Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 17:38 - Обръчът от партии ще спаси ДПС от упадък
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1753 Коментари: 2 Гласове:
0



Беше време, в което Доган градеше плътен обръч от фирми, през които се източват национални ресурси. Към днешна дата цялото правителство е в плен на обръча. После тръгна да разширява изборната география и разораваше нови електорални целини извън строго етническите му феоди. Част от новите земи е и Благоевград, където мажоритарният кандидат Доган се кани да прибере печалбата от инвестицията на предстоящия парламентарен вот. Нарасна подкрепата за движението и във Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Сливен.

На последните европейски избори се разбра, че Доган няма намерение да спре дотук и разширява инвестиционната си програма. От чистата география и конструирането на обръчи от фирми

 

пренасочва вложенията си

 

към моделиране на политическото пространство. На евровота ДПС експериментира със създаването на обръч от партии, които да гарантират устойчивия въртеж на обръчите от фирми, а оттам и планомерното разширяване на географските пояси. Подобно на виртуозните циркови артисти Доган прибави към стотината обръчи около кръста и краката още един - около малкия пръст на дясната си ръка.

Новата инвестиционна схема се нарича преливане на гласове. Коварството й се състои в това, че трудно може да бъде доказана, тъй като по разпореждане на ДПС организирани групи избиратели действително пускат бюлетини за други партии. Т.е. счита се, че изборът е доброволен. Схемата е далече и от примитивния алъш-вериш между партиите, защото зависимостта на спасените от спасителя тепърва ще се проявява и облагите не се дават на ръка.

От преливането на гласове се облагодетелстваха поне две партии - НДСВ и "Лидер".

 

Изборът на фаворитите не е случаен

 

Първата бе обрисувана художествено като "предкризисна красавица" от Доган още преди 5 години. И още тогава той й протегна ръка за либерален бартер на "нашето ноу-хау в партийното строителство срещу модела на вашата медийна политика". О, спомняте ли си, госпожо! Какъв по-естествен съюз от НДСВ и ДПС, които управляват заедно от 8 години и лоялно пазят омертата на общите си властови безобразия. Втората бизнес формация се хвърли много отдавна в обятията на Сокола и наливаше корпоративния вот на миньори и енергийни работници в сметката на ДПС. На частичния местен вот в София през 2006 г. бартерът лъсна публично за първи път след журналистическо разследване на Нова телевизия.

Неслучайно Доган избра тъкмо изборите за Европарламент, за да приложи най-новата си схема. ДПС не искаше победа в никакъв случай. Не че не можеше да си я позволи. Твърдият му електорат плюс широката, почти необятна периферия на ромския вот в почти всички български градове му гарантираше сигурно първо място. Особено при ниска избирателна активност. Но победа на ДПС на евровота щеше да напомпа страшно националистическия вот за следващите парламентарни избори, а ДПС няма интерес от това.

 

Изборът на Доган да остане трети бе стратегически

 

Това направи възможно донорството на гласове към други партии. И му помогна да изпълни обещанието си от 2007 г. да асистира при раждането на една нова десница. Може дори да се заключи, че преливането на гласове към НДСВ и "Лидер" е заключителният етап от цялостната тактика на ДПС за ликвидиране на старите десни лидери и отглеждането на нова послушна опозиция. Заради донорството на гласове царистите вече отнеха един евромандат от "Синята коалиция".

Изглежда, че Доган е запазил остатъчно целомъдрие, за да не вземе сам властта, която му е на една ръка разстояние. Той отново ще има контролния пакет в бъдещия парламент, но чрез обръч от партии. Несъстоятелен е аргументът, че ДПС няма интерес да вкарва депутати от други партии, вместо да увеличи своите. Тъкмо сателитите ще спасят ДПС от упадък. Етническата партия ще погине в момента, в който вземе цялата власт. И ще управлява безпроблемно дотогава, докато минава за коалиционен партньор.

 

Евровотът бе само полеви тест,

 

защото от двамата евродепутати на НДСВ Доган не печели кой знае колко. Макар че ще е любопитно да проследим поведението им в ЕП оттук-нататък. Ефектът от преливането на гласове ще се прояви с пълна сила на парламентарните избори. Тук в аритметиката ще се намесят гласовете на изселниците ни в Турция, които ще осигурят на ДПС това, което имаше досега - около 35 депутати. Вероятно част от ромския вот отново ще бъде пренасочен към любимците НДСВ, "Лидер", а дори и към РЗС, която също е част от плана. Ако трите формации успеят да прескочат 4-процентната бариера, при сформирането на кабинет ще трябва да връщат вересиите. Формулата тройна коалиция плюс "Лидер" изглежда напълно правдоподобна. РЗС пък ще е застраховка срещу резки движения на малките партньори. Важно е обръчите да се въртят...

 



Гласувай:
0



1. valsodar - Желязно е като логика!
11.06.2009 17:46
Поздравления за точните наблюдения и бистрият взор!
цитирай
2. haralanov - Повече от добър анализ
11.06.2009 19:34
Поздрави и от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727496
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031