Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2009 16:48 - Проектът "Яне" е предпазна клауза за десницата
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2730 Коментари: 7 Гласове:
0



Нявгашният земеделски трибун, а понастоящем консерватор замести проваления "идеалист" Гамизов в операцията по ликвидиране на старите десни партии.

Едва ли консерватизмът е най-удобната идеологическа стряха за човек, свикнал да хвърля димки и позиви в най-добрите революционни традиции. Но Яне не е от претенциозните. Каквото му заповядат менторите, все е добре. Днес е земеделец, утре - партньор на "одименото" лично от него СДС, на последния парламентарен вот - съюзник на "българските лейбъристи" от ОБТ, най-подир тачърист. И всяка кауза брани с неизменен патос. Разните му самоличности се активират според политическите нужди. Веднъж трябва да се имплантира в ОДС, друг път - да опропасти коалиционното си другарче Пламен Юруков, трети път - да развее идеите на почетния си патрон Георги Марков за конституционна реформа, четвърти - да създаде алтернатива на обединената десница и прочее.

От две седмици е пръв приятел на торите и личен френд с началника им Дейвид Камерън. Съдбовната им среща намери съмнително обилна разгласа из приближената до ДПС преса. За определени политически кръгове и тайното им задкулисие бе важно Янето да се сдобие официално с европейска легитимация. Паспортът вече е задължителен за всяка българска партия с претенции за сериозност.

Очевидно

 

менторите на трибуна внимателно са проучили международната конюнктура

 

и са подбрали момента. Британските консерватори, които доскоро бяха съставна част на ЕНП в Европейския парламент, ще участват самостоятелно на предстоящия евровот под етикета "Съюз на европейските консерватори и реформатори". За целта обаче трябва да имат регистрирани предизборни листи във всички 27 страни членки. Първоначално за партньор в България си бяха харесали СДС с лидер Пламен Юруков. Към Лондон се заточи върволица от сини депутати, които преминаха всякакъв род семинари и обучения за принципите на консерватизма. Това сближаване обаче не се хареса някому и последва поредната "димка" на Яне. Срещу Юруков бе подета организирана злостна кампания, целеща да го компрометира като трафикант, данъчен измамник, а защо не и като сътрудник на спецслужбите. Обвиненията останаха недоказани, но съмненията му изядоха главата. И ето че към днешна дата мястото му в сърцето на английския консерватизъм е заето не от друг, а от самия Яне.

С европейски паспорт и почти сглобена нова парламентарна група - странен карашик между хора на Софиянски, ренегатстващи костовисти и натирени от "Атака" ченгета, Янев е на път да осъществи замисъла за "алтернативна дирижирана десница". Впрочем мисията първоначално бе поверена на политиканстващия шарлатанин от същата порода - Стефан Гамизов и прилежащия му кръг от социални антрополози и психопатолози. Но след провала на "идеалиста" задачата бе прехвърлена на доказания провокатор Яне. Изковано му бе безупречно реноме на "борец срещу корупцията" покрай "разкритията" за аферите в НАП и периодичното размятане на колосални цифри от митнически измами. Хора в ДАНС му подшушнаха поверителна информация. После се намериха социолози, които го подредиха в първата десетка на най-популярните български политици. Намериха се и пари за офис на партията му "Ред, законност, справедливост" на пъпа на София, както и присъдружни организации като изтупаното от нафталина формирование "НИЕ" на някогашния царски отцепник Никола Николов. През 2003 г. при подобен опит за омаломощаване, тогава на НДСВ, той напусна парламентарната група и създаде своя. Според публикация в сп. "Тема" на новия "десен" месия бабуват и депутатите от "Защита" Петър Берон, Йордан Величков и Станчо Тодоров, които влязоха в сегашния парламент през коалиция "Атака". Любопитна подробност е, че и тримата са работили за Държавна сигурност.

 

Засега е трудно да се очертае профилът на кукловода

 

в този пореден политически водевил. Но е видно, че за проекта "Яне" работят много хора на различни нива в държавните институции. Целта също изглежда очевидна - да се създаде втори център вдясно, който да засмуче част от десния електорат. Ударът недвусмислено е насочен срещу обединените СДС и ДСБ.

Процесът по-скоро се дирижира от лобита в различни партии, чиито интерес схожда. Реваншисти в ДПС имат да си връщат за несъстоялия се син лидер Пламен Юруков, считан за близък до кръга "Христо Бисеров". Вероятността от завръщане на Костов във властта със сигурност плаши натирените някога Цонев и Бисеров. Отделно хората на Доган нямат интерес от силна дясна коалиция като евентуален партньор на основния им враг Бойко Борисов. Неудовлетворени кариеристи в СДС, лобисти на синята оригархия и противници на сегашния лидер Мартин Димитров също на драго сърце биха работили за провала на коалицията с Костов. Още повече че бившият премиер вече отправи някои непредпазливи закани за бъдеща разправа със сините олигарси. Яне намира гостоприемна трибуна и у ренегатстващите бардове на костовизма в медиите. За БСП ползите от сриването на старата десница са очевидни.

При стройно оркестрираната операция нищо чудно Яне да се озове в следващия парламент, което ще даде още един лост в ръцете на тайната власт за политическо маневриране. Съобразно с нуждите новата формация ще може да накланя везните в една или друга посока при сформирането на бъдещия кабинет. Но дори и да не сполучи, ще подрони сериозно основите на крехкото дясно обединение. На практика проектът "Яне" е своеобразна предпазна клауза за десницата, чрез която ще й бъде наложен постоянен мониторинг до изборите.

При това положение опасността ГЕРБ да се озове без съюзници в следващия парламент е съвсем реална. А безизходицата е идеалният фон за политическо изнудване и шантаж.




Гласувай:
0



1. анонимен - " Яне " в ролята на Сандански.
06.04.2009 17:32
Да, това е съвременният Сандански. Героят, който в името на справедливостта и възмездието е готов да даде и живота си за каузата. До сега никой не го е казвал така директно . Но досега и никой не е изпълнил предизборните си лозунги .
цитирай
2. анонимен - Да бе,
06.04.2009 18:40
Иначе що глави щяха да се натъркалят...
цитирай
3. utremer - Яне? Аааааа не.
06.04.2009 18:44
Във всеки парламент имаше един като него - помните ли Гошо, обратното на острото? А Жорж?Колорит, колорит, накрая само последните три букви. Ако ще и американските демократи да го ухажват, няма да е повече от пощенска кутия. А когато никой не иска да получава повече вестници....
цитирай
4. madamerosa - И да затвори кутията,
06.04.2009 18:56
белята ще е свършена. Тази порода люде се пускат в обращение с краткосрочна мисия. Изпълнят ли я, минават на тих режим. После другите им сърбат попарата. Едно е сигурно - без патерицата на десните ГЕРБ има два пътя - коалиция с БСП или четири години в опозиция. Някой май вече е заложил на първото...
цитирай
5. haralanov - Здравейте!
06.04.2009 21:53
Спокойно!Яне няма никакъв шанс!
цитирай
6. prebroitel - Много точно.
07.04.2009 09:29
Много точно написано. Можеше да се позадълбае в анализ по посока на кукловодите.Както казват-"тъка отминава световната слава".Колко сме издлъжливи.Какво ли не понасяме като народ. Какви ли не пеперуди- еднодневки преминаха през политическия хоризонт.
цитирай
7. nkf - Точен анализ. Как ли от привърженик ...
13.04.2009 19:04
Точен анализ.Как ли от привърженик на БЗНС се става консерватор?
Яне е показателен и симптоматичен за цялата политическа лудница от последните години.Също толкова и Б.Б. е "десен".
Докато не се извърши радикална декомунизация с лустрация и сегрегация,родината ни никога няма да се нормализира.
Борбата с комунизма все още не е завършила победно за нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 728465
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930