Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2008 18:31 - Десни игрички под юргана на ЕНП
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1598 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2008 18:33



Галя Горанова

Десните напъни за обединение приличат на една известна реклама за матраци с три чифта пети под юргана. Обяснението за пикантната конфигурация е оставено изцяло на въображението, но намекът за двойна измяна е недвусмислен.
Няколко чифта нозе се боричкат и под юргана на Европейската народна партия. За място във формата претендират ГЕРБ, ДСБ, СДС, ДП и земеделците на Мозер. Въпреки че последните две партии, незнайно защо, са шкартирани от гюмето. Ще се съгласите, че компанията е твърде многобройна за едно ложе, па било то и с европейски размери. Но не в това е бедата. А в подмяната, която се извършва пред изумените погледи на публиката. Десните упорито ни внушават с така характерния си от ранната демокрация менторски тон: "Не, не гледайте краката, а завивката!" Не е важно кои пребиваваме под юргана, важното е той да носи марката ЕНП. Така под благовидната емблема се опитват да ни пробутат старото шкарто. С изключение на още младата и неопитна мома ГЕРБ под форматирания европейски покров се мъдрят до болка познатите ни Костов, Надка, Ал. Божков... Ама чакайте, тия не бяха ли същите, които през 1997 г. положиха основите на голямата държавна ликвидация и грабителска приватизация? Ето че само седем години след гръмкото си падение тези неразкаяли се български политици отново са се подредили на опашката за власт. И това не изглежда да притеснява ни най-малко новия месия Бойко Борисов, зад чиито широкоплещест гръб се е спотаила разнородната групичка.
Даже няма нужда да припомняме обидните хули, които опропастилата се през 2001 г. десница отправяше към "телохранителя на Тато", който му разтривал услужливо ушите и бил един "прост пожарникар от Банкя". Не е необходимо да се връщаме и към апокрифните досиета за мутрата Борисов, които костовистите разпространяваха с партизански плам, когато бившият охранител от УБО стана главен секретар на МВР. Щом генералът е в състояние да забрави всичко това и да ги прегърне под необхватния си бицепс, хаир да му е.
Но ще бъде непростим грях, ако лидерът на ГЕРБ пренесе на гръб до следващия парламент нащърбените останки на компрометираната десница. Това ще бъде историческа измама, сравнима с тази от 1997 г., когато под хоругвата на демокрацията СДС поведе народа към бездната на демонокрацията. Тогава бивши партийни секретари и несполучили кандидат-членове на БКП умело се прикриха зад етикета на антикомунизма. Кой не скача, е червен! Сега новото заклинание се нарича ЕНП - безлично трибуквие, което не навява спомени за "Химко" и "Кремиковци", за РМД и авиокомпания "Балкан", за корупция и едни 10 процента. Кой не влиза, е жив зян!
Може интересите на Европейската народна партия и да налагат подобно смешение, но то е в пълен разрез с интереса на българския народ. Защото ще се окаже, че с всеки глас, уж за промяна на статуквото чрез ГЕРБ, българите са гласували и за Костов и Праматарски. Като коледните пакети с книги по времето на соца - покрай "Фортуната и Хасинта" ти пробутват партизански разкази и стихосбирки.
Вероятно Борисов си има своето обяснение за подобен компромис. Навярно го притискат от Европа, а пък и сините олигарси (защото има и такива!) искат гаранции, че техните покровители ще бъдат допуснати до властта, за да го подкрепят. Но това не са валидни за пред гражданите аргументи. Ако ще го играе апостол на промяната, няма право да тръгва с фалстарт в политиката. Ако ли пък ще повтаря старите трикове на десницата, по-добре да си стои в опозиция. На власт с Костов не е по-добър вариант, отколкото в опозиция на Доган и Станишев. Няма да е честно и спрямо всички онези разочаровани десни симпатизанти, които избягаха от СДС и ДСБ при Борисов, а сега изведнъж ще бъдат догонени от някогашните си провалени лидери.
Може би математиката също е логично обяснение за компромиса. Малките десни партийки ще предоставят на Борисов липсващите за мнозинство депутати. Но първо - вероятността те да прескочат 4- процентната бариера е минимална, каквото и да им нашепват социолозите. А пък дори и да успеят, зависимостта на ГЕРБ от неколцината промъкнали се седесари и костовисти ще е толкова голяма, че рискува да превърне най-голямата дясна партия в заложник на някое политическо джудже. Достатъчно е да видим как мастодонтът БСП кърши снага под зурните на ДПС.
Да не забравяме, че и тройната коалиция бе плод на чиста аритметика, но резултатът днес е плачевен. Нима ще ни карат да решаваме същото уравнение, като заменим "Х" с "Y"? А може би сметките ще излязат много по-чисти, ако ГЕРБ се отърси от полепналите по черупката й паразити, ако извади отпред читавите експерти в редиците си, а не разни послушни лелки и се впусне в боя сама. Както подобава на честен играч.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 727571
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031