Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2009 17:24 - Депутати за мръсни поръчки
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1778 Коментари: 1 Гласове:
0



Татяна Дончева, Камен Костадинов, Пламен Моллов са само малка част от вносителите на скандални закони от типа "Ванко 1" в 40-о Народно събрание Галя Горанова
  image  

Камен Костадинов и Рамадан Аталай не се свенят да бранят открито корпоративни интереси. Аталай бе автор и на схемата "един блок - една сметка", която за щастие не бе приета от НС.

снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Те са паник-бутоните на големия бизнес и партийната целесъобразност. При най-малка заплаха вдигат аларма и се притичват на помощ. Те са депутатите за мръсни поръчки. Има ги във всеки български парламент през последните 20 години.

Към днешна дата едва ли някой си спомня, че през 1998 г. депутат на име Младен Влашки от СДС внася законопроект, който отменя държавната собственост върху културните ценности и иманярските находки тръгват към частни колекции. Случаят бе припомнен покрай бурните спорове по закона за културното наследство. Оттогава Влашки потъна в анонимност, но резултатите от неговата "законотворческа" дейност са пагубни.

По същия начин младата депутатка Нина Чилова се прочу, освен като любител на "живописеца" Панчо Владигеров, и като защитник на хазартния бизнес в миналия парламент, а колежката й д-р Антония Първанова се сдоби с красноречивия прякор Антония Фарма...

Знайни и незнайни труженици на мръсния законодателен фронт продължават и днес усърдния си труд в парламента.

Като първа сред равни се откроява червената Татяна Дончева, почетен застъпник на поправката "Ванко 1" в НК, с която предсрочно бе освободен от затвора рапърът-сводник. И до ден днешен бившата прокурорка не се е разкаяла за скандалния си законодателен принос в борбата срещу организираната престъпност. Същата персона само преди няколко месеца стопира действието на закона за конфликт на интереси, който имаше за цел да ограничи корупцията. След тайно лобиране сред колегите си тя събра вносители на промени, които силно го осакатиха и на практика отложиха влизането му в сила за заварената власт. Татяна

 

Дончева бе основен интригант

 

и в битката срещу бившия МВР-министър Румен Петков. Като зам.-шеф на вътрешната комисия тя подмолно разпространяваше информация за бизнеса на братя Галеви и така засилваше подозрението върху срещата на Петков с двамата дупнишки бизнесмени. Впоследствие на шефския пост в МВР се озова нейният състудент и приятел Михаил Миков. Заради общата неприязън към отстранения министър обаче тази дейност й бе зачетена по-скоро като заслуга.

Други главни актриси в поръчковите мисии са колежките й Мая Манолова и Надка Балева. Двете, заедно с цариста Яни Янев и Христо Бисеров (ДПС), са същинските вносители на промените в НК, барабар с "Ванко 1", но впоследствие клеймото бе лепнато върху най-пламенната им защитничка Дончева. Четиримата предлагат и друга скандална промяна, заради която източването на суми до 3000 лв. от банкови карти изобщо не се наказва, а на парламента му трябваха цели две години, за да оправи "гафа". Надка Балева бе поставена за шеф на временната анкетна комисия по случая "Куйович". Отредена й бе ролята на пазвантин, който да ограничи темата само до издаването на някакъв си паспорт и да не позволява отклонения към наркобизнеса на въпросния сърбин и връзките му с българските спецслужби. Впрочем, Балева оглави и комисията за контрол на ДАНС - комисия, която никога не заработи.

Реципрочна е ролята на Христо Бисеров като шеф на последната анкетна комисия "Йоцич". След като цял мандат депутатът от ДПС успешно поддържаше имидж на сив кардинал, сега от поръчител трябваше да стане обикновен

 

изпълнител на мръсни поръчки

 

Фиксацията му срещу бившия премиер Иван Костов още преди две години го тласна да предложи бариера от 5.56% в закона за евроизборите, която остави под чертата СДС и ДСБ. Казват, че пак негов "бисер" е и вдигането до 8% на коалиционната бариера за парламентарния вот.

С комисията "Йоцич" обаче от процедурен тарикат Бисеров падна до нивото на обикновен килър. Възложена му е тъкмо обратната на Балевата задача - да раздуха, а не да потуши случая, така че да удари възможно най-болезнено по Бойко Борисов и ортаците му Иван Костов и Атанас Атанасов. Тук същото покровителство на спецслужбите над един престъпен бос, което трябваше да се прикрие при "Куйович", следва да бъде изложено на показ, за да дискредитира със задна дата тогавашния премиер и шефа на контраразузнаването. Въпрос на целесъобразност.

Сред отявлените изпълнители на мръсни поръчки в отиващото си 40-о НС беше и депутатът от ДПС Камен Костадинов. През юни 2007 г. той стана вносител на поправки в закона за черноморското крайбрежие, които удължиха с половин година бетонирането на крайбрежната ни ивица. На строителното предприемачество не му харесаха рестриктивните правила, заложени в закона, и бързо си намери изпълнител за мръсната поръчка. Законът предвиждаше да се премахнат всички незаконни постройки и съоръжения по плажовете, а с намесата си Костадинов даде възможност на собствениците на плажни барове, дискотеки и заведения да ги узаконят или поне

 

да спечелят още един летен сезон

 

От опозицията заклеймиха законодателната инициатива като "услуга за мутрите". Но депутатът от ДПС невъзмутимо им обясни - "трябва да има толеранс за инвеститорите". Интересно какво ли ще разберем за приятелствата на Камен Костадинов, ако един ден бъде създадена временна анкетна комисия "Коце Маца"?

В редицата на поръчковите депутати е и шефът на енергийната комисия Рамадан Аталай. Той си навлече гнева на хората с промяна в закона за енергийната ефективност, която гласеше, че при продажба на апартамент или на цяла сграда продавачът задължително трябва да представи на купувача сертификат за енергийните характеристики на имота. В цифрово изражение този текст струва 100-200 лв. за всяко семейство в един блок. Депутатът лукаво се позова на европейска директива, както е модно. Само че в нея задължението важи само за промишлени предприятия и големи обществени сгради. Осведомени заподозряха Аталай, че лобира за фирми, които ще издават сертификатите. "Нямам коментар, може и аз да съм го внесъл. Какво нередно виждате в това?", бе единствената реакция на депутата.

Същите подбуди навярно са тласнали и царските депутати Пламен Моллов и Ангел Тюркежиев да внесат

 

една невинна уж поправчица

 

в закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С нея се отваря нова врата за заменки, дори и след формалната им забрана. На крупните земевладелци се позволява да ползват държавни и общински терени за уедряване на стопанствата. И забележете - дава се право на собствениците на 10% от земята в едно землище да разместват нивите в него, без да искат позволение от останалите. Експерти веднага разпознаха лобито на земеделските фондове зад този текст.

Макар всички царисти в НС да са по дефиниция лобисти на частните на Негово Величество интереси и имоти, то "бившият" вече Борислав Ралчев все пак се открои като номер едно с пламенните си пледоарии в комисията за царските имоти. Нему бе поверена поръчката да представи връщането на дворците на Симеон като най-обикновена реституция.

Но никой от тия юнаци не би свършил мръсната работа без подкрепата на внушително мнозинство в парламента. Иван Главчев щеше още да търка нара в затвора, ако не бяха гласовете на депутатите от БСП, ДПС и НДСВ, а Черноморието ни можеше да изглежда мъничко по-приветливо, ако Камен Костадинов бе останал сам в законодателния си порив.




Гласувай:
0



1. karanikolov - Да има списък,или сайт с такива Дейци
07.05.2009 21:46
и делата им !!!
Крайно време е може би.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729545
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930