Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 16:50 - Комунисти, комсомолци, бизнесмени са в един и същи строй
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2889 Коментари: 7 Гласове:
0



Социално чувствителни бизнесмени от всички краища на България - запишете се в БСП! Този призив отправи столетницата на последния си пленум, който одобри критериите за подбор на кандидат-депутати. Грижовните към бизнеса социалисти се съгласиха всеки пети в листите да е предприемач или деец на банковото дело. Останалите, разбирай двамата Руменовци, Кирил Добрев, Асен Гагаузов, Стоян Проданов, явно ще са от квотата на идеалистите. Наемните труженици и работническата класа очевидно не са предпочитан "таргет" за левицата. И за да е сигурно, че тия две категории няма да се промъкнат в листите, БСП въведе дискриминационен образователен ценз - кандидатите да са поне магистри. Което автоматично отсява автомонтьори, техници и даскалици с полувисше, колкото и развита да е социалната им чувствителност и вярата в социалистическата идея. Така БСП е на път да натвори невиждан абсурд в политическата ни история. Левият електорат от служители, селяни и пенсионери ще бъде призован да гласува за същите тия, които забогатяха на негов гръб.

Бизнесът едва ли се нуждаеше от подобна "защитна клауза", защото той отдавна е напъплил всички партии, включително и БСП. Достатъчно е да споменем депутатите Петър Кънев и Добромир Гущеров, но в тази категория попадат и голям брой знайни и незнайни фирмаджии като Жори Алексиев, Ненко Темелков, Радослав Илиевски, Васил Антонов. За степента на социалните им чувства може да се поспори, като се има предвид десния законодателен уклон на сегашното мнозинство, затова пък покриват основните критерии на левицата - принадлежност към бизнес класата и образователна степен.

БСП постепенно се трансформира в чистопробна бизнеспартия от рода на коалицията "Ковачки", с тази разлика, че дава политическо убежище на повече от един бизнесмен. Когато до крупния предприемач Георги Гергов подредиш идеалиста Кирил Добрев, после туриш бизнесмена Добромир Гущеров, а до него - идеалиста Стоян Проданов, квотата на богатите в социалистическата партия рязко скача над резервираната й една пета. Излишно е да гадаем що за политика ще провежда подобна партия на едрия и не дотам дребния бизнес. Но както казва Румен Петков, "би било действително потресаващо, ако всички представители на бизнеса и всички представители на левицата са на едно мнение по всички въпроси".

Всъщност битката за място в листите си има съвсем практично обяснение. Парламентът е удобна цитадела за гузните предприемачи, особено в период на окончателно легализиране на заграбеното. Идните четири години ще очертаят границите на европейската поносимост към корупцията - ще стане ясно какво ЕС е склонен да преглътне и какво не. Имунитетът е добър щит в смутни времена. Пък и законите следва да се кроят по тертипа на Берлускони, за да няма прецакани. Добре е производственият цех да се надзирава лично.

По-интересно е "социалното" обяснение, което се пробутва на опърпаните пенсионери, за да преглътнат бизнес-квотата: задават се трудни времена, а може би и опозиция, ще трябва някой да издържа партията. Кой, ако не бизнесът?! Не че го искаме, но се налага. Необходимо зло, другари!

Подобен род аргументи отдавна са на въоръжение в левицата. Воден от тази логика апаратът на социалистите преизбира бизнесмени на всякакви нива. "Кървавото писмо" на столични социалисти, в което се описваха безобразните далавери на червените общинари в София, не попречи на градския актив да си преизбере за лидери Румен Овчаров и компания. Отново надделя аргументът за "изхранването на партията". Нима Янаки Стоилов или Антон Кутев са в състояние да осигурят издръжката и комфорта на организацията и нейното ръководство? А идат и избори.

По всичко личи, че засега критерият "принадлежност към левия модел на управление на страната" за бъдещите кандидат-депутати ще отстъпи на заден план. Освен ако за еталон не се взима сегашният десен модел на ляво управление. Но то при тая мешавица в понятията комай изобщо няма смисъл от подобни изисквания.

Прав е премиерът, че от "консервативна партия на статуквото БСП се трансформира в партия на промяната". Само дето отдавна не е лява, а скоро няма да е и партия, а съюз на предприемачите, ама кой ти гледа. Сега левицата е вперила взор в бъдещето с основната си грижа да приобщи младите. И е на път да го направи. Благодарение на социалната чувствителност, проявена от квотния бизнесмен Георги Гергов, комсомолците вече дадоха заявка за властта на среща в луксозен пловдивски хотел. Преди две седмици лично премиерът поощри творческите им напъни да борят кризата с карикатури. Сега остава да им раздадат и бизнес, че да удовлетворят зададените от партията критерии.




Гласувай:
0



1. evrazol - Ха така,
09.03.2009 16:59
И от Българска Социалистическа Партия - БСХП,ще стане Българска Капиталистическа Партия - БКП,
И всичко си идва на мястото
цитирай
2. анонимен - evrazol
09.03.2009 17:00
изобщо 65 години не стигат....
цитирай
3. madamerosa - към evrazol
09.03.2009 17:02
Сполучлива игра с абревиатурите!
цитирай
4. evrazol - - madamerosa
09.03.2009 20:58
Само че не ние я играхме. Иначе прехода си беше единствено игра с абревиатурите.
цитирай
5. giorgiocbr - Извинете, мадамроса,
09.03.2009 22:19
Според Вас кой луд ще гласува за автомонтьор-депутат?

Дали един депутат трябва да е с черно под ноктите и нисък интелект, за да е соц?

Изключително слабо, типично за БСП.
цитирай
6. madamerosa - Джорджо
10.03.2009 14:53
Не казвам, че в БСП трябва да има само "работници с потници" и с черно под ноктите, но другото - да се въведе защитна клауза само за бизнесмените и висшистите - намирисва на позитивна дискриминация. За разлика от десницата, левицата по правило не е елитарна. Би трябвало да е отворена за всички. А и честно казано май предпочитам някой автомонтьор пред контрабандист!
цитирай
7. анонимен - mnogo dobre
12.03.2009 17:34
Statiata e mnogo dobra, loshoto e, che nito trudeshtite se nito pensionerite ste imat dostup do neia.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729706
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930