Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2007 11:16 - Градът на Чинтулов, Радой и анцузите
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 1648 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2008 09:03


Градът на Чинтулов, Радой и анцузите

image

Лечков със свитата си в сливенското село Жельо войвода.

 

Галя Горанова снимки: Юлиян Савчев

"Който е тръгнал да яха магарето, ще трябва да му диша и зловонието" - така кандидатът на социалистите за кмет на Сливен Мартин Славов перифразира Санчо на Сервантес. Сварваме го огорчен от компромата, на който е станал жертва същата сутрин. В дебат по Нова тв подставено лице размахва неактуален документ за кредит от 600 хил. лв. на Славов. Внушението е ясно. След 10 минути щабът предоставя извлечение за чистото му кредитно досие, но предаването е свършило, целта е постигната и никой не разбира за оригинала. Кметът Йордан Лечков отказа категорично да дебатира с опонентите си, но затова пък се яви като зрител на театрото.

"Изборите се балканизираха",

обобщава Славов. Докато едни разработват платформи и послания, други просто раздават пачки. От щаба на десния кандидат Румен Андонов прогнозират цена от 1000 лв. за глас в деня на вота. Сега тарифата била около 100. Най-щедър бил скритият кандидат на Лечков - Галин Кънчев, подпрян и от ДПС, въпреки официалната подкрепа на Доган за левия претендент.
В града на сините камъни червеният Мартин Славов е основната заплаха за подкрепения от ГЕРБ Лечков. Дели ги топяща се разлика и двамата вече се готвят за балотаж. Освен тях още 13 мераклии се борят за доверието на 116-те хиляди сливенски избиратели.
От четири години родният град на Чинтулов и Радой Ралин се управлява от бившия футболист. Контрастът има и урбанистични измерения. Пред бароковата зала на галерията, в която е изложена чудната графична колекция на Богомил Райнов,

небръснати мъже с анцузи пият сутрешното си кафе

Мястото е познато като сборен пункт на сливенските сводници - широко разпространена професия в града с най-много любовни жрици на глава от населението. Въпрос на престиж е да си сърбаш кафето точно тук. Някои дори се преструват на сутеньори - за повече авторитет.
Пробивът на Лечков на последните избори тук се възприема критично. Кръгът "Империа" (по името на едноименния му хотел) е сложил ръка върху всяка стотинка, която излиза от общината, твърдят и леви, и десни. 17-18 фирми, регистрирани от трима приближени на кмета, печелят без търгове всички обществени поръчки в града, обясняват ми и от двата щаба. "Фирмата на доскорошен кравар асфалтира два от най-големите сливенски квартали със заем на общината от 22 млн. лева, изтеглен, не щеш ли, точно два месеца преди изборите. И парите вече са усвоени, без конкурс", възмущава се Мартин Славов. Фирмата на барман, роднина на Лечков, пък се борела за газифицирането на Сливен, но ВАС й отнел лиценза. За 4 години общинските съветници в града така и не получили отговор, въпреки многократните си запитвания, колко пари е похарчила общината за коктейли и нощувки в хотела на Лечков. За целия му мандат нито един гост на общината не бил настанен в друг хотел, макар че има още 7-8 чисто нови. "Този своеобразен монопол унижава и обезсмисля сливенското предприемачество", смята Славов. Според него Лечков тенденциозно провежда политика на изолация на сливенските фирми.
"В момента

вълчата софийска фирма "Волф" чисти Сливен,

а всички служители на местната общинска фирма за чистота бяха удостоени с високото звание "безработен". Това са около 260 души", продължава Славов. Уличното осветление пък се поддържало от ямболска фирма, собственост на тамошния кандидат-кмет от ГЕРБ Георги Славов, близък на Лечков. Договорът е подписан еднолично от кмета и вече втора година се пази в тайна, въпреки че по закон е публично достояние. "В Сливен има над 12 мандри, а киселото мляко, което се разнася на гражданите по линия на социалния патронаж идва от Монтана", добавя още Славов. Затова сливенският бизнес ходел на гурбет из други райони на страната. "Кметът се е обградил с шепа негови лакеи, на които се дават всички обществени поръчки, под масата, естествено. Общината е най-големият работодател тук, което означава, че бизнесът е в окаяно състояние", заключава той.
Пак еднолично кметът разрешава харченето на парите от заема, който сливналии ще изплащат 10 години. Пренебрегнато е решението на общинския съвет 22-та милиона да се харчат и с неговото одобрение.
"Крайно време е да се развенчае митът "Лечков", създаден благодарение на медиен уют и спортна слава", апелира Мартин Славов. Затова първата му грижа ще е да прекрати феодалния режим в общината и да върне доверието на местния бизнес.

"Лечков докара общината до фалит",

чувам и от третия в сондажите Румен Андонов, подкрепен от 12 десни партии. Самият той е безпартиен, бивш главен счетоводител на "Нефтохим", а допреди 2 години и зам.-кмет. Напуска, когато Лечков разпоредил и на четиримата си заместници да подадат оставки без дата, за да може да ги освободи щом поиска. Малко след него си тръгват и останалите трима. Половин мандат кметът кара без заместници. "Комерсиализира общината, направи я еднолична фирма", твърди Андонов, който е запознат с общинските дела. И той говори за обръча от фирми на градоначалника, за отблъснатия местен бизнес в името на личната изгода. "Кметът не може да гледа на общината като на х-л "Империа", тя не е печалбарско дружество", обяснява Андонов с мек тон. "За четири години той не успя да стане политик и администратор, а си остана футболист", заключава той.
"Ами, който си потопи ръката в кацата, може да му остане малко по пръстите, нали?". Така бившият национал контрира обвиненията. "Не съм имал намерението да ставам феодал. Нямам го и сега", бърза да уточни времената. Пък и какво лошо имало в това един човек да взима решенията и да знаеш, че може да ти реши проблемите. "Кметът на Ню Йорк - Блумбърг, който е милиардер, работи само с неговите фирми, ама градът е подреден, нали така? Защо трябва да разсъждаваме така негативно", сърди се кметът, когато го питам за фирмите от кръга "Империа".

Твърди, че е инвестирал 50 млн. лева в града,

има хотел, заведения, ресторанти, пицария, сега строи втори хотелски комплекс на концесия. Признава, че подписал концесията сам със себе си, защото я спечелил преди да стане кмет, а я узаконил вече като градоначалник. Обаче нямало нищо нередно, заключила проверка на прокуратурата.
Сред успехите си изтъква уличното осветление на града (ямболската фирма) и компютъризацията на общината. Сега подменя водопреносната мрежа и преасфалтира два квартала - "Дружба" и "Сини камъни". С парите от заема, разбира се. Но какво лошо - нека и държавата да взима заеми да прави магистрали! Работел за този заем отпреди година и половина, но чак сега дошли парите.
Изненадан е, че знам коя фирма чисти града. Уверява ме, че това било само временно. Обижда се като наричам Сливен "Лечковград" (по аналогия с крепостта на Фидел Беев - Велинград). И уточнява, че той, за разлика от депесаря имал чисто съдебно досие.
"Очаквам Христо Манчев (зам. главният прокурор) да ми се извини, дето каза, че източвам пари от САПАРД", заканва се Лечков и държи да го напиша точно така. Не признава и заключението на Сметната палата, че общинското счетоводство е непрозрачно и се губят около 2 млн. лева.
Отрича фирмата за газификация на града да е близка до него. Била просто "лицензиант, който е получил лиценз от ДКЕВР". С опонентите си на тия избори нямало какво да дебатира, дебат можел да води само с премиера и министрите. Отбива и критиките, че е единственият кмет без приемен ден. "Да не съм гинеколог! Който е поискал, ме е намерил", отсича Лечков.
Истините му за живота са прости. "Винаги става въпрос за пари и за еб..е". "Йордан Лечков е марка, институция и като каже нещо, става", не скромничи излишно кметът.



image

"Всички искат да вземат властта, моята цел е да я върна на гражданите" - това е основното послание на социалиста Мартин Славов.

 



image

Десният Румен Андонов е категоричен, че на балотажа няма да подкрепи сегашния сливенски кмет.

 




Тагове:   Чинтулов,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 729112
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930