Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 18:33 - Откога ДС стана проблем за Доган?
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 2749 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.10.2008 18:34


Има нещо гнило в погнусата на ДПС от ония 23% служители в ДАНС, сътрудничили и на бившата Държавна сигурност. Буди недоверие това новопоникнало чувство на възмущение у депутата Ахмед Юсеин как можем да градим нови служби със стар цимент. Как можело такъв висок процент бивши ченгета да обитава спецслужбата за борба с корупцията по високите етажи на властта, възнегодува депутатът оня ден. И занарежда как в "една Чехия, в една Унгария, в една Румъния това било невъзможно. Е, покрай скандала с Милан Кундера се разбра, че чехите изобщо не са си отваряли досиетата, но ще простим това депутатско незнание.

Интересно е да разберем откога призракът на комунистическата ДС започна да стряска активистите на ДПС? Ще трябва да е отскоро, защото преди десетина години, когато техните досиета цъфнаха в списъка на Богомил Бонев, това им даде повод за неизразима гордост. Понастоящем почти цялото ръководство на ДПС се състои от хора "с минало". В графата попадат Ахмед Доган, Лютви Местан, Юнал Лютфи, Янко Янков, Рамадан Аталай... Ако всички тези хора се гордеят, че са служили на Народна република България, защо същото основание да не важи и за колегите им от ДАНС? Или може би ДПС е против всички десари, които не му принадлежат?

Но да навлизаме в този анализ е излишно. Повече от очевидно е, че Доган търси да сконфузи ДАНС пред т.нар външни партньори, че за него възмущението от ДС е само форма на шантаж, натиск за постигане на заветната (изглежда) цел - отстраняването на съветник Алексей Петров от агенцията "Национална сигурност". За същата цел работят заканите за оставка на Петко Сертов, метафоричните приказки за ампутации на крака вместо ръце, ропотът срещу уволнението на Иван Драшков.

Интересна подробност е, че тъкмо заместникът на Доган Касим Дал поведе защитата на Драшков. Едва ли е само заради факта, че двамата живеят в един блок, а комшулукът е свещено братство според турските традиции. Запознати търдят, че тъкмо зам.-шефът на ДАНС е способствал за укриването на скандалното дело "Лиани", за което съобщи преди месеци депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. По разработката бил засечен канал за нелегално финансиране на ДПС, контролиран от Касим Дал. Тогава стана ясно, че с идването си на власт бившият вътрешен министър Румен Петков незабавно разпоредил папките с "Лиани" да минат от ГДБОП в архива на НСС, чийто шеф по онова време е тъкмо ген. Иван Драшков. Оттогава, разправят, датира и крепката дружба между Касим Дал и драгия нему Драшков. Тъй де, приятел в нужда се познава! А сега комшията е в беда...Това навярно има предвид и Яне Янев, когато казва, че е възможно след 5-6 месеца Драшков да стане водач на листа на една етническа партия. Нищо чудно да му се отблагодарят за услугата. А иначе казват, че Доган нямал особен проблем с приемника на уволнения, нито с оперативните гаранти на "обръча от фирми". За поста вече загрявал шефът на икономическото направление в ДАНС Николай Методиев, специализиран във връзките с Турция.

За лианите, обвързали ДПС с Драшков открито заговори и дясната опозиция. Но така и не стана ясно защо на Доган толкова му се зловиди Алексей Петров? Отговорът е свързан с биографията, функциите, характера и познанствата на тази спорна личност, както и с информацията, която той притежава. Кой е Алексей Петров? За него официално се знае, че е роден в Тетевен, бивша барета, обект на покушение пред басейна "Спартак" преди 6 г., имплантиран в спецслужбите от бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, но впоследствие преминал в лагера на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Понастоящем има участие в много фирми като "Кайлъка ресурс" АД, застрахователната компания "Лев инс", сдружение "Съюз на бившите барети", "Спартак интер холдинг С.И.Х." и др. Алексей Петров изскочи като посредник при срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с дупнишките братя Галеви. Авторитетът му сред подземните бандити не изглежда помрачен от факта, че е сътрудник на спецслужбите. Смятан е за изпълнител на съмнителни поръчки поне на три поредни правителства - от Костов през Сакскобургготски до Станишев. В последните две участва и ДПС като коалиционен партньор. Но не си спомням за последните седем години Доган някога да е повдигал въпроса за статута на Алексей Петров. Очевидно досега баретата не е създавал проблем. Може само да гадаем какво е променило отношението към него, но е почти сигурно, че става дума за власт и пари.

Частично обяснение даде преди дни червената депутатка Татяна Дончева: "Алексей Петров има няколко особености, които очевидно на някого пречат. Например животински инстинкти, които го ориентират, когато някой му говори някакви неща, на какво да вярва и на какво не. Изключително лесно задействаеми източници на информация в подземния и надземния свят, които го правят изключително ефикасен, когато трябва да се ориентира в ситуация. Това също пречи на някои хора, които са си заели поле с влияние, заели са си контрол над определени сектори и на които такъв човек очевидно е трън в очите".

По реакциите на ДПС вече знаем в чии очи боде Алексей Петров. Като се има предвид, че на последните местни избори съветникът от ДАНС е работил за конкурентите на Доган в стратегически за движението райони, проблемът започва да добива по-конкретни обяснения.



Тагове:   Доган,   откога,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729353
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930