Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 16:37 - Операция "Първи кокичета"
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1660 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2008 08:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Галя Горанова

 

 

Операция "Първи кокичета"

 

Чистката в НДСВ подрива парламентарната основа на кабинета и потяга партията за предсрочни избори

 

 

Необходим ли е проектът НДСВ за нашия политически живот и европейски тип поведение ли е да изпъдиш нявгашните си най-верни довереници затуй че вече не следват безпрекословно лидерската воля и проявяват наченки на собствена мисъл? Тези въпроси цопнаха като камък в родното политическо блато след бруталната разправа с неколцина инакомислещи в Двора на Симеон Сакскобургготски, който от републиканско благоприличие наричаме НДСВ.

Отговорът и на двата въпроса го знае всяко хлапе. Проблемът обаче е в това, че не НДСВ е нужно на обществено-политическия ни живот, а политическият живот е необходим на НДСВ. Колкото до европейския тип поведение, това е републиканска, а не монархическа характеристика. Абсолютът не подлежи на определения.

Отстраняването на главатарите на бунта в царската партия бе предизвестено. Във факта няма особен драматизъм. От шест месеца ги предупреждаваха, накрая ги натириха. По-интересният въпрос е какво ще последва от това.

На пръв поглед царят нямаше никакъв интерес да влиза в ролята на палач и да гони от партията някогашния си доверен душеприказчик Пламен Панайотов. Юристът не създаваше кой знае какви проблеми, отдавна напусна кабинета си на "Врабча" 23 и запази дискретно мълчание, макар да знае много. За шестте години в парламента Борислав Великов си извоюва репутацията на почтен и лоялен човек, благотворител, който не представлява апаратна заплаха. За разлика от Борислав Ралчев, например, който има силно влияние във Варна и доскоро държеше цялата местна структура. Щерев от години е в ролята на "полезен" дърдорко, който неведнъж е отпушвал недоволството от непопулярното участие на НДСВ в тройната коалиция. С отстраняването им Симеон само си навлече ненужна обществена неприязън и развали имиджа си на "добрия цар" с по-различен от нашенския чип, който все гледа "положителното" и "градивното".

Защо му трябваше да си навлича тая беля на главата? И защо сега? Предположенията са две. Чистката в НДСВ или цели дестабилизация на кабинета, като подрива парламентарната му основа, или е стъпка към потягането на партията с оглед на предсрочни парламентарни избори. В първия случай на НДСВ е отредена активна роля в сценария по разграждането на мнозинството. Във втория партията се съобразява с назряващата предизборна обстановка. Но и в двата случая този радикален ремонт е предвестник на политически колапс. Защото досега партията функционираше де факто без петорката изключени от конгреса насам и нищо не налагаше отлюспването им, което по-скоро ще породи проблеми, нежели да ги реши. Жалбите на непокорните регионални структури, които блокират легитимирането на новото ръководство не отпадат с изключването на бунтарите. Решението, обаче, активира процеса на разцепление на партията. Петимата вече са десетима, а утре числото им вероятно ще нарасне. Не е изключено с колегите си в парламента да се солидаризират и министри, което допълнително ще разклати кабинета. За никого не е тайна, че най-верен съратник на  Панайотов е Даниел Вълчев. След многозначителните намеци на партийното ръководство, че предстои чистка и в изпълнителната власт, нищо чудно просветният министър да предвари вятъра и сам да си тръгне. В условия на перманентна заплаха от учителска стачка подобен ход може да вкара премиера в коварен синдикален капан. Дребен детайл от цялостната картина е извънредната благосклонност на царя към профсъюзния водач Димитър Диманов, който го играе поредният "сив кардинал" в Двора. 

Финансистът Велчев със сигурност е отчел кредитът и дебитът от подобна операция. Симеон също е отчел активите и пасивите, пък и Кобургът никога не действа импулсивно.

Към подронването на парламентарното мнозинство се добавя и демонстративната оставка на главния секретар на МВР Илия Илиев, която се тълкува като директно предупреждение към премиера да внимава с т.нар. агенция по сигурността. Проектът за нашенско ФБР, което да разследва връзките на олигархията с политическия елит, със сигурност не се харесва на мнозина. Не и в този вид. Още една сериозна причина за отпочването на операция по дестабилизация на властта.

Все още голяма част от парчетата на този сложен политически пъзъл остават невидими. Но към момента са налице: нова политическа сила, която напира да завземе по-скоро властта, разпадащ се коалиционен партньор и упорити внушения за нова стачна вълна през февруари. Възможно е сезонът на първите кокичета да се окаже последен за премиера Станишев и тройната коалиция.  



Тагове:   операция,


Гласувай:
0



1. анонимен - в допълнение...
05.12.2007 17:34
..."отлюспените" са идеална пета колона в "напиращата полит.сила" на предстоящите предсрочни избори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729523
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930