Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 17:42 - С гъши дроб и частни дарения към честни избори
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1637 Коментари: 1 Гласове:
0



Бизнесменът Марио Николов разби на пух и прах теориите на БСП за прозрачност на партийното финансиране

Горчив послевкус остана от последните медийни изяви на бизнесмена Марио Николов. И то не заради угощенията с гъши дроб при предизборното посещение на премиера в Николовата фабрика, а по съвсем друга причина. Предприемачът, посочен поименно в доклада на ОЛАФ за измами с европейски пари, описа в детайли спонсорската схема, която БСП се кани да приложи на предстоящия парламентарен вот. Тя е заложена в прехваления проект на левицата за промени в Закона за политическите партии. Негов автор и пръв апологет е депутатката Мая Манолова. Именно тя ни убеждаваше, че с премахването на фирмените дарения за партиите и със запазването на тези от физически лица веднъж завинаги ще секне зависимостта на партиите от бизнеса. В предлаганите от Манолова поправки, гласувани преди дни на първо четене в НС, се позволява на физически лица да даряват до 30 000 лв. на любимия си политически субект. На въпрос - какво значение има дали парите ще дойдат от Гошо или от фирмата на Гошо, тя уверяваше, че произходът на Гошовите пари можел да бъде проследен по-добре, отколкото този на фирмените. И по-лесно било да се види плащал ли е Гошо данъци върху дарената сума, отколкото да се провери изрядността на неговия бизнес.

Е, спонсорът на нейната партия Марио Николов й разказа играта само за няколко минути. Той на практика потвърди съмненията на ГЕРБ, че зад частни дарители на БСП е възможно да стоят свързани с нея фирми, но отрече това да е незаконно. И услужливо разкри в ефир хитроумна схема за спонсориране на партии, която никой закон не е в състояние да спре. А тя е следната: Раздава фирмата Х по 10 000 лв. на 10 свои служители "за особен принос към развитието на предприятието". Сумите се декларират пред НАП и за тях се плащат надлежно всички данъци. После 10-мата заслужили работници, обзети от граждански порив, решават да дарят парите на своята любима партия. По сегашния закон таванът за подобни предизборни дарения е точно 10 000 лв. С предлаганите от БСП поправки обаче летвата се вдига на 30 000 лв. Т.е. занапред частните фенове на дадена партия ще могат да даряват трикратно повече. И като тръгнат да ги питат данъчните откъде, аланкоолу, имате тези пари, те спокойно ще отвърнат - от дарения. Колко добре го е измислила Манолова - прозрачност без граници! Същевременно фирмата Х ще бъде разтоварена от тежкото бреме на дарителската обвързаност и необезпокоявано ще може да си кандидатства за обществени поръчки, без страх от конфликт на интереси и излишно нервно напрежение. 

А, да не забравяме, че срещу тази сурова рестрикция в партийното финансиране червената депутатка ни предлага държавата да завиши трикратно субсидията за партиите, прескочили 1%-та бариера. Ашколсун, другари комунисти! На това му се вика социална справедливост. Хем фирмите ще продължат да спонсорират партиите срещу определени бизнес очаквания, хем народът ще дофинансира далаверата.

Аргументите, с които БСП брани промените в Закона за политическите партии са повече от несъстоятелни. За всеки що-годе разсъдлив човек е ясно, че биографията на една фирма се проследява много по-лесно от финансовата биография на частния дарител. Досиетата на търговските дружества са в електронните регистри. Могат да бъдат засечени и в каталозите на кандидатите за обществени поръчки. Докато анонимния Гошо журналистическа проверка трудно го лови. А пък и вече споменахме, че той си има алиби за пред данъчните. В случай че някой изобщо тръгне да го проверява. За да се стигне дотам, винаги е нужен скандал, а той е изначално предотвратен.

Бизнесменът Марио Николов направи мечешка услуга на соцпартията. Той въоръжи с железни аргументи противниците на бесепарските поправки в закона за партиите. Сега е важно да се намери почтено мнозинство в парламента, което да ги използва и да защити обществения интерес. Но като се има предвид, че схемата обслужва всички политически формации, устремили се към властта, това е малко вероятно. Арбитър при гласуването на коварния текст ще е НДСВ, и то само в случай че опозицията изобщо атакува законопроекта. Царистите вече разкритикуваха високия таван от 30 000 лв. за даренията от физически лица и сами предложиха тези суми да са символични - до 100 лв. Предстои да видим дали принципната им позиция ще устои на коалиционния натиск. Прогнозата ми е песимистична, предвид гъвкавостта на центристкия субект.





Тагове:   избори,   дроб,


Гласувай:
0



1. анонимен - има ли развитие?
26.02.2009 11:46
има ли развитие?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729721
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930