Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 11:39 - Лъчезарието на новия парламент
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2579 Коментари: 4 Гласове:
3



  Недодялана реч и сплъстени мисли се вихрят в 41-вото народно събрание. Най-голям принос в езикознанието дават парламентарният шеф Цецка Цачева и заместникът й Лъчезар Иванов От хумористичните предавания най-обичам да гледам парламентарните дебати, ще възкликна и аз по примера на нашия премиер. Особено ценни са напоследък постановките на 41-вото народно събрание с Лъчезар Иванов и Цецка Цачева в афиша. Законодателният орган открай време е непресъхващ извор на хумор, сатира и забава, но този път актьорите са от мащаб. Лафовете са най-краткият път към възхода или падението на един политик. От качеството на хумора в тях се предопределя и посоката - нагоре или надолу. Крилатата фраза на Тодор Живков "Е, хайде, тази година полупроводници, догодина - цели" моментално го качи до върха в класацията на политическия хумор. Докато възванието "нахранете журналистите" срина реномето на автора му.

У човек с фино чувство към езика повечето тъпотии, изречени от парламентарната трибуна, предизвикват раздразнение, граничещо с отвращение. Та нима можем да очакваме изящество в писането на закони, ако депутатите страдат от разстройство на ума и речта?! Но за ценителите на творческата глупост тук-там проблясват скъпоценни бисери, които разпалват колекционерска страст. Такъв е случаят с прощъпалника на новия парламентарен председател Цецка Цачева, която с първите си публични изречения сътвори шедьоври.

Първото тържествено заседание на новия парламент тя закри с думите: "Закривам днешното съдебно заседание". Явно чукчето за звънеца и централното й местоположение на президиума я объркаха съвсем. Адвокатската й практика допринесе за останалото. Цачева даде своя принос и в обогатяването на езика с нови думи. Когато се разбра, че столовете за шестимата й замове в НС не стигат, тя обяви конфуза за "архитектурна неудобност". А колегите си призова да бъдат "деловити". Ще признаете, че не всеки може да греши така даровито. И понеже както почнеш, така ще ти върви, оттогава неудобностите на Цецка не са секвали. Кулминацията се състоя преди няколко седмици под формата на несполучлив опит за шегичка. Докато депутат се възмущаваше публично от трибуната, че не може пред важни държавни институции да висят сергии с гащи, Цачева вметна с лъчезарно простодушие: "Е какво, без гащи ли да ходим?". Така по своему, със специфичния си хумор, успя да развесели залата. И да напомни за други солисти, заемали тоя стол, които предизвикаха кикот къде с каламбури като Гиньо Ганев, къде с детински хумор като Огнян Герджиков, къде с ямболски диалект ("Моля въ!") и даскалска назидателност като Любен Корнезов.

Новата парламентарна шефка е склонна към известна разсеяност, от която се раждат основните й езикови гафове. Тъкмо тази нейна слабост я накара да благодари на икономическия министър Трайчо Трайков за изчерпателните му "органи", вместо "отговори" по време на парламентарния контрол. Пак същата заблеяност роди шедьовъра "риторичен отговор", а ДПС бе преименувано на "Движение за прави и свободи".

Но дори и в състояние на крайна мобилизация Цецка Цачева пак е способна да роди тържествена глупост. Така например в едно от първите си тв интервюта тя споделя с удивителен патос житейската си философия, цитирайки Дейл Карнеги: "Ако животът ти поднесе лимон, направи от него лимонада". Този офисен хумор синтезира мъдростта Цачева.

Но колкото и наситено да е творчеството на Цецка Цачева в областта на забавата, първенството в 41-вия парламент категорично принадлежи на заместника й от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Заради неизчерпаемия си резерв от творчески находки той се сдоби с почетното звание "Лъчо Мозъка". Личният лекар на Бойко Борисов е способен да обърка и най-гъвкавия и проницателен ум в рамките на няколко секунди. Неговите сплъстени, невчесани и разпилени мисли го правят практически неуязвим за противника. Че как да противостоиш на нещо, лишено от всякаква логика?

"Не знам дали вие сте запознати, че сред населението се създава психоза, която не е благоприятна за никой от гражданите"*, заявява докторът с необясним апломб по повод ширещия се свински грип в страната. Вземете произволна стенограма от парламентарно заседание с участието на Лъчезар Иванов и ще се натъкнете на невъобразими недомислия. Като това гневно обръщение към Румен Петков (КБ) например: "Знаем, че Вие сте инициатор на пазителите на БСП и всички онези, които ще бъдат или ще са засегнати от промените. Това показва Вашата слабост и в момента дори нямате достойнството за какво иде реч". (?) Неспособността на Лъчо да напъха мисълта си в логически построена фраза му пречи дори да похвали своите съпартийци. След приемането на декларацията, с която парламентът порица Сергей Станишев и Ахмед Доган за системните им отсъствия от работа, Лъчо засука следната витиеватост: "Видяхте, че авторитетът на Народното събрание постепенно с налаганите методи от председателката на Народното събрание, от политическа партия ГЕРБ накараха и направиха така, щото всички тук, които сме в тази зала, да работим и творим закони".

Какво да отвърнеш на туй нещо?

"Реплики? Удивително нежелание да се репликира днес", както би рекла Цецка Цачева.

И преди сме чували недомислици от сорта "проблемът трябва да бъде седнат и решен", но ще признаете, че Лъчезар Иванов въвежда нов златен еталон. Мисловният му фъфлеж редовно предизвиква раздразнение у любителя на "високия наратив" - Лютви Местан от ДПС. Чашата на лингвистичното му търпение преля, когато Лъчо взе отношение по въпроса за отсъствията на Ахмед Доган от парламента, и той изригна невъздържано: "Господин Доган е гнил по затворите, включително и за правото на Цецка Цачева и Лъчезар Иванов днес да раздават политически оценки от трибуната на Народното събрание".

Възторженото лъчезарие на новия парламент зарази и комисиите. Тази по здравеопазване прояви ирония и откри първото си заседание с молитвата "Отче наш". А след финалното "Амин" бившият й председател Борислав Китов заръча на колегите си да работят така, че на хората да не им се налага да я произнасят. Докторски хумор!

Всички тези езикови находки, разбира се, биха били без значение, ако бяха произнесени на Женския пазар. "Кюфтаците" на премиера също щяха да паснат добре в обстановката на приятелска раздумка в скара-бира.

Обикновено хората с кауза имат ясна, заразителна и точна реч, формирана в стремежа им да привлекат съмишленици. В днешния парламент разпадът на мисълта е симптом за по-страшно заболяване - разпад на идеите и каузите. Със същата лекота и безотговорност, с която ронят нечленоразделната си реч, депутатите от мнозинството гласуваха "за" покачване на акциза върху алкохола и само няколко дни след това промениха решението си, все така без да разбират защо. Заекването продължи и по въпроса за данъчните облекчения на млади семейства и за хазарта. Докато е в полза на избирателите - добре. Но утре разстройството в мисълта и действията може да сътвори големи неразбории...

 

* Цитатите са от стенограми на Народното събрание (бел. авт.)




Гласувай:
3



1. svoboda64 - Благодаря!
01.12.2009 12:40
Смях се със сълзи! Това са титани(ци) на мисълта ГЕРБова и пасват като гербова марка на всичко онова, което те (си мислят, че) правят :)
Поздрави за тез парламентарни находки!!!
цитирай
2. анонимен - хумор-може би, сатира-ОК, но защо не ни е забавно
09.12.2009 09:03
Хората явно бъркат простотията с простотата в и на изказа-дали наистина са народни избраници или са избраници на народа? Явно предложенията са били калпави, щом тези са успели.
цитирай
3. анонимен - ZpfzvbEYpYP
03.07.2011 19:49
Now thatВ’s stuble! Great to hear from you.
цитирай
4. анонимен - oEwnAKxmpESowC
04.07.2011 11:11
HNU6Jq <a href="http://ovnpozurzcrs.com/">ovnpozurzcrs</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729892
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930