Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2007 13:24 - Балада за доброволния лузър - статия от в-к "Сега", 27 декември 2006г.
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 3104 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2008 09:07



Галя Горанова 

Балада за доброволния лузър

Да отдадем заслуженото на хората с чисти съвести, за които духът е по-важен от парите


В празничните дни, когато гъмжи от класации за политици и бизнесдами на годината, за предприемачи и рекламисти, за мис и мистър "успех", за 10-те "най" и други още "по-по-най", ми се ще да отдам почит другиму. Да реабилитирам в диктатурата на общественото мнение един така дискретен герой - доброволния лузър.
Доброволният изгнаник на доблестта, обикновеният храбрец, чието име никой не знае освен неколцината му сродни души. Тоз, който избра бедността и нищетата. И го направи съзнателно, с умисъл, пред сащисаните погледи на конформистите.
Ти, който избра страната на губещите по вътрешно убеждение, органически, с чувство за дълг.
Това похвално слово е за малцината, но, слава Богу, съществуващи

несретници по собствена воля,

загърбили изкушенията на общоприетите представи за охолство, кариера и успех. За тия, които отлично знаят "как да напреднем в обществото" или "100-те съвета за успешен старт в живота", добре познават всяко стъпало на социалната стълбица, но отказват да превият гръбнак по пътя нагоре. За тези, които по навик наричаме "слаби", а в техни ръце е силата. За последните, които всъщност са първи. За пазителите на вярата.
Поклон пред властелините на истината, че духът е все пак по-важен от парите. Пред бледите любители на литературата, загърбили суровите закони на пазарната икономика. Пред разсеяните чудаци и мечтатели, които у нас задължително считат за луди. Пред всички ония, които отказват джип и мобифон за подарък. Пред колекционерите на пощенски, а не дойче марки. Пред бедняците, които правят дарения. Пред неполитиканстващите добротворци. Пред анонимните спасители.

Пред тези, които гладуват, но не слугуват

Да отдадем заслуженото на всички ония, които не са политици, министри, социолози, всичколози. Но и никога не биха приели да бъдат. На отказващите привилегии. На творците на домашен уют. На пешеходците по желание. На събеседниците по душа. На бащите на своите деца, а не на демокрацията. На рожбите на божия промисъл, а не на прехода. Последователите на закона, който прави хората, а не на хората, които правят закона.
Да насърчим идеалистите, алтруистите, артистите, скандалистите... Нецелеустремените, безамбициозните, неблагонадеждните, нецелесъобразните, недалновидните, непригодните... Хората извън статуквото. Нестатуквениците. Да възвисим аутсайдерите, социалните аутисти, неуниформените граждани, глупаците, балъците, нещастниците, щураците... Тия, дето не си знаят сметката и не връзват кусур никому. Дето дават, а не искат. Не отвръщат, а прощават.
Да възхвалим набръчканите, попукани от вятър и слънце ръце на селяка,

когото не показват по телевизията

Медийно отсъстващите баби, които плетат вълнени чорапи за внуците вместо интриги. Безинтересните орачи на земята, творците на домашно вино, непретенциозните селски идилици. Тези, които си копаят градината, без да са чели Волтер.
Да се вслушаме в немарковите ваятели на общественото мнение. В срамежливите поети, които крият стиховете си поради липса на добросъвестни читатели. В мъдростта на хората, предпочели пустинята пред света на лъжата. В духовните изгнаници. В анонимните пророци. В хората с чисти съвести и ярки гласове. Да върнем смисъла на думите, който помръкна от красноречието на парите.
Едно време считали юродивите за светци, днес светците ни изглеждат юродиви. Затова нека отдадем заслуженото на доброволния лузър - уродливец в страната на покварата и позора. Да се вгледаме отблизо в очите му, от които струи светлината на съхранилия се човек. Там няма отчаяние, а тиха радост от живота. Поклон пред този необходим грешник, без който светът не би бил същият. И когато един ден всички имащи загубят, той - губещият, ще е спечелил всичко. Защото ще е опазил най-важното. Душата си.
---------
лузър /от англ. loser/ - губещ, несретник

Форумът с 262 реакции по текста можете да откриете на:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2515§ionid=5&id=0001302



Тагове:   балада,


Гласувай:
0



1. zemaria - Статията
23.07.2007 20:22
е перфектна, поздравления. Ама защо пишете навсякъде статия от вестник еди кой-си. Да не би да придавате така тежест на написаното?Добре дошла в реалността, където тези неща не тежат. Вземете пример от Беров.
цитирай
2. madamerosa - До Зе Мария
25.07.2007 22:04
Благодаря. Посочвам референцията, както се прави с всеки източник, защото първо текстът е публикуван там. Въпрос на предпочитание. Ни най-малко не придавам тежест на написаното, пък и не мисля, че някой го е еня...:)
цитирай
3. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 06:24
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 728487
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930