Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 11:55 - Спешно се търси левица - в. "Сега", ноември 2006
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 3441 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След изборите десетки оплаквачи нададоха вой до възбог за смъртта на десницата. Завайкаха се как ще я караме занапред без реална опозиция. Ожалиха се от окуцяването на политическия модел. В действителност обаче бедата не е в разпада на десницата, а в пълното отсъствие на същинска левица. Кому е притрябвала дясна опозиция на дясно управление? Що за политически нонсенс?

БСП отдавна се отрече от лявата си същност. Постепенно загърби важните за всяка левица идентификационни идеи като социална справедливост и пацифизъм, глуха е за тежненията на алтерглобалистите. През осемте години на своето управленско изгнаничество столетницата смогна единствено

да превърне историческите си грехове в комплекси,

които я тласнаха в другата крайност. От борци срещу дивия капитализъм новите бесепари се преобразиха в негови патрони. Антинатовските знамена бяха прибрани в ъгъла и на тяхно място се развя розата на ветровете от атлантическия флаг. И за да е пълна иронията, тъкмо лидерът на БСП подписа договора за разполагането на американски бази на българска територия. Но кой днес робува на идеали?

Шарл Пеги казваше, че идеалът значи да си готов да умреш за идеите си, а политиката - да преживяваш от тях. БСП предлага лабораторно доказателство за това. Лявата й реторика е само мухоловка за избиратели, но как си представяте Масларова да се откаже от перлените гердани, нежели да погине в неравната битка за социална справедливост? Тъкмо този неорганичен патос на левицата създаде недоразумението с 20-процентното увеличение на заплатите, което бе пуснато в оборот на последните парламентарни избори само колкото да подмами електората.

Откакто се върна на власт, т.нар. българска левица провежда класическа дясна политика. И ако първата година от управлението й мина под знака на оправданията, че коалицията иска компромиси, то бюджетът за втората недвусмислено издава трайните й десни уклони. От него прозира майчинска грижа за опазване на корпоративния интерес и

пълно нехайство към масата трудови наемници

При левите не беше ли тъкмо обратното? Тройната коалиция се придържа и към дясната формула за растеж чрез инвестиции и дори не отваря дума за растеж чрез потребление. Нещо повече: с неизбежния ръст на цените след Нова година потреблението може само и единствено да се свие.

Но крайно време е да зарежем всички тези идеологически капани ляво-дясно-център, които целят само изкуствено да легитимират общия сбор от лобисти на крупния бизнес. Ако това донякъде е естественото поведение на всички десни партии по света - да пазят и умножават парите на предприемачите, то за левите няма възможно оправдание. Е, как при това положение да наречем БСП левица? Това, че предците на голям брой днешни „социалисти" са гинали в името на идеите си, не превръща наследниците им в автоматични носители на лявата правда.

Липсата на реална лява алтернатива на управлението се утежнява и от почти пълното бездействие на синдикатите. Да сте чули за поне една голяма стачка през последните 5-6 години? А нарушени трудови права - колкото щеш. Същевременно в България вече се забелязват плахи опити за граждански сдружения в името на автентични леви цели. Има алтерглобалисти; има екологични организации, които се опитват да спасят природата от произвола на парите; има борци срещу безконтролното разпространение на генно модифицирани организми. Всички те би трябвало да гравитират по-скоро около левицата. Такава е естествената им орбита. Но те не са там. Под крилото на БСП е зеленият Александър Каракачанов - комай единствен член на своята партия.

Мнимата левица управлява несръчно

и унаследения от Костов хаос в здравеопазването. БСП не предлага забележими политики в образованието и впрочем охотно хариза това проблемно и непривлекателно министерство на либерала Вълчев. Бави се и административната децентрализация, която по политическа ирония бе приоритет не на левицата, както се полага, а на либералната царска партия. Нещо повече, БСП до последно се противеше на идеята за по-голяма автономия на общините и доближаването на местната власт до гражданите.

В цял свят левите се противопоставят на приватизацията на обществените услуги. Къде успешно, къде не, но това е тяхно класическо икономическо кредо. Опитът със софийското водоснабдяване и скандалите около енергоразпределителните дружества у нас убедително доказва, че резервите им са оправдани. Което не пречи на министър Румен Овчаров да отваря дума за приватизация на и бездруго скандално известната "Топлофикация" - София.

Вече 17 години провалили се в управлението бивши политикономисти, олигархични лобисти и новоизлюпени либерали проповядват, че в България ляво управление не може да има. До степен, че и самата БСП им повярва. И все пак си струва да се опита. Но за начало спешно се търси левица.



Тагове:   ноември,   левица,


Гласувай:
0



1. nakom - Е хайде сега
10.02.2009 12:36
Всички в България са демократи, антикомунисти. десни и етц.Вероятно това е причината да е на този хал.Още повече че всичките "десни" се мотат нагоре-надолу с леви искания - намаляне на данъци, и разни социални обещания, повишаване на заплатите и прочие.В един нормален политически модел, да са се самоубили досега в очите на хората.Но тук виреят все още.
Така че левица не е нужна, иначе щеше да се е появила.Горе долу, политическият модел изкопира нео-класическо икономическия - нужна ли е една партия, се намира кой да я произведе.Така че явно силна левица не е необходима.
цитирай
2. madamerosa - nakom
10.02.2009 14:40
За съжаление политическите процеси у нас са до голяма степен дирижирани и отсъствието на автентична левица не означава непременно отсъствие на необходимост от съществуването й.
цитирай
3. madamerosa - Учудващо е, че статия, която съм ...
10.02.2009 14:43
Учудващо е, че статия, която съм писала преди две години, предизвиква такъв интерес сега. Просто прерових старите си публикации и установих, че този текст липсва в блога ми. Затова го пуснах, макар и с голямо закъснение. Но това е любопитно доказателство, че оттогава досега не се е променило много и въпросът за възможната лява алтернатива продължава да е актуален.
цитирай
4. анонимен - По-актуално от всякога
11.02.2009 14:10
Изключително актулна статия.
Левицата в България я няма.
БСП не е левица, тя е чиста проба олигархично-мафиотска структура. Ако в нея ве още има наивници, които вярват в противното, това не променя ни най-малко реалността на партийното стакуква и отношения.

Най-страшното е, че такава, каквато е партията днес, тя убива лявото като мислене, дух, ценности и лишава изобщо обществото от социална перспектива. На лявото в България е необходимо ново начало, но истинско, не ДС-редакция, без Кънчо, Стойчо, Петър-Емиловци и други щатни специалисти по политическо шарлатанство...и държавно протежирано строителство на голф-игрища...
цитирай
5. madamerosa - към анонимен
11.02.2009 17:12
Напълно съм съгласна с теб. С една дума левицата, в сегашния й вид, трябва да умре. А новата ще се роди от други кълнове. Може би...
цитирай
6. ivoimv - ВОЙВОДАТ КАЗА
12.02.2009 15:27
С ТЕЗИ комунистически расъждения и и недодялани констаттации сте далеч от истината язък ,че се зовете журналист

http://www.plamski.net/

чети и се учи !!!!истината не е всякакава тя сие реалност от която всичики комунисти багате!!
цитирай
7. анонимен - към войводат
12.02.2009 17:53
Ех, войводо! Аз хубаво ще почета. Ама ти изглежда не си чел достатъчно. Иначе щеше да си разбрал, че между левица и комунизъм има известна разлика, както между твоя и моя правопис! С извинение!
цитирай
8. raylight - Аз по начало
14.02.2009 12:15
не харесвам никакъв вариант на левица, но това е защото съм консервативен. идеята на мястото на терористичната организация БСП най - после да се появи истинска левоцентристка партия тип лейбъристите на Тони Блеър или пък френски социалисти не е толкова лошо, най - после ще се нормализира политиката у нас (не може само в дясно да има нормални политически партии). Подкрепям я в името на демокрацията.
цитирай
9. анонимен - posto niama miasto za
21.02.2009 00:33
niama desnitsa u nas zashtoto levitsata vodi desna politika. Tai kato po diasno ot tova niama ne ostava politichesko prostranstvo za neshto drugo,koeto da prilicha na niakakvo diasno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729792
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930