясно на почти всички, но незнайно защо не и на премиера ББ. Всяко забавяне смяната на Симеон Дянков с друг - по-подходящ за кризисната ситуация министър може да бъде фатално. Комунягите и турчолята от ДПС само това чакат - ГЕРБ да се издъни и да загуби голямото доверие което получи на изборите. Това не трябва да се допуска!!! Асен Проданов, Бургас
цитирай
45. анонимен - Симеон Дянков е грешката на Бойко Борисов
02.02.2010 12:52
Симеон Дянков е от същата ялова категория като юпитата с които се обгради Симеон Сакскобургготски когато беше на власт. Те провалиха плановете му с некадърността си и са една от основните причини за гибелта на НДСВ. Сега пък Симеон Дянков представлява подобна заплаха за ГЕРБ, ако не бъде махнат колкото се може по-бързо от този висок пост, за който явно не е достатъчно компетентен и обрича народа на още по-големи беди - и то в разгара на кризата!
цитирай
46. katelieva - Pozdravleniq
03.02.2010 13:02
Silno sym vpechatlena ot publikaciqta! Hubavo shte e ako ne samo se komentira vyv forumite, a se opitame i da napravim neshto, za da spre tova bezumie! Silno se nadqvam podkrepata kym protestirashtite sreshtu zakrivaneto na bolnicite da se uvelichava proporcionalno s nedovolstvoto, koeto eskalira i skoro shte dostigne svoqta vryhna tochka! Ne mojem da si pozvolim da se prokarvat reformi na gyrba na obiknoveniq grajdanin! Bylgariq ne e samo Sofiq...
цитирай
47. анонимен - Ако искаш, направо да си върнем т...
03.02.2010 19:00
Ако искаш, направо да си върнем тройната коалиция на власт, а? Нали все пак трябва някой да започне реформи, а това, че е криза... стечение на обстоятелствата. Леките издънки на "грешките на езика" на Дянков и Б.Димитров не са толкова фрапантни, че да ги коментираш иронично. И от къде знаеш, че няма да се спре източването на Здравната Каса със затварянето на някои болници. А и На здравния министър му писна да обяснява на такива като теб, че няма да бъдат затваряни и че ще оказват първа помощ на хората. И екипа на Борисов си е доста добър, поне според мен.
цитирай
48. анонимен - "Ако ли пък смесиш пенсион...
04.02.2010 00:49
"Ако ли пък смесиш пенсионната със здравна реформа, се получава гърмящ коктейл в ръцете дори на най-рейтинговия политик."
Много правилно! И то по време на криза? Това са две от най-консервативните системи, изискващи много финансиране. За 20 год. почти нищо не се направи. А Бойко иска за 6 мес. да завърши реформите. Момента бе когато имахме ръст на растежа на ВБП около 6%. Ама...някои тогава управляващи си питаха....
Или на Бойко някой му дава тъпи съвети, или той не знае какво прави, или задайте си класическия въпрос-кой има полза от това?. Дори Барак Обама забави здравната реформа, а тя бе основна точка в предизборната му програма.
Само да добавя: не "гърмящ коктейл" а "коктейл Молотов":) И ще бъде много мощен.
"С тези два едновременни и погрешни хода започна обратното броене за харизматика Борисов" и с това по дяволите трябва да се съглася!
Абе с цялата статия. А имах надежда...
цитирай
49. анонимен - "На здравния министър му п...
04.02.2010 09:19
"На здравния министър му писна да обяснява на такива като теб, че няма да бъдат затваряни и че ще оказват първа помощ на хората. И екипа на Борисов си е доста добър, поне според мен."
Щом се налага да обяснява безброй пъти, значи нещо в обяснението му куца, ако въобще той е наясно какво се случва!
Екипът на Бориов е крайно некомпетентен (разбираемо!), а самия факт, че въвежда такива драстични реформи в най-неподходящото време, е показателен, че не това им е призванието на нито един от министрите..
Народът искаше нещо да се случи, да се промени, а сега май си смени мнението? Не е хубаво като го усетиш на собствения си гръб, нали?
Не мисля, че това, което се случва може да се нарече въобще политика..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729699
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930