Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 12:02 - Властта се разпаса като за последно
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2343 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2009 18:50


Разюздани безобразия се вършат пред очите ни в последните месеци от мандата. С инстинкта на скорпиони, миг преди да сдадат властта, управляващите решиха да се изгаврят последно с народа. Вече ми е изчерпан речникът да клеймя депутатите за арогантността им спрямо закона за конфликт на интереси. Вместо да създадат правила и санкции срещу шуробаджанащината, те ни се плезят от няколко седмици с нелепи поправки, които на практика запазват сегашното беззаконие.

Първо отмениха наказателната отговорност за непризнати опасни връзки, после премахнаха и паричните глоби от заплата за премълчания конфликт на интереси, накрая посегнаха и на единствената оцеляла рестрикция - бордовиците в държавни и общински предприятия да работят без заплащане. И сега са на път да възстановят статута на бордовете като партийни ясли.

И всичко това се върши с невиждано нахална лекота, без всякакъв свян от избирателя. Вече са зарязали дори грижата да се преструват. Като сатанински ексхибиционист властта задига полата си публично и излага на показ най-срамните си части пред безучастната публика. Но такова е естественото поведение на всяка развратница, оставена без съпротива.

Безобразията далеч не се ограничават добратовчедската далавера. Още преди да отшумят последните скандирания на протестиращите пред Народното събрание еколози, депутатите вече натвориха поредния тарикатлък. С поправчица в закона, приета наедно със забраната на заменките, все пак се оставя възможност за едрите земевладелци да ползват държавни и общински земи, ако им трябват за уедряване на стопанствата. И забележете, дава се право на собствениците на 10% от земята в едно землище да разместват нивите в него, без да искат позволение от останалите. Така чифликчиите отново ще се облагодетелстват с помощта на държавата. Което не пречи на предизборните десантчици по села и паланки да се хвалят как са спрели завинаги заменките.

Поправката е написана изцяло под диктовката на земеделските фондове, които през смутните години на прехода изкупиха на безценица над милион декара земя. Спекулативната комасация в този вариант ще им позволи да си уедрят разпокъсаните сега ниви и да продадат изгодно компактния терен на инвеститори. Проводници на този изцяло лобистки текст в парламента бяха царските депутати Пламен Моллов и Ангел Тюркеджиев.

Можеше и да го отминем, ако преди това не беше поправката "Ванко 1", която практически амнистира доказани сводници и чиито вносител днес оглавява агитката срещу закона за конфликт на интереси. Сигурно щяхме да сме по-снизходителни и ако ги нямаше поправките в Наказателния кодекс, които помогнаха на затворника Митьо Очите хем да олицетвори борбата на управляващите с престъпността, хем да хване загар по морските плажове, докато излежава символичната си присъда. Можехме да махнем с ръка, ако ги нямаше порочните редакции в закона за Черноморското крайбрежие, които удължиха с половин година бетонния произвол по плажната ивица. И по-малко щяхме да сме мнителни, ако не бяха цъфнали ония 77 "резервирани" бели полета в регистъра на заменките - за внезапни нужди на олигархията.

Тази черна колекция от властови безобразия се допълва от колосалните кражби в НАП, които, по всичко личи, ще останат безнаказани. От съдебния произвол, който допълнително насърчава наглостта на престъпниците. От позабравения вече бивш зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, който донасяше в полза на безакцизни тарикати, а го осъдиха за документна измама. От един разпасан министър, който предпочете монголската степ пред неотложната работа. От една червена депутатка, която с нетърпение чака да пуснат по-скоро Галевите, че да й финансират предизборната кампания в Кюстендилско.

А черешката върху камарата от безобразия е гастролът на веселия пътуващ театър на червените министри из страната. Докато разгулът тече с пълна сила във всички сфери на нашето несретно общество, те изнасят сказки пред захласнатата по лъскавите им костюми публика за тържеството на един достойно изпълнен мандат. По мегдани и читалища те разказват приказката за добрата фея Емилия, осигурила 360 000 нови работни места, за предстоящите плажно-увеселителни мероприятия, в които ще се включат 15 000 пенсионери, за прекрасния 10%-ен плосък данък, осигурил охолен живот на народонаселението, за чудесното ни здравеопазване, така достъпно и качествено. Пък накрая ще раздадат листовките с комикси за благородния рицар Сергей, който бори кризата с всички сили, надува мускули и кара валяк с едничката мисъл за добруването на народа.

По дирите на тази весела команда скоро ще тръгнат и скаутите на Царя, за да раздават нови чипове и флаери с овърдоза оптимизъм. А за десерт току-виж се намерила и някоя газирана напитка за енергизиране на предизборните страсти.

А някъде из Родопите ще щръкнат нови бели минарета и осиромашели тютюнопроизводители ще коленичат пред повелителя на пауните, а техният възглас "аферим" ще увенчае триумфа на пълното безобразие, преминало границите на поносимостта.

P.S. Днес (1 април) стана ясно, че все пак депутатите са отменили заплащането на бордовиците в държавни и общински предприятия. Което е малка утеха, като се има предвид, че за установен конфликт на интереси на практика не са предвидени санкции. В закона е записано, че се отнемат само възнагражденията на висшите чиновници, получени от действия, довели до конфликт на интереси?! Никой не можа да обясни как точно ще се изчисли размера на тази парична санкция.




Гласувай:
0



1. eien - При българина не е констатиран лимит /граница/ на
01.04.2009 12:05
поносимост и търпимост. Безгранична величина е. Неизмерима.
цитирай
2. finbel - сериозен размисъл
01.04.2009 12:08
значи
цитирай
3. novabulgaria - добра констатация преди края на ...
01.04.2009 12:09
добра констатация преди края на мандата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729613
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930