Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 12:40 - Първи очевидни неудобности в кабинета
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 4071 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 04.08.2009 17:51


Галя Горанова

Първи очевидни
неудобности в кабинета


Ще се опитам да не критикувам самоцелно. Нали сме в толерантната стодневка на новото правителство. Засега имаме 16 имена на министри и кратки биографични справки. Излишно е да се прибързва с изводи и заключения само въз основа на списъка.

И все пак има факти, които не могат да бъдат подминати. Журналистиката задължава. Да започнем прегледа отзад напред. Божидар Димитров Стоянов... Както се разбра, детската мечта на историка не е да стане редови депутат, а нещо по-засукано - министър без портфейл, например. За нуждите на нарцистичното му его бе измислена странната длъжност министър на българите в чужбина и пръв пазител на културно-историческото наследство. За да е ясно, че задграничните софри на Божо Димитров ще са на аванта, е уточнено: министър БЕЗ ПОРТФЕЙЛ. Отвъд незлобливите закачки с шефа на историческия музей, особено смущава начинът, по който бе овъзмезден. Щом отсега се почва с раздаването на персонални облаги, какво ли ни чака в бъдеще? Обясненията на бъдещия премиер не звучат издържано. Един вид Божо ми е приятел, ще ми помага. Онзи отвърна в същия стил: "Генерал Борисов взе решението да ме номинира за министър, приятел ми е и аз приех". Да се надяваме, че приятелствата на Борисов ще свършат дотук и няма да нароят стотици нови длъжности особени статути! Щото ако и на баба Горка от Панчарево й се прииска нещо по-така, както се е сдушила с Генерала напоследък, току-виж се уредила без портфейл!

По-нататък в списъка се натъкваме на непознатото име Трайчо Трайков. Този човек ще концентрира в ръцете си огромна власт като министър на икономиката, енергетиката и туризма. От 2006 г. Трайков е част от мениджърския екип на енергоразпределителното дружество ЕВН - един от трите монополиста в снабдяването с ток. Има опит като консултант по стратегическо развитие и сливания и придобивания в различни страни в Централна и Източна Европа. В този смисъл, сливането на трите фундаментални за държавата ресора в едно министерство не би трябвало да го затрудни. Само че ако 39-годишният мениджър управлява и държавата подобно на австрийското дружество, то нас, абонатите, не ни чака нищо добро. Припомням, че последните януарски сметки на ЕВН потресоха хиляди потребители в южна България и ги принудиха да заведат колективен иск срещу монополиста, а държавата така и не успя да озапти претенциите на трите ЕРП-та за непрекъснато покачване на цените. Сега с назначаването на Трайков на ключов министерски пост, битката на потребителите изглежда обречена. ЕВН, респективно и останалите два енергийни монополиста, които действат като картел, ще имат свой лобист на най-високо държавно ниво. Основателни са й обвиненията в тежък конфликт на интереси, тъй като Трайков довчера е работил за частна енергийна корпорация , а от днес  вече ще е министър на енергетиката. При сходни обстоятелства колежката му Десислава Танева вече се отказа от поста на земеделски министър. Заради високия първоначален риск, действията на министър Трайков трябва да се следят под лупа оттук нататък.

С връстника му Симеон Дянков пък финансовото министерство рискува да се превърне във филиал на Световната банка. Висококвалифицираният икономист е откровено добро попадение на Борисов в новия кабинет. Но...да не забравяме, че така ни изглеждаше и Милен Велчев навремето с престижното си CV. Докато не преструктурира външния дълг по един, меко казано, съмнителен начин. Евентуално ново споразумение с МВФ ще е първият тест за лоялност на Дянков към българския интерес. От поредната финансова юзда едва ли ще се облагодетелстват българските граждани.

Новият Гагаузов - Росен Плевнелиев засега печели само симпатии с логичната си мисъл и приветливо излъчване. Ще му тегне обаче сянката на кръга "Капитал", която прозира зад гърба му. И той под лупа...

Николай Младенов като военен министър също буди някои съмнения. Бившият адютант на Надежда Михайлова изглежда отдавна се е готвел за поста. Едва ли случайно му е хрумнало да завърши военни науки в лондонския Кралски колеж, въпреки че не е ходил в казармата. Защитава дисертация за израелската ядрена програма и конфликтите в Близкия изток (Младенов е с еврейски произход). Като евродепутат пък отговаряше, не щеш ли, тъкмо за отношенията с Ирак, Израел и Афганистан. Също е работил като консултант на Световната банка, с което лобистите на тази институция в кабинета стават двама. Николай Младенов членува в Ротари клуб, което предпоставя наясни бизнес обвързаности. Вероятно в неговия мандат ще се осъществи една от най-важните и скъпи армейски сделки, отлагана с години - закупуването на изтребители.

Член на Ротари клуб - Бургас е и бъдещият външен министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева.

Биографичната справка на Нона Караджова, която ще е министър на околната среда и водите, също буди въпроси. До 2005 г. дамата е работила и трупала опит в екоминистерството, а след това се отдава на консултантска дейност като ръководител на проекти в областта на околната среда и водите. Сега се връща като министър. На тази двойно утъпкана пътека от държавата до бизнеса и обратно трябва да се сложи журналистически дозор.

Социалният Тотю Младенов има нещастието, че съм от Враца. За двете години кметуване в града той остави по-скоро неприятни впечатления. Градът се занемари. Но да речем, че в социалната сфера е по-опитен. Като шеф на Главна инспекция по труда (2002-2007) притесняваше работодателите с проверки и предписания, дори затвори фабриката за обувки "Еврошус" в Дупница, където италианският работодател издевателстваше над работничките. Интересно, каква ли синдикална дейност ще развие "Подкрепа" при това управление, щом неин кадър е цял министър?! Тъй Костов навремето си купи синдикалния мир с назначаването на синдикалиста Нейков за министър. Днес кремиковските работници протестират, ама е вече късно. Проспаха момента.




Гласувай:
4



1. анонимен - Първи очевидни неудобности в кабинета
30.07.2009 15:51
Чудесна статия! Това е най-смисленото нещо, което четох за новия кабинет през последните седмици, когато всички медии се надпреварват да плонжират пред Бойко Борисов и да славословят решенията му.
цитирай
2. анонимен - добра си
30.07.2009 16:08
защо ми се струва, че и журналистиката към днешна дата проспива моменти; хубаво е да видя будни!
цитирай
3. fire - На мен пък ми е ентересно
30.07.2009 16:40
как обещаваха да намаляват зам-министрите, а какво се оказва: Образованието щяло да има трима заместници, правосъдието също три, а финансите само двама. Стпанно ми се струва.
цитирай
4. lyudmilstefanov - За мен най-силно боде очите
30.07.2009 16:41
назначението на Божидар Димитров, който ще се скита по европа и света без портфейл, а ние ще му погасяваме задълженията по кредитната карта. Куриозното е, че европейските, да не говорим за македонските вестници, се надпреварват да критикуват този министър, а за българите в чужбина си е направо обида да ги приласкава и надзирава бивш доносник /доколкото доносникът изобщо може да е бивш/
цитирай
5. анонимен - Социално-антропологичен разрез
30.07.2009 16:48
на част от министрите, с преобладаващ биографично-професионален уклон. След като критиката " не е самоцелна " не можах да открия " многоцелния " й характер. Или това само е предварителен изказ на лични съмнения.
Нека им дадем поне 2 месеца и след това безмилостно да ги " сразяваме " ! : )))
цитирай
6. анонимен - oDpGhPNNcMY
03.07.2011 12:24
Stands back from the keyboard in ameamznet! Thanks!
цитирай
7. анонимен - nEDibrwqWVrm
04.07.2011 01:41
Holy coincse data batman. Lol!
цитирай
8. анонимен - bnvMforWFstCxlGpvPm
04.07.2011 10:44
fgE3BI <a href="http://fudnrksfhxhl.com/">fudnrksfhxhl</a>
цитирай
9. анонимен - DCdJwpHB
04.07.2011 11:44
dkxlss <a href="http://hxwqgwnufhuz.com/">hxwqgwnufhuz</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729908
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930